Avvisningsresor kostar en kvarts miljard


INVANDRING. Under 2013 betalade Migrationsverket en kvarts miljard – 241 600 000 kronor – för att transportera tillbaks de personer som fått avslag på sina asylansökningar. Sedan 2011 har kostnaderna ökat med 26 %.

När en asylsökande som fått avslag vägrar lämna landet frivilligt tar Migrationsverket hjälp av polisen och Kriminalvårdens transporttjänst. Trots att färre personer avvisas har kostnaderna ökat rejält. Detta anses bero på att man fått fler svåra ärenden där det krävs mer bevakning och där man oftare tvingas hyra flygplan.

Den hittills dyraste avvisningsresan genomfördes i februari 2013. Då hyrdes en Boeing 737–800 in för att frakta fem personer till flygplatsen i Kabul. Enbart kostnaden för det chartrade planet uppgick till 1 354 700 kronor, vilket innebär att resan kostade 271 000 kronor/avvisad person. Utöver denna kostnad tillkom löner och traktamenten för den eskorterande personalen.

2013 betalade Migrationsverket totalt 241,6 miljoner kronor för att avvisa 3 752 personer. Enligt Claes Nöjd, chef för Kriminalvårdens transporttjänst, har Migrationsverkets genomsnittskostnad för varje avvisad person under en tvåårsperiod ökat från 54 000 kronor till 64 000 kronor.

-Pettersson tycker att detta skulle läggas ut på anbud, lägsta pris vinner oavsett transportsätt även om det är kamel…

Boeing 737–800

Boeing 737–800

Sydsvenskan 


10 responses to “Avvisningsresor kostar en kvarts miljard

 • angelicaplacet

  Bästa pris – Stockholm – Kabul,ca 5000 kronor,5 personer x ca 5000 = ca 25 000.

  3752 personer x ca 5000 ca 18 miljoner sjuhundra sextio tusen kronor.Sen tillkommer lite löner och traktamente för medföljarna vet inte riktigt hur mycket det kan upp gå till?

  Migrationsverket satte alltså sammanlagt sprätt på 241 miljoner kronor.

  Gilla

 • Tony

  Ja det räckte väl inte att hyra ett jetplan för 10-15 passagerare
  när det gäller sådana dyrgripar som dessa, nä fint ska det va,
  flygplan för 300 passagerare. Man undrar ju om det även
  serverades Buffe ombord , med halallslaktade godsaker på
  resan ner? Inget förvånar längre i detta skitland!

  Gilla

 • Kurt

  Hellre det and att se dem sitta på en uteservering och hånskratta åt oss i Sverige som är så korkad att betala för dem.

  Gilla

  • Ed Crane

   Kurt
   Hånskrattar? Det har jag aldrig märkt, jag tycker att de ser ganska nollställda ut.
   Fast de borde inte gå ut och röka så mycket, det är inte nyttigt.

   Gilla

 • OLLE

  Mehdi Ghezali befann sig under terrorutbildning i Pakistan och Afghanistan hösten 2001 där han tillfångatogs, överlämnades till amerikansk militär och fördes till Guantanamobasen på Kuba. Han satt fängslad i 930 dagar och när han släpptes hämtades han hem i regeringsplanet, (juli 2004), till en kostnad av ca 700 000 kronor.

  Gilla

 • biran

  Varför transsporteras tillbaka, dom skall utvisas inte transsporteras. Ställ dem vid gränsen och ge dem en välriktad spark i röva.

  Gilla

 • pappasvenpappasven

  Jaha först skall dessa med beviljade PUT komma i arbete sedan skall man betala tillbaka till staten och hur går det till:
  1. Man skall ha ett riktigt arbete utan subventioner
  2. Sedan skall man tjäna mer än genomsnittet dvs den kohort vi för enkelhets skull räknar på skall ha en medianlön (riktigt) över medianlönen i landet.
  3. Om mediantiden för att komma i arbete är 7 år betyder det att varje kohort kommer i arbete som ger en reell medianlön över riket (22.500) långt efter 7år kanske aldrig…..rimligtvis….efter 20år från start…men inte kommer den kohortens medianlön öka i så rask takt sedan så att man hinner betala tillbakaallt…dvs det kostar och om vi har tur så får vi en kohort som under några år efter 30-40 år är plus men inte mer…hur räknar dom??

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Och Borg tänker inte sänka skatten för pensionärerna.
  Och inte kommer S att göra det heller, pensionärerna är ju säkraste kassakon. Och vart pengarna ska gå, det vi vi svenskar, eller hur?

  Gilla

 • Undrande...

  Jo, det blir nog lönsamt i längden, kanske framåt nästa millennium-skifte…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: