Polisens facistyxor

I en artikel i Dagens Juridik med rubriken
Fascistsymbolerna i polisens märke skämmer Sveriges riksvapen – byt ut emblemet! föreslår juristen Lennart Aspegren att de påstått facistiska bilorna (fasces) skall utgå ur det riksvapen som pryder Polisens uniformer. Kanske har Aspegren lyssnat alltför mycket på fejkhistorikern och ”pansargeneralen” Arnstad som ser fascism och facister överallt och numera också i riksvapnet. Av antalet kommentarer att döma har det uppstått en livlig debatt bland lagvrängarna.


DN har också uppmärksammat detta i en notis. Ännu mer intressant är att det också har uppmärksammats i Norge av Document.no. Av kommentarerna till denna artikel framgår att norrmännen inte har speciellt höga tankar om de politiskt korrekta svenskarna. De ser med mycket stor skepsis på det som sker i Sverige och både skämtar om och häcklar det.

Nostradamus_i_norr har förstått att dessa bilor eller yxor är av mycket äldre datum än facismen. Men säg, vad spelar väl det för roll för dem som sitter i den svenska ankdammen och kvackar – den ene högre än den andre?

2014-05-01_1754

"Svärdet till lek, men yxan till allvar". Stridsyxan var det vanligaste vapnet bland vikingarnas fotsoldater under fältslag och större bataljer.
”Svärdet till lek, men yxan till allvar”.
Stridsyxan var det vanligaste vapnet bland vikingarnas fotsoldater under fältslag och större bataljer.

7 thoughts on “Polisens facistyxor

  1. Faces eller karven och yxan har I alla tider, sedan Etruskerna, varit symbolen for rattsvasendet I forsta hand och betyder ocksa styrka I gemenskap. det ar en symbol som manga av varldens rattsvasenden har.
    Blir lite lojligt om man skall ta bort allt som nagon galning missbrukat nagon gang I tiden. Tycker herr Aspegren borde syssla med nagot battre, typ sitta hemma och vara pensionar och inte uttala sig som en idiot.
    Typiskt sverige idag att ha dalig forstaelse om saker och ting.

  2. Att aspegren, som är 83 år kommer med et sådant uttaland kanske kan förklaras med att han inte längre har alla indianer i kanoten?

  3. Fasces kommer från romarriket före Kristus. Liktorerena som var livvakter åt ämbetsmän bar spöknippen. Det borde en jurist som Lennart Aspegren. veta eller ha förmågan att ta rätt på. Sedan stal Mussolini fasces som symbol precis som Hitler stal solkorset.

    • Skulle just skriva detsamma, men du har en bättre helhet än jag. Själv visste jag bara att ett risknippe var fascismens kännetecken. Bra kommentar Falköga!

  4. Kronaqn med kors på toppen säger att makten kommer från en kristen Gud.
    De tre kronorna visar på anspråk på Danmarks och Norges territorium.
    Sverige betyder att det är Svearnas rike och inte hela världens.
    Och en polisstat står ju för förtryck – ja det är mycket man kan fundera över.

Kommentera