Jerusalemdagen


MELLANÖSTERN. I samband med FN:s delningsplan för det brittiska mandatet 1947 skulle Jerusalem bli en internationell stad, varken arabisk eller israelisk, under en tioårsperiod. Efter dessa tio år skulle en folkomröstning hållas där befolkningen skulle få avgöra vilket land de ville tillhöra.

De israeliska ledarna accepterade idén, inklusive internationaliseringen av Jerusalem, medan de arabiska vägrade. Sedan 1800-talet fanns det en judisk majoritet i staden vilket tydligt framgår i de Ottomanska folkräkningarna från tiden.

När Israel utropade sin självständighet 1948 attackerades landet av sina arabiska grannar. Jordanien erövrade östra Jerusalem och den Gamla staden. Efter självständighetskriget ockuperade Jordanien östra Jerusalem och Gamla staden och de judiska invånarna tvingades därifrån. Under jordanskt styre jämnades det judiska kvarteret och alla dess historiska synagogor med marken. Gravstenar från den judiska kyrkogården användes som byggnadsmaterial. Inga israeler eller judar hade längre tillgång till den Västra muren. Detta kan jämföras med i dag då alla religioner har tillgång till sina heliga platser i Jerusalem.

I samband med sexdagarskriget 1967 ville Israel inte ha en konflikt om Jerusalem. Man skickade därför ett meddelande till Jordaniens kung Hussein där man sa att så länge fronten hölls lugn skulle man inte anfalla vare sig Jerusalem eller Västbanken. Efter egyptiska påtryckningar började dock Jordanien beskjuta civila mål i Israel. Den sjätte juni svarade Israel och dargen efter, den 7 juni 1967, kunde israeliska styrkor inta den Gamla staden.

Senare den dagen meddelande Israels försvarsminister Moshe Dayan att staden var återförenad. Sexdagarskriget slutade med ett eldupphör den 11 juni 1967. Året efter, den 12 maj 1968, utropade regeringen en ny helgdag – Jerusalemdagen.

I år firades Jerusalemdagen den 28 maj.


8 responses to “Jerusalemdagen

 • Svensk lösen

  Vi som läser och kommenterar på Petterssons behöver inga pekpinnar från någon Tomas eller andra. Vi tänker fritt och självständigt kan se skillnaden mellan judar och muslimer. Så här tänks varken om eller rätt eller fel, här betraktas verkligheten och dras slutsatser därav!

  Gilla

 • Tomas

  Ni ska verkligen komma ihåg en sak: judarna har inget mer till övers för oss än för araber eller andra folkslag.
  Vi är alla goyim för dem = vi är kringvandrande sk_t. Inget mer.
  Det ska ni komma ihåg.

  Dessutom kommer judarna att ansätta oss än mer än de redan gjort om vi ger efter för dem. Likväl om vi ger efter för muslimerna.
  I mina ögon är det ingen skillnad på judar eller araber, det enda jag eftersträvar är att de och alla andra folkslag hålls borta från vårt djupt älskade Sverige samt hindras från att skada vårt land. Tänk om, tänk rätt!

  Gilla

  • islamskinfo

   Tomas. Mäh va säger du? Detta är en sionistblogg som agerar för israels räkning o har en tydlig israelsk propaganda. Du kommer snabbt att märka det.

   Vissa av dem vill lura oss att tro att de är svenskar.

   För övrigt gillar jag inte din jämförelse mellan muslimer o judar.

   Vi muslimer välkomnar alla att välja Guds väg som vi tror på. Judarna tillåter ingen annan att konvertera till deras religion. Kristendomen välkomnar också alla att välja den väg som kristna tror på utan att titta på vem din mamma eller pappa är.

   Gilla

 • Tony

  Kriget 1967 ja, noterbart är alla stöddiga ord
  från Araberna, att nu skulle Israelerna en gång
  för alla slängas i sjön, efter tre dagar hade dom smort
  upp nästan alla länder och Araberna fick fly med
  svansen mellan benen, men har Araberna lärt sig
  något av det? Nej naturligtvis inte, man fortsätter att
  krigshetsa som vanligt, trots att dom vet att dom inte har
  en chans mot Israel!

  Gilla

 • Pica pica

  Det är märkligt att staten Israel har utrymme för alla nationaliteter, alla trosinriktningar. Varför tänker inte ”palestinierna” på samma sätt?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: