Det svenska passvansinnet

Svenska pass är populära när det gäller brottslighet och människosmuggling. För närvarande är 177 000 giltiga svenska pass på ”rymmen” och det är inga problem för brottslingar att skaffa nya när de ”tappar” dem. En del har ”tappat” 20 pass och kan utan problem skaffa nytt för 350 kr. Läs HÄR och HÄR.

För andra är det inte så lätt.

Det svenska passvansinnet

INSÄNDARE Nu är det dags! I juni går mitt svenska pass ut. Normalt är detta inget problem men nu är det så att Svenska passmyndigheten har gett sig den på att tillverka ett pass som inte kan förfalskas eller nyttjas på ett otillbörligt sätt. En vällovlig målsättning kan tyckas men komplikationer tillstöter för en passförnyare som bor på ljuva sydkusten.

Passet är komplicerat att tillverka så Svenska staten har bara haft råd att anskaffa en utrustning för Spanien och den har stelbent nog placerats på ambassaden i Madrid. De flesta svenskar i Spanien bor nämligen på sydkusten.

För passförnyelse måste jag infinna mig personligen i Madrid där maskinen står med fingeravtryck och örsnibbar och det verkar logiskt. Det tar ca tre arbetsdagar att tillverka passet. Varefter det måste avhämtas i Madrid. Jag måsta alltså resa till Madrid och stanna där över två nätter alternativt resa dit två gånger.

Det blir ingen billig historia men det finns utvägar för en listig. Jag flyger till Malmö och söker passförnyelse där. Det blir billigare och tar kortare tid. Passpolisen där har sedan lovat att sända passet till ambassaden i Madrid som sänder passet till konsulatet i Malaga. Passpolisen i Malmö får nämligen inte sända passet direkt till konsulatet i Malaga.

Till historien hör att innehavare av finskt pass kan söka och hämta sina pass direkt i Malaga.

Bjarne Ritzén

Sydkusten 

6 thoughts on “Det svenska passvansinnet

  1. Man undrar varför inte fingeravtrycket finns i passet,då skulle det ju bli
    slut med att använda svenska pass av någon som liknar innehavaren.
    Det skulle ju bli en broms för den illigala invandringen.Detta är säkert
    myndiheterna medvetna om och därför finns inte fingeravtryck för det skulle
    ju hämma invandringen som är så lönsam.

  2. Läste i lördagens Hallandsposten, att nu vill kommunen börja tvångsinlösa bostäder för att invällarna behöver bostäder! Man undrar om vansinnet aldrig tar slut. Hade det inte varit i Sverigeistan hade jag trott det var första april! Innan köptes åtminstone hus som redan var till salu upp. Nu ringer det snart på dörren och du får en check långt under marknadsvärdet och en vecka på dig att flytta. Är det då du skall vakna? Eller skall du vänta tills bilan faller?
    Kommer inte in till artikeln eftersom HP har tvingat mig att säga upp tidningen på grund av sitt svenskhat, men någon annan kanske kan lägga upp den.

  3. Det börjar bli mycket nu, som vi rasistiska svenskar skall offra på mångkulturens altare!

Kommentera