Enström vill ha fler stridsflygplan

FÖRSVAR. Försvarsminister Karin Enström (M) tycker att Sverige behöver uppemot 70 flygplan, i stället för de 60 som riksdagen beslutat om. Bakgrunden är Rysslands upprustning, förra årets attackövningar mot Sverige och agerande i Ukraina.2014-04-03_2031

Hon vill också förbättra den så kallade incidentberedskapen.

– Vi måste kunna ha flygplan i luften. Det är också så att det varit problem med reservdelar och så kan vi inte ha det. Våra flygplan ska kunna flyga, säger Enström.

Moderaterna har den senaste tiden signalerat en omsvängning i försvarsfrågan. Försvarsministerns förslag att luftvärnet ska dubbleras, att två nya ubåtar ska köpas in och att flygvapnet ska byggas ut kommer att kosta åtskilliga miljarder kronor. Ett Jas Gripen-plan kostar drygt en miljard kronor, en ny ubåt cirka fyra miljarder.

För att finansiera dessa satsningar vill finansministern ha en blocköverskridande uppgörelse i riksdagen.

– Det vore en fördel om man kan förankra det brett i riksdagen och att man därmed kan skapa en strukturerad utbyggnad av svensk försvarskapacitet de kommande tio åren, säger finansminister Anders Borg.

– Det handlar om att Sverige rätt brett behöver förstärka olika kapaciteter i försvaret och det kommer att handla om betydande belopp. Vi måste skapa det nödvändiga utrymmet för de här satsningarna, säger Borg.

Finansminister Anders Borg (M) säger att det vore en fördel om en utbyggnad av försvaret kan ske i en blocköverskridande överenskommelse.

-Pettersson säger att uppenbart tänker Moderaterna föra Sverigedemokratisk försvarspolitik, följer de SD på fler områden så behöver de inte oroa sig finansieringen men, men vem vet vad som händer efter valet med deras försvarsvilja…

SvD 

10 thoughts on “Enström vill ha fler stridsflygplan

  1. Krig medför förstörelse av människors möjlgheter till ett fungerande liv. Några JAS hit o dit, gör vare sig till eller från för människorna som drabbas av krig. Vanligt folk provocerar vare sig ryssen eller amerikanen,. Håll efter Bildt, vår egen krigsindustri och media, så har vi större möjligheter till fred än genom att ta hand om Schweiz affärens avbokning.

  2. Och vi vill ha en regering och politiker som inser och förstår vad Sverige ytterst är i behov av!

  3. Förlåt Crilla, men det har vi inte piloter till på långa vägar. Men det kanske går lika bra med politiker och dem har vi så gott om att vi kan gödsla med dem.

    • Politikerna i Sverige agerar ju redan som Kamikazepiloter, så det skall nog inte vara något problem!

  4. På grund av FM har införskaffat ett logistiksystem som suger hästballe så behöver FV fler stridsflygplan?

    Vore det inte bättre (och billigare) att fixa logistiksystemet?

  5. Som det kan bli under ett valår ! Liksom en ketchupflaska,först kommer ingeting sedan halva innehållet på en gång…. 😉

Kommentera