Folkets hus säger nej till SD *Uppdaterat


Stockholm. Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga organisationer ska inte längre få hyra lokaler hos Folkets hus. Det slår riksorganisationen Folkets hus och parker fast i nya riktlinjer.

Den nya uthyrningspolicyn klubbades av riksorganisationens styrelse i förra veckan och har nu skickats ut till alla 600 Folkets hus och parker runt om i Sverige. Anledningen till den nya policyn är enligt riksorganisationens vd Calle Nathanson att främlingsfientligheten håller på att normaliseras och att det är viktigt att sätta tydliga gränser.

Folkets Hus i Oxelösund är numera privatägd. Här är SD och alla andra välkomna, till och med den odemokratiska arbetarrörelsen

Folkets Hus i Oxelösund är numera privatägd. Här är SD och alla andra välkomna, till och med den odemokratiska arbetarrörelsen

– Vi ville ha en tydligare policy, arbetarrörelsen byggde inte dessa hus och parker för att de sedan skulle användas av främlingsfientliga och rasistiska grupper.

Har era medlemmar hyrt ut till Sverigedemokrater tidigare? – Många medlemmar säger nej redan i dag, men det har förekommit några gånger, inte minst under turnén SD gjorde till S-styrda kommuner i norra Sverige. Där ville de manifestera på arbetarrörelsens egna platser, och på tre-fyra ställen har det förekommit.

Sverigedemokraterna nämns inte specifikt i den nya policyn. Enligt texten ska lokaler inte hyras ut till verksamhet som har rasistiska eller främlingsfientliga inslag eller som förnedrar, stöter eller exkluderar någon grupp.

I sitt pressmeddelande har riksorganisationen valt att specifikt peka ut Sverigedemokraterna som en organisation som inte bör få hyra lokaler. – Vi tog dem som exempel för att vara tydliga, säger Calle Nathansson.

Eftersom de lokala föreningarna ofta får bidrag från kommunen har de enligt Calle Nathanson känt att de måste släppa in alla föreningar, även sådana som de anser vara främlingsfientliga.

– Men vi är ingen offentlig verksamhet, utan en frivillig folkrörelse som står för allas lika värde och jämställdhet. Det är en stor skillnad.

Calle Nathanson hoppas nu att de lokala föreningarna antar uthyrningspolicyn som riksorganisationen skickat ut.

– Det är möjligt att en del får krav från kommunen att alla föreningar ska ha rätt att hyra. I så fall ställer vi gärna upp som stöd i diskussionen med kommunen.

-Pettersson tycker det är solklart, Folkets Hus kan naturligtvis hyra ut till vem de vill men då ska de inte ha en krona i bidrag…förresten består arbetarrörelsen till 20 % av Sverigedemokrater, ska de också stängas ute? Inte omöjligt, det är länge sedan arbetarrörelsen var en demokratisk rörelse för alla.

*Uppdaterat 2014-04-15

Kulturchef i riksorganisationen Folkets Hus och Parker är Gunno Sandahl och han råkar vara gift med…Helle Klein (presentation överflödig). Flott bor de också med fin utsikt över Mälaren, långt långt bort från de mångkulturella områden paret förespråkar.


22 responses to “Folkets hus säger nej till SD *Uppdaterat

 • Olli Rein

  Fortfarande sitter koppartaken kvar. Undrar just hur länge till?

  Gilla

 • Pica pica

  Nu är Tranan ute och cyklar. SD är ett svenskt riksdagsparti, demokratiskt invalt. Har du läst deras partiprogram kan du säkert styrka ditt påstående genom att visa var de har deklarerat att de är emot mänskliga rättigheter.

  Gilla

 • Ed C.

  Nej inga bidrag då blir vi beroende av kapitalägarna. Vi måste själva bestämma i vår rörelse. Och vi vill fortsättningsvis stå bakom de mänskliga rättigheterna.
  Hellre att vi konkursar än att vi ställer upp på borgarnas krav.

  Gilla

  • Pica pica

   Inte en skattekrona ska Folket Hus ha om inte alla är välkomna! Bestämma själva, blaha!

   Gilla

   • Ed C.

    Alla är inte lika välkomna, ställer man upp på de mänskliga rättigheterna ,okej, annars inte.

    Gilla

 • Tony

  Ordet demokrati strör dessa Herrar och Damer kring sig
  vid varje tänkbart tillfälle, men ligger i framkant när det
  gäller att trampa på demokratin.
  Att dom bor fint är ju ett kännetecken för hela den skenheliga
  invandrarkramande åsiktsmaffian. Det är fiiiiint med mångkultur,
  för andra, bara vi själva slipper att bo i den, tänker och tycker
  dessa viktigpettrar av båda könen!

  Gilla

 • occidentfaust

  Socialdemokratin består av motstridiga element. ”Social” som i den revolutionära och icke-demokratiska ideologin socialism, och ”demokrati” som i demokratisk och reformerande. Balansgången måste hållas inom millimetern för att inte riskera socialdemokratin antingen ska falla åt att bli antidemokratisk eller tvärtom intetsägande borgerlig. Inte minst under tidigt 1900-tal blev denna inre kamp tydlig genom strider mellan olika falanger inom svenska arbetarpartiet, där olika viljor vill se partiet ta olika riktningar.

  Idag, när det politiska landskapet åter hårdnat och blivit allt mer uppdelat, kan vi åter se hur man börjar ta riktning bort från origo, nu mot mindre demokratiska breddgrader. Det är en inbyggd fara med en politisk rörelse som kombinerar två så skilda element under samma fana.

  Nu menar jag självklart inte att denna händelse ensamt ska hållas som evidens därav, eller att Folkets hus inte har sin fulla rätt till att agera som ovan beskrivet. Däremot är det oroväckande att se hur det tankesätt som ligger bakom beslutet brer ut sig allt mer i Sveriges största politiska rörelse. Ett tankesätt som inte sätter demokratin i fokus, eller är beredd att respektera oppositionella åsikter.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Förlåt om jag var otydlig ! Menade INTE att artikeln var svammel. Menar att Folkets Hus o Folkets Parks budskap var svammel. Detta BLIR ju rasism om inte SD:s folk får hyra dessa anrättningar. När det sen gäller politik så avgörs ju detta på valdagen. Blir detta sanning kanske inte SD-folk får handla på ICA heller framöver. Nej låt alla få samma rättigheter. Missköter man sig är det en helt annan fråga. Detta kan inte vara förenligt med vår lagstadgade yttrandefrihet. Hoppas alla nu förstår vad jag menade. Vacker bild på vårt Folkets Hus Pettarsson. Glad Påsk !

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Nästa gång kanske alla som håller AIK, eller något annat fotbollslag blir utestängda från Folkets Park. Det är ju precis som JAG skall dömas för våldtäkt fast jag ingen begått. F.ö. är jag i den åldern att jag är rätt ofarlig. Vet att jag skriver en massa svammel men artikeln är ju bara SVAMMEL.

  Gilla

 • ossie

  Är Helle Klein gift ?? Den mannen måste väl vara dövblind eller ..

  Gilla

 • Crilla

  ”Allt för folket intet genom folket”

  Gilla

 • Naivtive

  Och vad består SD:s påstådda främlingsfientlighet i? Att jag som sympatisör eller enskild företrädare säger mellan skål och vägg kan aldrig partiet få skulden för. Eller någon annan av de sammanslutningar som jag eventuellt är medlem i.

  Det är på tiden att alla dessa gaphalsar som bara ”tror” en massa faktiskt börjar att läsa på.

  Främlingsfientlighet är INTE att kräva att lagar och regler efterföljs. Att reagera på att 90%!!!! av de beviljade PUT ges till icke identifierade individer KAN ALDRIG anses som främlingsfientligt. Det är endast att givna regler SKALL följas och pekande på den logiska följden och effekten när så inte sker.

  Desperationen över SD:s ökade stöd ter sig allt mer absurt.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Folkets Hus och Parker stänger dörren för sig själva . Tyvärr.

  Mycket dumt beslut och ett stort nederlag för demokratin.

  Debatten om detta beslut är livlig på di.se .

  http://www.di.se/artiklar/2014/4/14/sd-kan-portas-fran-folkets-hus/

  Gilla

 • Stefan K

  Funkar det om extremvänstern bokar lokal?
  Eller varför inte diverse muslimska organisationer så att de kan proklamera sin syn på kvinnor, homosexuella, judar och alla andra 2:a klassens människor i arbetarrörelsen lokaler.

  Gilla

 • Pica pica

  Vilka pengar har byggt upp Folket Hus-rörelsen? Våra bidrag i form av skattekronor vill de ha? Aldrig! Kan de inte följa svensk demokratis grundregler har de inget på marknaden att göra.

  Men vi har ju alla sett hur rörelsen har blomstrat de senaste åren så de behöver säkert inga kunder. Nästa årsmöte med middag bokas hos annan entreprenör!

  Gilla

 • Tony

  vi skiter högaktningsfullt i om folkets hus inte vill hyra ut
  till SD, vi vet hur skitstövlar fungerar. ( Men passa samtidigt
  på att ändra namnet till mjäkighetens hus). Nu finns det ytterligare
  en anledning för Svenska folket att inte rösta på Sossepartiet,
  dom visar än en gång att dom är en samling odemokratiska mähä,.
  När årets val är över har troligtvis SD s skara utökats till en
  Miljon väljare, och vill man inte ha besök av dem, är det deras
  sak. Och jag uppmanar alla som tänkt besöka en folkpark
  i Sommar, GÖR DET INTE!

  Gilla

 • ossie

  Demokratins förfall blir bara värre och värre och sossarna går i spetsen för detta förfall. Sverige liknar DDR mer och mer.

  Gilla

 • Stenbock

  Ännu ett försök från PK-pressen att föra fram negativa nyheter.. Undrar hur många Folkets Hus/Folkparker som är mötesplatser för SD ? Kanske kan någon i vårt avlånga land ge exempel,där SD är beroende av att hyra en möteslokal hos dem ! Nästa stora nyhet från skandalpressen blir möjligen,att Uppsala och Lunds Domkyrkor vägrar hyra ut till SD 😉

  Gilla

 • Calle

  Inga bidrag till Folkets Hus! Nån jävla ordning får det lov att vara!

  Gilla

 • Calle

  Bojkotta Folkets Hus! ”bränn ner” skiten! Vad faaaaaan händer i mitt Land???

  Gilla

 • Undrande...

  ”– Men vi är ingen offentlig verksamhet, utan en frivillig folkrörelse som står för allas lika värde och jämställdhet. Det är en stor skillnad.”
  Allas lika värde UTOM Sverigedemokrater…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: