Socialen blir resebyrå för invandrare

HÄSSLEHOLM/INVANDRING. – Socialnämnden förlorar sin uppgift att vara samhällets yttersta skyddsnät och blir i praktiken ansvarig för en generell bidragsform, resor till Sverige för anhöriga.

Socialnämndens verksamhetschef Christer Persson – Om socialnämnden ska ansvara för kostnader för att föräldrar och syskon från avlägsna länder ska kunna åka till landet innebär detta att socialnämnden omöjligt kan utreda föräldrarnas och syskonens ekonomiska förhållanden på det sätt som nämnden gör med enskilda som vistas i kommunen, skriver han i sin överklagan.

Bistånd måste enligt Christer Persson då beviljas ”med automatik och helt utan kontroller” för flyktingar.

– Detta blir ett helt nytt ansvarsområde och arbetssätt för socialnämnden.

Bakgrunden är att kommun döms att betala reskostnader för anhöriginvandrare till Sverige. Ett ”ensamkommande flyktingbarn” har rätt till 6000 kronor i reseersättning från Hässleholms kommun för att hans familj ska kunna komma till Sverige.

Pojken ifråga fick permanent uppehållstillstånd för en tid sedan, vilket ledde till att även modern och tre syskon plötsligt dök upp och fick uppehållstillstånd på anknytning till pojken. Nu vill de resa till Sverige – men har inte råd att betala flygbiljetten.

Röda Korset har beslutat att gå in med så kallat resebidrag. Men pojken måste själv stå för egenavgiften om 6000 kronor.

Socialnämnden i Hässleholms kommun har stridit för att slippa betala denna summa och menat att ansvaret inte ligger på dem. Kammarrätten påpekar dock att ”pojken känt sig maktlös, ledsen och haft sömnsvårigheter på grund av moderns situation, vilket påverkat hans skolarbete och integrering negativt”.

– Mot denna bakgrund bedömer kammarrätten att biståndet varit nödvändigt för att NN ska uppnå en skälig levnadsnivå, skriver kammarrätten i sin dom och slår fast att kommunen måste betala.

I anslutning till artikeln kan man också läsa att även Migrationsverket betalar biljetter för ”de som vill återförenas” med släktingar som har fått uppehållstillstånd i Sverige.

-Pettersson skriker UUUUUUUUTTTTTTTTT, den ”ensamkommande flyktingbarnet” har uppenbart ljugit. Låt honom återförenas med familjen på vår bekostnad men inte i Sverige utan långt, långt, bort….

NSK        NSK 

9 thoughts on “Socialen blir resebyrå för invandrare

  1. Det behövs mer information – den information som gives kommer ifrån dagstidningarna och Tv -kanaler och ger inte en rättvis bild av verkligheten.Det behövs mängder av saklig information till folket om vad som verkligen sker i landet.

    • Därför är det viktigt att SD satsar MER på information åt de som inte har förstått vad som sker i landet. Finns det någon som vet vad som hände med nättidningen Samtiden? Får bara upp ett meddelande om underhåll? Den fungerade bara någon dag, eller så.

      • Ja,visst,det finns mycket viktigt som behövs informeras om.

        Tex – varför politikerna gör gällande att det behövs arbetskraftsinvandring från länder så långt bort ifrån?

  2. Ett hån mot svenskar som söker kompisen fick nobben och personen ifråga behövde bara en månads hjälp

  3. Om nu en förvirrad majoritet av Sveriges riksdag eller statliga myndigheter i deras ledband fattar beslut om utlänningar så är det inte någon annans (läs kommunernas) ansvar. Anledningen är naturligtvis att man dels inte vill ta ansvar (läs kostnad) samt att man vill dölja konsekvensen (läs kostnad igen) för sitt agerande.

  4. Möjligtvis sker uppvaknandet när den första privatägda villan exproprieras. Men det lär väl hållas tyst om, så folket får slumra vidare.

Kommentera