FN – ät insekter för klimatets skull

För att minska klimatpåverkan från vår köttkonsumtion så borde vi äta mer insekter istället för kor och grisar. Det tycker FAO i en rapport som de publicerat tillsammans med Wageningens universitet i Nederländerna. I rapporten pekar forskare på att insekter är en rik proteinkälla som går att odla i stor skala med liten klimatpåverkan.

Företaget Kreca i Nederländerna producerar många ton insekter per år som larver, skalbaggar och gräshoppar. Framförallt som mat till sällskapsdjur, men Marieke Calis på Kreca säger att intresset för insekter som mat på våra tallrikar har ökat kraftigt de senaste åren. Mycket på grund av stora miljömässiga fördelar som insektsodling har framför odling av kor, grisar och fjäderfä.

– Insekter behöver inte mycket plats, de har inget emot att ha det trångt, enligt Marieke Calis.

Eftersom de är kallblodiga så är de mycket effektivare på att omvandla föda till kroppsvikt än till exempel en ko. Det mesta en ko äter går åt till att hålla den varm, bara 10 % blir till kött. För insektslarver däremot så omvandlas 90 % av det de äter till kroppsvikt.

I de flesta länder i världen äter man redan traditionellt sett insekter, men som samlas in i naturen. Nu startar en rad forskningsprojekt i tropiska länder med målet att lära ut hur man föder upp insekter i större skala och därmed komma till rätta med problem som undernäring.

–Om vi kunde föda upp insekterna på den tredjedel av vår mat som vi idag slänger, så skulle det innebära enorma miljöfördelar, anser Arnold van Huis på Wageningens universitet.

-Pettersson undrar om FN glömt befolkningstillväxten? Det var länge sen vi hörde något om barnbegränsningar i Afrika och delar av Asien…

SR 

5 thoughts on “FN – ät insekter för klimatets skull

  1. Maten räcker (idag), den är bara fel fördelad.. Om vi använde pengarna till att borra brunnar, minska handelshindren, genomföra mass-vaccineringar, stödja utbildningen etc – istället för att importera några aggressiva tonåringar (?) – så skulle det ordna sig.

    Men sjuklövern agerar inte rationellt – det är en intellektuell härdsmälta som har drabbat dem. Hellre inhysa ETT bråkigt ”barn” på ett lyxigt boende här, än att genomföra RIKTIGA och EFFEKTIVA åtgärder som kan rädda 1000 barn från sjukdomar & svält. Det här måste vara det största sveket mot den tredje världen genom historien?

    Jag är ”rabiat ateist”, men om du vill göra något gott för de som lider, så är de små religiösa hjälporganisationerna det bästa valet. Glöm de stora, Röda Korset satsar bara på multikulturella jippon i Sverige, och höjdarna tar ut feta löner. Bara ett exempel av många..

    Ge gärna pengar till t.ex ”Läkare utan gränser”, ”Skandinavisk Barnmission” etc. INTE till de stora organisationerna som är korrumperade och bara samlar pengar till sina ledare. Säger bara ”Bengt Westerberg”…

  2. Redan i början av Petterssons inlägg tänkte jag på barnbegränsning. Varför ställa till med en massa barn om man inte kan försörja dem? Dessutom kommer maten inte att räcka till.

    Men jag tänker låta miljömupparna käka insekter bäst de vill. Jag ska inte pussa på dem i alla fall.

  3. Det absolut mest deprimerande är att vi fogar oss i galenskaperna dessutom känner, de sig bra. För tusan använd preventivmedel eller avstå ! Sedan 60-talet så har det undervisats i barnbegränsning, det var fullständigt meningslöst, då vi nu försörjer deras avkomma. Det ger budskapet, fortsätt med ert ansvarslösa avlande, vi tar hand om konsekvenserna, bedrövligt ! Framförallt stackars barn.

    • Lösningen är enkel – utbildning! Det är den viktigaste faktorn i eftersatta områden. De (negrerna) har en strategi som går ut på att avla så många barn som möjligt. Alltid är det någon som överlever, resten betraktas som överflödigt ”spill”.

      Anta att ett av barnen lyckas bli lastbilsförare/mekaniker/lärare/sjukvårdare. Han kan då nästan försörja hela klanen/stammen!!! Men det är inte ”rätt strategi”! De (barnen) ska gå med krökta ryggar och rota fram växter i den magra myllan – tjejerna får till uppgift att gå en halv mil för att hämta färskvatten…

      Men nu har sjuklövern bestämt att det är ”fint” att ta hit en fattig neger som är ”barn” (troligtvis c:a 27 år gammal) och sola sig i glansen. De som svälter i Afrika får klara sig själva, om de inte lyckas samla ihop nog med pengar för att skicka hit ett ankarbarn. Då satsas det helt plötsligt hur mycket resurser som helst..

      Reinfeldt/Ullenhag = Mengele????

  4. Passande diet för alla fläskofober, därtill nedskjölda med ett glas ”medicinskt” verkande kamelpiss, så är alla problem ur världen.

Kommentera