Dödsbilist får 4,5 år och förbjuds köra bil i framtiden


DANMARK. Östra Länsrätten (Hovrätten) har idag avkunnat dom mot den 23-åriga billist, Ramze Abdullah Hassan Kym, som förra året körde ihjäl 46-åriga Cilla Olander Johansson på ett övergångsställe vid Tivoli.

Ramze Abdullah Hassan Jabr

Ramze Abdullah Hassan Jabr

Byrätten (Tingsrätten) gav i april Ramze Abdullah Hassan Jabr en rekorddom på fyra och ett halvt år i fängelse för ofrivillig dråp. Hans försvarsadvokat, Mads Kramme, krävde mildare dom, medan åklagaren Anne Birgitte Stürup krävde hårdare straff.

Östra Länsrätten fastställde domen till fyra år och sex månader i fängelse. Dödsbilisten blir också förbjuden att köra motordrivet fordon för evigt. Formellt sett betyder det att han aldrig får köra bil igen men i praktiken kommer han att kunna ansöka om för att få ta körkort efter tio år, som han utan tvivel kommer att tillåtas att, om han under tiden inte har brutit några trafikregler.

Ramze Abdullah Hassan Jabr satt med händerna knäppta i sitt knä och stirrade ner i marken, medan åklagaren räknade upp blodiga och mycket makabra detaljer från trafikdråbet.

-Jag är klar med bilkörning. I framtiden är jag bara cyklist. Jag har lagt det vilda livet bakom mig, och jag har också slutat röka marijuana, sa Ramze Abdullah Hassan Jabr.

Han har i Byrätten erkänt att han satt bakom ratten i bilen som träffade Cilla Olander Johansson med minst 90 kilometer per timme på en plats där det rådde 50 kilometer per timme. Cilla Olander Johansson gick hand i hand med sin pojkvän i övergångsstället på H.C. Andersens Boulevard.

Blodprov har visat att han hade en promillehalt på 1,30, och att han hade THC i blodet efter att ha rökt marijuana. Han hade blivit av med körkortet när olyckan skedde. Bilen han körde var inte registrerad i Danmark, och var märkt med stulna registreringsskyltar.

Tänkte bara att det hade varit så många försvårande omständigheter, att trafiklagens hårdaste straff bör tas i bruk. Den hårda domen på fyra och ett halvt års fängelse är resultatet av en lagändring från 2010, vilken gör det möjligt att straffa de galna förarna med upp till fem år i fängelse för ofrivilligt dråp.

Ramze Abdullah Hassan Jabr har mer än 170 större och mindre brott på sin meritlista. Inklusive körning med falska registreringsskyltar, stöld av bensin, bilkörning under påverkan av marijuana, körning alkoholpåverkad, fortkörning, körning utan körkort och körning utan försäkring.

BT

-Pettersson tycker ni ska jämföra Ramses straff i Danmark med Mousas i Sverige, brotten är liknande. Lägg också märke till att både namn och bild på bildåren visas i många danska media medan de svenska kallar gärningsmannen 20-åringen och givetvis visas inga bilder.

Mousa Kassem körde ihjäl Ove och dömdes av Tingsrätten till: 

 • grovt vållande till annans död.
 • grov vårdslöshet i trafik.
 • rattfylleri
 • olovlig körning.

Dessutom dömdes han för:

 • fyra fall av tidigare olovlig körning.
 • två fall av ringa narkotikabrott.

Mousa Kassem var inte nöjd med detta utan överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge som går på exakt samma linje som Tingsrätten. Påföljden blev fängelse i 15 månader samt skadestånd på 70 000 kronor till Skånetrafiken för den förstörda busskuren.

-Pettersson tycker att både Tingsrätt och Hovrätt kunde ha tagit i betydligt hårdare och även döma Expressen och andra tidningar för att de inte talar om vilka rövarna är, men gärna hänger ut dem som talar sanning…

Tidigare 2013-13-03. I dag på förmiddagen inleds förhandlingarna i hovrätten i Malmö mot den 20-årige mannen som i våras dömdes för den svåra dödskraschen i juli 2011. I full fart rammade bilen busskuren på Löpargatan i Landskrona där Ove Hansen, 74, och hunden Bella befann sig. Ove skadades så illa att han avled.

Efter olyckan såg vittnen hur fyra unga män flydde från bilen men männen greps i närheten. Ingen av dem ville berätta vem som körde men teknisk bevisning pekar ut en 20-årig man. Han nekar till anklagelserna men polis och åklagare har flera bevis, som man menar, avgör att det var han som körde.

Bland annat finns det bilder från en övervakningskamera på en bensinmack några timmar före kraschen, där 20-åringen syns köra bilen. Dessutom låg hans mobil vid förarsätet, indicier som enligt utredarna styrker att 20-åringen körde bilen.

Vid olyckan saknade 20-åringen körkort, han var också påverkad av hasch. Enligt åklagaren förlorade han kontrollen över bilen efter omkörning av en buss. Mannen dömdes i maj i år mot sitt nekande till 15 månaders fängelse för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och olovlig körning.

Tre veckor efter domen blev en 54-årig kvinna påkörd av en mc i hög fart på ett övergångsställe i Landskrona. Kvinnan skadades mycket illa men föraren smet. 20-åringen som dömdes för dödskörningen misstänktes för att ha kört motorcykeln och efterlystes.

Efter flera månader på fri fot tog han själv kontakt med polisen. Men i mitten av oktober lades utredningen om vansinneskörningen ned – åklagaren anser att det saknas ett klart och tydligt utpekande av 20-åringen. –Några har sagt att det inte är den personen och några har sagt att det skulle kunna vara, men det finns ingen som pekar ut honom, sa åklagaren Kerstin Eriksson till KvP då.

-Pettersson vill till ljugmedias artikel lägga till att den dömde  som media kallar 20-åringen är Mousa Kassem, en kulturberikare liksom hans kamrater som var med på mördarfärden.

Dömd för busskurskrasch misstänks för nytt vansinnesdåd

En död när bil körde in i busskur

Analysbesked om dödskrasch – åklagaren tiger 


2 responses to “Dödsbilist får 4,5 år och förbjuds köra bil i framtiden

 • Kalasbetalaren

  Vad man får för straff spelar väl inte så stor roll, skadan är redan skedd!
  Lås in knarkarpacket från början!

  Gilla

 • ossie

  25 års hårt straffarbete på Svalbard rekommenderas för dessa svin. Dessutom ska de ha korv o kassler till middag.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: