Rekordmånga flyktingar i världen


INVANDRING. Inte sedan andra världskriget har så många flytt från sina hem, det visar UNHCR:s årliga rapport. Det mesta tyder även på att flyktingarna kommer att bli fler framöver

Det är ingen uppmuntrande läsning som UNHCR kommer med på Världsflyktingdagen. Inbördeskrigen i Syrien, Irak, Mali, Sudan och andra oroshärdar i världen tvingar allt fler människor att packa det nödvändigaste och ge sig i väg från sina hem.

Den absoluta majoriteten av flyktingarna, mer än 8 av 10, flyr inom sitt eget land  eller över gränsen till närmaste grannland. Ofta i väntan på att situationen i hemlandet ska stabiliseras.

Tvärtemot vad många möjligtvis tror så är det förhållandevis få flyktingar som vill och lyckas ta sig till de rikare delarna av världen.

– Det är de fattigaste länderna i världen som tar emot flest flyktingar. En del säger att folk flyr för att de vill ha ett bättre liv, men varför stannar då de flesta inom sina egna gränser i en situation som alla kan se på TV varje dag är oerhört grym och rent av livshotande. Man flyr för att man inte har något val, säger Pia Prytz Phiri, chef för UNHCR:s nordeuropakontor.

Som exempel på hur kriget i Syrien påverkat grannländerna berättar Pia att det i dagsläget går fler syriska än libanesiska barn i skolorna i Libanon. Över en miljon syrier har sökt sig till Libanon för att få skydd.

UNHCR skapades för att ta hand om flyktingarna efter andra världskriget. Tre år skulle det ta, sen skulle organisationen vara klar med sitt arbete och upplösas var tanken. Men riktigt så blev det inte. Aldrig tidigare har UNHCR haft så mycket att göra som idag.

– Världen är mer komplex i dag än den var under det kalla krigets dagar. Det är många flera aktörer på plats, aktörer som inte är så lätta att förhandla med. Men vi har inte råd att inte försöka få fred, att inte göra allt vi kan. Annars så blir världen en mycket farligare plats för oss alla, säger Pia Prytz Phiri.

-Pettersson noterar att de länder som flest människor flyr ifrån –  Afghanistan, Somalia, Irak, Syrien och Sudan, samtliga är muslimska men islam är bra säger PK.

50 miljoner människor på flykt. Sverige tar emot 0,1 till 0,2 procent av dem. Det är som att pissa i Mississippi, är det inte bättre att i stället för att hjälpa dessa få för 100-tals miljarder lägga pengarna på många fler i hem- eller grannländerna?

PK säger att man inte ska ställa människor mot varandra men det är det som politik går ut på så ett så kallat ensamkommande barn, som i verkligheten är en ljugande ung man kostar i Sverige per år…48 000 vattendunkar, 2 000 skolpaket eller 290 tält och Sverige tar emot c:a 4 000 ljugande unga män per år det vill säga 192 miljoner vattendunkar, 8 miljoner skolpaket och 1 160 000 tält når aldrig behövande…och det bara för de ”ensamkommande”

2014-06-20_0722 SR 


4 responses to “Rekordmånga flyktingar i världen

 • Islam hotar världen | Petterssons gör skillnad

  […] En av de stora nyheterna häromdagen var att antalet fördrivna personer i världen slog nytt rekord och nu var uppe i över 50 miljoner, […]

  Gilla

 • Pica pica

  Jag ställer mig också frågan hur de går för de länder i världen som tappar en hel generation unga män(niskor). Just de som ska vara med och bygga och förbättra sina hemländer?

  Ta t ex Somalia och Eritrea. Många länder i Afrika har rika naturtillgångar och borde ha en lysande framtid.

  Gilla

 • Tony

  visst är det märkligt att nästan alla konflikter i världen som
  pågår är där det finns Muslimer?

  Gilla

 • Varg i Veum

  Flyktingproblemet kommer naturligtvis att växa så länge man uppmuntrar det genom att inte ens försöka göra relevanta hjälpinsatser på plats. Men också så länge man ignorerar problemen med islam.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: