Svenskarna inte blonda och blåögda


SVERIGE. Emil i Lönneberga, Anders Zorn och Kalles kaviar. Att vara blond och blåögd är starkt förknippat med svenskhet. Men stämmer den bilden med verkligheten? I nya boken ”Blond och blåögd” synas myten om det svenska utseendet.

– Jeff Werner, professor i konstvetenskap på Stockholms Universitet har skrivit boken ”Blond och blåögd”. Där slår Werner fast att bilden svensken som blond och blåögd är ganska ny. På 1700-talet beskrev till exempel Benjamin Franklin svenskarna som ett icke-vitt, svartmuskigt folk, medan svenskarna själva i alla fall inte såg sig som varken blonda eller blåögda.

– Bilden av det svenska utseendet kommer med nationalismen. Före det pratade man om seder och bruk, snarare än hudfärg. Först i slutet av 1800-talet slår föreställningen om att det går att se på någon om den är en riktig svensk igenom, säger Jeff Werner.

-Pettersson känner inte till om Benjamin Franklin (1796-1790) var expert på svenskar eller om han någonsin var i vårt land men skit samma – nedan några bilder på icke-svenskar enligt professor Jeff Werner och Benjamin Franklin – undrar var de kommer ifrån?

DN

“Sweden is a place where beauty is not just limited to facial or physical features. Alongside with physical beauty these people are highly educated and sophisticated and are a home to knowledge. Swedish women are tall and possess blonde hair. Blue eyes make them the goddesses of beauty. For a while you may wonder if you are seeing the Greek goddess renowned for bestowing beauty! Swedish men are no way behind and it won’t be wrong to call them some of the smartest gentlemen on earth! They are tall, educated serious yet indulgent with intimate others and above all loyal beings! No doubt, this place is a home to beauty with brain”


33 responses to “Svenskarna inte blonda och blåögda

 • Eva

  Om man publicerar ett citat ska källan anges. Varifrån kommer det engelska citatet och vem har sagt det?

  Gilla

 • Argus

  Benjamin Franklin var en framstående människa av sin tid och en av ”The Founding Fathers”. Men, han levde under 1700-talet med dåtidens begränsade vetande. Den amerikanska självständighetsförklaringen och senare konstitutionen var veritabla aktstycken på sin tid och om man bortser ifrån att det enbart var vita män som räknades, färgade och kvinnor göre sig icke besvär, så står de sig väl idag. Han vistades i Europa (Frankrike) som amerikanskt sändebud 1776 – 1785 men besökte aldrig Sverige.

  Antingen blandade han ihop Sverige och Schweiz (som de flesta nutida amerikaner) eller så var det så att de ”svenskar” han måhända hade mött (i Delaware) kan mycket väl ha varit av finskt ursprung.

  Vi ser fram emot Jeff Werners (är han osvensk eller hade hans mor förälskat sig i en amerikansk filmstjärna?) nästa avhandling om spanjorernas ursprung och sammansättning baserat på samma metod. Härvidlag kan vi konstatera att spanjorer ingalunda och mörka i teckningen utan ljushylta, blonda eller rödhåriga och blåögda. Beviset för det är att Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien (som förövrigt befriade den Iberiska halvön från morerna) betecknades som blåblodiga. Anledningen till det är att deras vener lyste igenom skinnet vilket det inte gör om man har pigmenterad hud. Vad jag i övrigt anser om pseudoakademiker avhäller jag mig ifrån att uttala offentligt.

  Här finns mer att läsa om Benjamin Frankling och svartmuskighet: http://www.dialoginternational.com/dialog_international/2008/02/ben-franklin-on.html För en modern människa är de måhända övermaga men han var en sjuttonhundratals man och får bedömas därefter.

  Gilla

 • Stefan i Std

  ”Bilden av det svenska utseendet kommer med nationalismen. Före det pratade man om seder och bruk, snarare än hudfärg.”

  Detta idiotiska uttalande kräver att ytterligare bemötas.

  Människor på 1700-talet kände sannolikt inte till några andra hudfärger än den som befolkningen i staden eller byn var behäftad med. Då känns professor Jeff Werner argument som helt irrelevanta och närmast löjeväckande

  Gilla

 • Stefan i Std

  ”Bilden av det svenska utseendet kommer med nationalismen. Före det pratade man om seder och bruk, snarare än hudfärg.”

  Detta är en enastående sensationell upptäckt Jeff Werner presenterar.
  Här har ett folk gått från vad som närmast beskrivs som negroida drag till dessa bleka smalnästa gynnare som skolfotografen avporträtterade i 30-talets Sverige.

  Vi har alltså lyckats ömsa skinn på 200år? Eller kan det vara så enkelt att professorns ”sanningsvittne” Benjamin Franklin misstog t.ex. en portugis för att vara svensk?

  Jag tror inte Benjamin Franklin sprang som barn i huset i Sverige på 1700-talet och därav kunde känna sina svenskar på gången 🙂

  Gilla

 • Pica pica

  PK-maffian har anställt ännu en dårpippi-expert som ska ta svenskheten ur oss. Nu får vi inte vara blonda och blåögda längre. Men ”icke-vita och svartmuskigt folk” var väl ändå att ta i.

  Till sist kanske de för i bevis att Sveriges ursprungsbefolkning var zigenare?

  Gilla

 • Stefan K

  Så mycket vet jag att utomlands förknippas Sverige med blonda kvinnor och män och definitivt inte med mörkhyade kvinnor i slöja och nästan lika mörkhyade män med fult skägg.
  Ja, jag har rest i samtliga kontinenter utom Oceanien och pratat med lokalbefolkningen.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Nä, alla svenskar är inte ljushåriga, blont hår är inget specifikt för just Sverige eller norden, men sannolikheten att nordbor är ljushåriga är bra mycket större än de flesta andra i världen är det är det, det har med evolutionen och preferenser att göra, så jag förstår inte problemet professorn har… och så säger de att rasister är besatta av hur raser ser ut eller inte….

  Gilla

 • Kurt

  När man se reportage om Svenska skolan är blonda barn undantaget, det verka som om Kaffers och araber ha övertagit.

  Gilla

 • Olli Rein

  Benjamin Franklin (1796-1790) ???

  Gilla

  • Osynlige Mannen

   Ställ inte för höga krav på våra journalister, jag har sett värre. Vad gäller blondhet och blåögdhet räcker det för mig att titta på klassfoton från då jag och hustrun gick i lågstadiet i början av 1970-talet. Blont hår och blå ögon måste ha varit en social konstruktion à la mode på den tiden, för det är nästan idel lintottar på bilderna.

   Gilla

 • ossie

  Nä Svenskar är nog snart svarta negrer och svartmuskiga muslimer och andra blatteliknande typer. Ursprungsbefolkningen sitter nog tids nog i reservat som Nordamerikas indianer.

  Gilla

  • Ed Crane

   Utseendemässigt ja , men i reservat nej, snarare i fabriker och på universitet.
   Men nu är vi uttjatade och inget spännande i sikte . Vi ger oss hän till musikens underbara värld istället.
   God Natt

   Gilla

 • Stefan i Std

  Jag vill minnas en dokumentär med Bill Wyman (tror jag) där han säger hur fascinerad han var av att komma till Sverige som var fullständigt överfyllt av blonda skönheter.

  Frågan på det blir självklart:

  Ljuger Bill Wyman eller är det bara så att han minns fel?

  Gilla

  • Ed Crane

   Vadå, vi gillar väl alla skönheter. Tyvärr tycker ju skönheterna att vi är gamla gubbar. Men kolla det kan vi , och det får numera räcka.

   Gilla

   • Mr Q

    Många vore säkert glada,om du istället för att skriva en massa strunt på bloggen ägnade dig åt dina Rumbor !

    Gilla

   • Ruben

    Ännu en gång, tala för dig själv!

    Gilla

   • Ed Crane

    Ruben, vad gör du på den här bloggen, tror du den är till för att du skall dag efter dag ge dej en möjlighet att vara oförskämd.
    Adjö Herr Ruben välj nån annan att komma med enstaviga otrevligheter mot .

    Gilla

   • Pettersson

    Ed, du avgör inte vem som ska vara på bloggen och när det gäller att vara oförskämd saknar du medtävlare…

    Gilla

   • Ed Crane & co

    Pettersson det vet jag väl, men ett förslag ät gott nog. Jag tycker att du som gillar att spärra , ska börja med Ruben, Tony, KURT och sen Stenbock, även om du gillar det politiskt inkorrekta behöver du väl inte godkänna det förskräckliga.
    Vad tjänar SD på att en del anhängare hänvisar till sommarkollo osv.

    Gilla

   • Ruben

    Kranen! NI har inte en chans, oförskämdheter har varit ERT eget signum mot alla OSS kommentatorer ifrån första början.

    Gilla

   • Kurt

    Wow jag känner mig hedrad, han ha skrivit mitt namn i VERSALER. hahaha
    Men å andra sidan ED med smicker kommer du ingen vart.
    😉

    Gilla

 • Ed Crane & co

  Svenskar kan se ut lite hur som helst, men de flesta uppför sig bra, sliter för brödfödan och är artiga och trevliga.

  Gilla

 • Stefan i Std

  Detta är historieförvanskning!Titta på klassfoto från 1930-80 och förundras över hur många som faktiskt är blonda.

  Är nästa steg att man skall beslagta och destruera folks fotoalbum som trots allt utgör bevis på motsatsen?

  Gilla

 • Ed Crane & co

  Tja det där var ju lite udda, men lyssna istället på de holländarna ,The Baboons det här är riktig Rockabilly. http://www.youtube.com/watch?v=WmnUayaQyBk&list=PL24D29BB1815DE88C

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: