Polisen – Hela familjer tvingas tigga


TIGGERIET/JOURNALISTIK. Det är bilden av det nya tiggar-Sverige. Ligor i Östeuropa tvingar hela familjer att tigga på gatorna. Många gånger hamnar pengarna i maffians ficka, enligt polisen.

– Organisationer i Bulgarien och Rumänien transporterar runt barn och vuxna för att tigga. Men tiggarna själva får inte behållningen, säger kriminalinspektör Glenn Nilsson, vid rikskriminalpolisen.

De utländska tiggarna har förankrat sig i den svenska gatubilden. De finns framför allt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö – men också på mindre orter.

Många är kvinnor med barn – som blir helt utan behållning.

Enligt Glenn Nilsson vid rikskriminalpolisen styrs många av tiggarna av ligor i Östeuropa som kör runt hela familjer – som sedan tvingas att tigga. De åker från stad till stad mellan olika länder i hela Västeuropa.

– Givetvis finns det enskilda tiggare med hemvist i Sverige. Men de är i klar minoritet. Min uppfattning är att de flesta är organiserade och att de kommer från Bulgarien eller Rumänien.

– Vi är övertygade om att det inte är enskilda tiggare som reser runt. Det kräver logistik och transporter, något som de inte har råd med på egen hand.

Informationen kommer från underrättelseverksamhet och samarbete med polis i Östeuropa, enligt Glenn Nilsson.

På Klarabergsgatan i Stockholm möter vi en 20-årig kvinna som inte vill ha med sitt namn i tidningen. Hon sitter på asfalten bakom en busskur och hon säger att hon varit här i några veckor. Tiggandet ger henne 200 kronor om dagen – i småmynt.

– Jag kom hit från Rumänien med min syster. Vi trodde att vi skulle hitta jobb. Men det går inte när vi inte kan språket. Min syster gör samma sak.

Nu tigger hon varje dag för att få ihop pengar till en bussbiljett hem. Hon sitter på asfalten med blicken mot marken och håller upp en sliten pappersmugg mot Stockholmarna som stressar förbi.

– Jag gör det här för att få mat och en biljett hem. Här bor vi på en camping min syster och jag.

Hon säger att hon och systern kommit till Sverige på eget initiativ. Mer vill hon inte berätta för oss.

Även om många av tiggarna, flera av dem barn, utnyttjas i människohandelssyfte finns ingen klar bild över hur många som utnyttjas på de svenska gatorna.

– Den enskilde polismannen som kontrollerar en tiggare vet ju inte om tiggaren är styrd av en organisation. För att man ska få reda på det krävs tvångsmedel som telefonavlyssning och spaning. De resurserna avsätts inte inom polisen i dag. Det finns annat som går före, säger Glenn Nilsson.

Det enda fallet som nått domstol, som Nilsson kan erinra sig, är fallet med armlöse Pavel, 28, som blev maffians slav. Expressen har berättat om hur han med sina armstumpar blottade – och med en skylt med texten ”Hjälp mig att få en operation” hängd om halsen – vädjade om pengar.

I verkligheten var han fånge hos människosmugglare som misshandlade honom, drogade honom med alkohol – och tvingade honom att tigga tio timmar om dagen.

Tre män dömdes senare i Svea hovrätt mot sitt nekande för människohandel, människorov samt medhjälp till människohandel.

Precis som Pavel finns flera av de nya tiggarna i tunnelbanan. De spelar musik utanför stormarknader och förortscentrum.

-Pettersson vill berätta om detta trots att det blir tjatigt, ovanstående artikel stod nämligen i PK-tidningen Expressen år 2009, samma tidning som säger att Sverigedemokraterna ljuger när de påstår att tiggeriet är organiserat…

2014-05-23_1734

 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: