Socialdemokrat nominerade Hitler till Nobels fredspris

POLITIK/JOURNALISTIK. Sedan Sverigedemokraterna tog plats i Sveriges Riksdag fylls våra media nästan dagligen av SD:s hemska förflutna och deras förfärliga politik som vi inte sett några resultat av ännu. Borgarnas nazisympatier är också väl kända, kommunisterna i vänsterpartiet har ett förflutet värre än nazisterna. Miljöpartiet vill få oss att cykla tillbaks till medeltiden hand i hand med muslimernas så nu tar vi en sväng med Socialdemoraterna.

Hösten 1938 nominerade en svensk riksdagsman den tyske naziledaren Adolf Hitler till Nobels fredspris, det visar dokument som tagits fram av Nobelmuseet i Stockholm. Nominering, som skedde efter det att Hitler börjat visa sina tendenser mot etnisk diskriminering, drogs bara några månader senare – i januari 1939 – tillbaka av samme riksdagsman. Troligen, enligt personal på Nobelmuseet, efter hårda påtryckningar från andra svenska riksdagskollegor.

Ovanstående artikel publicerades av SR år 2004 . Men statsradion nämner inte att riksdagsmannen var socialdemokrat och hette Erik Brandt, senare har det gjorts gällande att brevet till den norska Nobelkommittén skrevs med ett stort mått av ironi men det tror jag inte på. Hösten 1938 undertecknades Münchenöverenskommelsen som ingicks mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. Vid hemkomsten visade Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain upp avtalet, varvid han yttrade de klassiska orden: ”Fred i vår tid”. Han menade att avtalet hade ”blidkat” Nazityskland och därmed garanterat freden i Europa.

SOCIALDEMOKRAT NOMINERADE HITLER TILL NOBELS FREDPRIS!

Jag, Fredpriset...???!!! Sossarna måste skämta...
Jag, Fredpriset…???!!! Sossarna måste skämta…

Den socialdemokratiske riksdagsmannen i första kammaren Erik Brandt nominerade 1939 Hitler till Nobels fredspris:

”Till det Norske Stortings Nobelkomitté: Undertecknad tillåter sig härmed vördsamt föreslå att Nobels fredspris för 1939 måtte tilldelas Tysklands rikskansler och Führer Adof Hitler, vilken enligt miljoner människors uppfattning framför varje annan man i hela världen är förtjänt av denna höga utmärkelse.

Adolf Hitler är vår tids oförliknelige, gudabenådade frihetskämpe, och miljoner människor blicka upp till honom såsom fridsfursten på jorden.

Stockholm den 27 januari 1939 E G C Brandt, ledamot av riksdagens första kammare”

Så lät det 1938-39 och i efterhand har det påståtts vara ironi men jag tvivlar på att någon skojade med Hitler 1939. Speciellt inte socialdemorater med sin historia.

Ra(S)ister & Nazi(S)ter

En lite kort sammanfattning av socialdemokraternas ”stolta” förflutna, det parti som en gång hade Hitler som idol och var föregångare inom rasbiologi som nazisterna lärde sig mycket av.

Vi börjar när det förra seklet var ungt. I början av 1900-talet sade den kände socialdemokraten Fabian Månsson: ”Genom hvarje svensk sinnad mans ådror går en skälfning af raseri och man får en obetvinglig lust att tvätta sina händer i utländska skojares blod.” Tidningen Arbetet beskrev ”galizierna” som ”boskap, representerande det lägsta stadiet av varan – arbetskraft.” Galizier och andra slaviska folk fanns långt ner på utvecklingstrappan.

Sedan kan vi hoppa till riksdagsledamot, handelsminister, statssekreterare, statsminister och socialdemokraten Richard Sandler som tillsammans med andra slog fast att rashygien är en viktig del i den socialdemokratiska drömmen om folkhemmet och att ”Värdet av vårt lands befolkning är av sällsynt, oblandad ras kan knappast överskattas. Det är därför av betydelse att kontrollera invandring av folkslag, som ej till båtnad för oss låta sig sammanblandas med vår befolkning”

Till de mindre värda raserna räknades bl a judar, svarta och zigenare. ”Det säger sig självt att färgade raser under inga förhållanden – framför allt inte negrer – inte ens som tillfälliga besökare, utom i rena undantagsfall, bör äga tillträde till riket.”

Arthur Engberg var socialdemokratisk riksdagsman, ledamot av partistyrelsen, chefredaktör för tidningarna Arbetet m.m. Engberg var en av de främsta förespråkarna för inrättandet av det Rasbiologiska institutet. 1921 skrev Arthur Engberg en ledare i Arbetet (S) där han beskyllde judarna för att vara ”parasiter som underminerar och förbränner alla övriga raser, i sin erövring av världen har judendomen följt en målmedveten raspolitik” och ” det ligger i judendomens hela kynne att förbränna den germanska rasen.”

Samma år sade Engberg i Andra Kammaren ”Vi hava ju lyckan att äga en ras som ännu är ganska oförstörd, en ras som är bärare av mycket höga och mycket goda egenskaper. Men det underliga är ju att, medan vi är ytterst angelägna om att ha stamtavlor över våra hundar och hästar, så äro vi inte alls angelägna att se till huru vi skola bevara och skydda vår egna, svenska folkstock. ”

En annan fin herre var Ragnar Eriksson som var med och bildade den fascistiska Förbundet Det Nya Sverige enligt Mussolinos modell. Eriksson bytte senare namn till Edenman och blev minister i Tage Erlanders socialdemokratiska regering och sade”det gör ingenting om man varit nazist i Uppsala bara man blir socialdemokrat när man kommer till Stockholm och får utsikt att placera sig bland innehavarna av makt, ära och härlighet…”

Minns ni Allan Vougt som var en socialdemokratins ledande politiker och tidningsmän. Försvarsminister, gruppordförande för (s), medlem av utrikesnämnden samt chefredaktör för Arbetet. 1925 publicerade Vougt en broschyr med titeln ”Rasbiologi och socialism”, där han hävdade att ”rasbiologin går att förena med socialism och inte bara bekräftar en konservativ världsbild.”

En viss Ragnar Linnér var medlem i Socialistiska Partiet och i Sveriges Nationella Förbund SNF och stred som frivillig i Waffen SS. Linnér gjorde senare karriär inom fackföreningsrörelsen. 1958 grundade han Sveriges socionomers riksförbund vars ordförande han var under åren 1958-1961. 1965 rekryterades han av socialdemokraten Hjalmar Mehr som kanslichef på barnavårdsnämnden i Stockholms stadshus

Tage Erlander var med och beordrade inventering av zigenare och tattare!

En av de mest namnkunniga socialdemokraterna med brunt förflutet är den gamle toppdiplomaten och f.d. ambassadören Sverker Åström.  Han gick direkt till UD 1939 efter studenten. I sina memoaren ”Ögonblick” har han dock glömt att han varit medlem i en nazistisk organisation och sa att jag har inga minnen av några eventuella kontakter med Sveriges Nationella Förbund och kan inte svara på några frågor om det. Sverker Åström verkar inte ha brutit helt med de  främlingsfientliga” I DN 1990 tyckte Åström att Sverige borde akta sig för att ta emot flyktingar från kulturer med så väsensfrämmande seder och bruk att de skulle ha svårt att anpassa sig i ett nordeuropeiskt land”

Per Albin Hansson, socialdemokraternas socialdemokrat slog redan 1921 fast i sitt första folkhemstal fast ”Sverige åt svenskarna”

Hela det politiska etablissemanget tiger om det som utspelades i Sverige då skaror av fascister och nazister ”roddare” rodde över de ”grumliga vattnen” och anslöt sig till ”rumsrena” partier. Otaliga ”roddare” gjorde karriär inom fackföreningsrörelsen, utbildningsväsendet, rättsväsendet, näringslivet, försvaret. m.m. Beror Mona Sahlins och andra socialdemokraters hätskhet mot Sverigedemokraterna på dåligt samvete för att det egna partiets nazistiska och rasistiska förflutna ska komma fram?

Alva Myrdal, svensk diplomat och toppsocialdemokrat bedrev ”förädling av folkmaterialet” med tvångssteriliseringar. Makthavarna (S) trodde allmänt att just ”undermåliga ynglade av sig” mer än ”vanligt folk.” Den raspolitik socialdemokraterna bedrivit får Sverigedemokraterna att framstå som antirasister!

Så här kan man hålla på, det finns hur många exempel som helst på att Sveriges före detta ledande parti i alla tider inte varit eller är ett dugg bättre än de Sverigedemokrater de idag kallar rasister.

Inte alls långt bort i tiden, 1989 införde regeringen Carlsson (S) ett totalstopp mot invandring. I det s.k. Luciabeslutet konstaterades att Sverige var ”FULLT” Redan då tillhörde en numera inte helt okänd socialdemokrat som heter Mona Sahlin partiets toppskikt och var tänkt att bli Carlsson efterträdare om inte en chokladbit kommit i vägen. Nåväl, totalstoppet mot invandring hävdes 1991 av en borgerlig regering.

Detta var en mycket, mycket kort version av socialdemokraternas rasistiska och nazistiska förflutna och det är väl inte så mycket att säga om mer än att dagens socialdemokrater och de andra partierna borde vara mycket, mycket försiktiga när de anklagar Sverigedemokraterna för att ha ett mörkt förflutet.

24 thoughts on “Socialdemokrat nominerade Hitler till Nobels fredspris

 1. Imponerande grävarbete av Pettersson.
  Sanningen om Socialdemokraterna är nog för att Stefan aldrig mera borde öppna truten gällande SD:s bakgrund.

  • Det är ju inte ett dugg grävt, Pettersson lutar sig ju bara på de åsikter han har att sossar rent allmänt minsann verkar ha varit nazistmedlöpare på den tiden, så att han tvivlar på att något sådant kunde ha varit ironiskt. Tommy Hansson, uppenbarligen aktiv sverigedemokrat har ju bloggat seriöst och historietroget om samma sak, redan länkat i detta kommentarsfält förut: https://tommyhansson.wordpress.com/2015/12/12/det-ar-svart-med-ironi/

   Brandt var alltså väl känd antinazist redan innan han gjorde sin misslyckat ironiska nominering. De som var insatta när det begav sig, och de som efteråt verkligen har grävt efter sanningen (och inte bara har föredragit alternativa fakta som kan bekräfta ens egen agenda) har alltid hajat att det var ironi. Att hålla fast vid att vilja tro något annat idag är pinsamt, inte det minsta imponerande.

 2. Alla partier är lika bra kålsupare ingen tror ändå på dessa så kallade partier i riksdagen eller inom det kommunala systemet. Fler borde läsa historia.

 3. Får korrigera mig själv, Tommy Hanssons blogginlägg var närmast föregående kommentar här. Jag hade inte förstått att kommentarerna listas med nyast överst.

 4. Pinsamt… Det är svårt med ironi, och en fredsprisnominering är uppenbarligen ett ovanligt dåligt medium för ironi och sarkasm, men bemödar man sig att läsa på det allra minsta om Erik Brandt i övrigt, så är det faktiskt hur uppenbart som helst att han var en glödande antinazist. Problemet var att detta inte var så känt och belagt INNAN han gjorde sin famösa nominering, vilket också är anledningen till att större delen av media och allmänhet vid tidpunkten trodde nomineringen var allvarligt menad. Den kanske mest kände svenske antinazisten Torgny Segerstedt sticker ut som den ende som förstod på en gång. Läs Bengt Nilssons eminenta sida om det här ämnet, det finns länkat i Tommy Hanssons blogginlägg som var första kommentar till det här inlägget.
  http://bengt_nilsson.tripod.com/Historia/brandt.htm

 5. Ni gräver och gräver efter andra syndare som om det skulle göra era egna åsikter bättre. SD mörkar sina åsikter men de kommer fram bland bloggkommentatorerna.

  • Det finns inget att gräva efter ”Ojda” Skiten har legat pa ytan och har varit väl synlig! Problemet att det Finns manga idioter (var hör du hemma?) som har hoppat över skitberget i alla herrans ar. Men fortsätt i den riktningen. En vacker dag fastnar skiten ocksa pa din skosula !

 6. Efter att varit sosse hela livet kan jag inte längre stödja dom.När jag som jobbat och betalat skatt i 40 år även skall jobba och betala skatt i 12-30år till undrar jag hur ni tänker?
  Vi ställningsmontörer lyfter i snitt 7,5 ton mtrl. per dag!
  Hoppas verkligen jag klarar mig till 65 annars får jag nog börja leta tomburkar i Ryd eller Skäggetorp!

 7. Tycker vi ska ta varje tillfälle att fram till valet belysa
  sossarnas beröring med sin bruna historia. Denna
  nominering finns ju dokumenterad, så dom kan ju
  inte göra som dom brukar göra, att slingra sig undan!
  Låt dom smaka sin egen medicin, den smakar säkert
  obehaglig, men är välförtjänt!

 8. Intressant, makten framför allt gäller för sossarna.
  En annan stor skandal är Stasisvenskarna som fortfarande skyddas trots att de är landsförrädare!

  • Värst maktgalna är MP, de kan spela under täcket med vem som helst, bara de får vara med på ett hörn. Hade de hållt sig på sin kant så kanske inte M fått till sin helt galna invasionspolitik.

 9. Det är det jag alltid sagt. Dagens sosse är en falsk individ. Som alltid tänker
  hur kan jag sko mig själv. Skillnad var det när jag var ung då var det fint att vara sosse man var solidarisk.Men i dag finns bara ett parti för oss Svenskar. (SD) !!!

Kommentera