Utredning: flyktingmottagande ligger bakom ökning av socialbidragen


NÄSSJÖ. Mottagningen av flyktingar och nyanlända invandrare till Nässjö kommun har bidragit till ökningen av kostnader för socialbidrag, konstaterar en färsk utredning utförd av kommunens revision.

Enligt utredningen som gått igenom Nässjö kommuns arbete med integration var knappt 20 procent av hushållen med socialbidrag s k ”flyktingrelaterade”. Det konstateras att det är den gruppen tillsammans med ungdomar mellan 18 och 24 som står för en ökning när det gäller socialbidrag.

Totalt har antalet hushåll med försörjningsstöd ökat från knappt 700 till ca 1300 på fem år. Revisionen konstaterar att det är det gällande arbetsmarknadsläget som är den största anledningen till ökningen. På en sådan arbetsmarknad är nyanlända ”en utsatt grupp”.

Revisionens utredning konstaterar att gruppen nyanlända med socialbidrag ”ökar mycket” och att antalet förväntas öka ytterligare när fler och fler ”går igenom etableringsperioden och ej finner sysselsättning”. En orsak till detta antas vara att ”en stor grupp av de nyanlända har ringa eller obefintlig skolbakgrund”.

Revisionen föreslår nu att arbetet med sysselsättning i kommun och på Arbetsförmedlingen är ”den enskilt viktigaste frågan för att lyckas med integrationsarbetet”.

-Pettersson undrar om Myten vill ge en kommentar?

Höglandsnytt 


83 responses to “Utredning: flyktingmottagande ligger bakom ökning av socialbidragen

 • Stenbock

  Ali:
  Din historieskrivning kring ditt ”låtsasland”,är och förblir helt felaktig !
  Instämmer i denna fråga helt,med dem som påstår att ni araber stammar från halvön länge söderut! F.ö har du glömt den historiebeskrivning som jag citerade ur från ”Läsebok för Folkskolan” ?

  Gilla

 • Stenbock

  @Undrande
  Din jämförelse mellan en arab,och Gustaf Wasa var verkligen talande !
  😉 🙂 😉

  Gilla

 • Olli Rein

  I ett TV-inslag i våras konstaterades att ”skogsbruket är beroende av säsongsarbetare från Polen och Baltikum för att röja och plantera skog.” Enligt Immigrationsverket hade 2 500 thailändare t o m första veckan i juni sökt arbetstillstånd för att plocka bär i sommar och antalet förväntas öka till ca 4 000.

  Utöver yrkesgruppen bärplockare anses Sverige ha behov av arbetskraftsinvandring, bl.a. städare och diskare m.fl. kvalificerade arbeten. Hur går denna arbetskraftsimport ihop med massarbetslösheten bland de invandrare/flyktingar som fått asyl och PUT?

  I snitt tar det sju år från det att en invandrare fått PUT tills han får arbete. Omkring var fjärde invandrare har efter nio år i Sverige inte hittat sitt första jobb! För kvinnor tar det ännu längre tid att få ett arbete. Efter fem år i Sverige står två av tre invandrarkvinnor utan arbete.

  Av denna anledning är invandringen enligt professor Jan Ekberg en belastning på svensk ekonomi de senaste decennierna. Kostnaderna för invandringen låg 2006 på mellan 39,1 och 58,7 miljarder kr, mätt som skillnaden mellan vad invandrarna tar i anspråk av de offentliga transfereringarna och vad som betalades in. Invandringen har sedan början av 1990-talet årligen kostat skattebetalarna 1,5 och 2 procent av BNP. (Invandringen och de offentliga finanserna, ESO 2009:3)

  Till detta kommer en mängd andra kostnader i samband med asylsökande, kriminalitet, skola/utbildning, sjukvård, integrationsprojekt etc. etc.

  Den norske ekonomiprofessorn Kjetil Storesletten bedömde för sju år sedan att en genomsnittlig invandrare i Sverige gav en samhällelig utgift på 170 000 kr under sin livstid.

  Arbetskraftsinvandringsreglerna utnyttjas för att få stanna i Sverige trots avslag på asylansökan. Statistik från januari till september 2009 visade att ca 13 000 personer utnyttjat möjligheten till arbetskraftsinvandring. Uppemot hälften av dessa var bärplockare från Thailand, många var städare, köks- och restaurangbiträden. De flesta kom från Thailand, Ukraina, Turkiet, Vietnam, Serbien, Kina, Ryssland, Sydafrika. Arbetskraftsinvandrare från Somalia och Mellanöstern lyser av någon anledning med sin frånvaro.

  ”invandrarna behövs för att försörja en åldrande befolkning och garantera vår välfärd.” Detta är en propagandalögn som skulle ha gjort Goebbels grön avund!

  Professor Ekbergs slutsats är att ”det finns inga starka offentligt finansiella argument för framtida invandring..

  Enligt Ekberg är det enda argumentet för invandring – utöver eventuella skyddsbehov – att ”det kan finnas behov av invandring av specialister men det rör sig då om ett begränsat antal individer.”

  Detta tycks regeringen tolka som att Sverige har behov av bärplockare, diskare och städare!

  ─ Ovanstående är inget nytt. Ändå tillåts lögnerna fortsätta år efter år. Pettersson tycker att för varje arbetskraftinvandrare som kommer hit och vill arbeta borde två friska som inte vill arbeta ta sitt återvändarbidrag och susa iväg.

  Demokratbloggen

  Gilla

 • Stenbock

  Ali:
  Du borde snarast låta undersöka dina övre delar…Hade du varit kristen hade du trott du var Jesus..Nu är du arab/islamist,och tror troligen därför att du är din allvetande Allah !
  I min barndom på 1800-talet fanns ett uttryck som passar glimrande för dig…”Det är sorgligt,att höra en lus hosta”..

  Gilla

 • svenskinfo

  Skulle ökningen när det gäller socialbidragen hos ungdomar mellan 18 och 24, INTE vara flyktingrelaterade. Att svenska ungdomar inte får arbete eller bostad, när man ger 70% av jobben till utlänningar. Och i princip ALLA bostäder till dom inkomande. Tillåt mig tvivla. ALL. Precis ALL arbetslöshet, är flyktingrelaterad idag.

  Gilla

 • Tony

  Om man förstår Ed Crane och Ali, så vill dom framstå som
  intelligenta herrar som vill lära oss hur vi ska sköta vårt land,
  märkligt med tanke på att detta landet har legat i framkanten
  av utveckling, åtminstone tills massinvasionen av ”pensionsräddare”
  började att invadera oss. Men omvända förhållande råder i
  dom länder ni kommer ifrån D.V.S Menaländerna står kvar och
  stampar på samma fläck i utvecklingen! Märkligt?

  Gilla

 • Stenbock

  Ali:
  Min logik,om någon i sammanhanget är t y p i s k svensk.
  Min skolgång var vid den tiden,innan daltet och förljugenheten smittat när vårt land.Vad som står i dagens skolböcker,är inget annat än samma kommunist-propaganda som bedrevs i DDR.
  Du Ali tillhör en generation av indoktrinerade och ovetande vad,som gäller i verklighetens värld ! Tror dessutom inte en ”berikare”,är den rätta att förklara för oss,vad som är svenskt eller icke svenskt !

  Gilla

  • islamskinfo

   Stenbock. Det kvittar om du är mer svensk ån mig eller inte. Många svenskar i min klass hade mycket sämre kunskaper i svenska än vad jag hade. O nu visar ni att ni inte känner till eller bara vill förneka att alla i sverige kostar först och sedan skattar o sedan kostar igen. Ditt tal om indoktrinering är bara löjligt. Skatteupplägget i Sverige är offentligt o kan som sagt verifieras o kontrolleras. Du vägrar bara att erkänna sanningen.

   Stenbock. Jag förstår att du blir sur av att förlora denna diskussion. Jag hoppas att du ska förstå logiken som jag pratat om. En vacker dag kanske tom någon av er förstår dessa resonemang. In Sha Allah

   Gilla

   • Stenbock

    Att många svenska elever var sämre än du bevisar ju precis, vad jag har skrivit ner !Det var ju detta fördumningsrecept som svenska socialister införde på 70-talet !!!!!
    Å andra sidan tror jag,att dessa svenska barn kände sig
    m e r svenska,än vad du som invandrad arab gjorde !

    Gilla

   • ali1948

    Stenbock. Du verkar inte förstå det du läser. Det jag säger är att man inte automatiskt är bättre på svenska om man är svensk. Och det är inte säkert att man förstår det svenska skattesystemet bättre bara för att man är svensk.

    Gilla

   • Pettersson

    I Norge och Danmark har man försökt räkna lite på detta och det visar sig att utomeuropiska invandrare är rena katastrofen. Så det är tydligt att invandrare från bland annat Alis icke-land kostar när de är barn, när de är vuxna och när de är gamla. Dessutom ska vi försörja de så kallade ”palestinierna” som inte kommer hit också.

    https://petterssonsblogg.se/2013/09/07/varje-somalier-kostar-9-8-miljoner-kronor/
    https://petterssonsblogg.se/2014/02/26/varje-anhoriginvandrare-kostar-9-miljoner/
    https://petterssonsblogg.se/2014/01/31/ekonomisk-katastrof-varje-icke-vastlig-invandrare-kostar-500-000ar/

    Gilla

   • ali1948

    Pettersson. Jag ska ge dig en uppgift. Av det du nu skrev nämns anhöriginvandring. Info du sprider är att kostnaden uppgår till 9 miljoner per person. Jag ska be dig att tänka lite själv och redogöra för oss.

    Jag ska ge dig ett exempel på någon anhöringinvandrare som gift sig och kommit hit till Sverige. Redogör gärna för kostnader och intäkter för den som exempelvis anhöriginvandrat.SD brukar säga att det i snitt tar 7 år för invandrare att börja jobba. Var så god och redogör hur ni kommer fram till 9 miljoner. Glöm inte skatteintäkterna efter de 7 första åren. Ni brukar missa dessa avsitkligt

    Gilla

   • Pettersson

    Ali, du fattar tydligen inte men som Ingemar Stenmark sa, det går inte att förklara för en som inget begriper. Exemplen är inte mina, följ länkarna.

    Gilla

   • Ed Crane

    Islamskinfo
    Ja debattörerna på denna blogg kan sällan tåla att förlora en debatt. När dom gör det börjar dom häckla sin motståndare, så om det skulle rädda saken, när det i själva verket istället försvagar deras position.
    Jag tycker att att ditt resonemang bygger på fakta och verkar logiskt.

    Gilla

   • ali1948

    ED. Tack för återkopplingen. Ja, det är alltid deras sätt att fly debatten.

    De lyckas inte peka på något konkret fel. Jag är alltid öppen för en diskussion om de hittar faktafel.

    Gilla

   • Ruben

    Två särdeles lika klokhuvuden, vilket utbyte ni kan ha av varandra på DIN BLOGG! 😉

    Gilla

 • Roland Karlsson

  Sen finns skitstövlar både bland invandrare och svenskar. Har hört saker om vår nya affär i Frösäng som en invandrare gjort mot hederliga pensionärer. Men läser i SN idag hur hederliga sossar behandlar psykos-sjuka. Skitstövlar !

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Kan faktiskt hålla med Ali 1948. Alla kostar vi väl ibland. Jag är idag folkpensionär tex. Sen tycker jag vi alla är människor och inte några rullande sedelbuntar. SD verkar tro att allt är invandrarnas fel. kanske även klimathotet som jag skrev i SN idag. Nu samarbetar vi i stället för att bara hitta fel på varandra. Ju fler vi är tillsammans ju gladare vi blir. Hej!

  Gilla

  • Olli Rein

   Ibland är du fruktansvärt naiv Roland Karlsson. Precis lika naiv som Erik Ullenhag. Han litar på pengar från Reinfeldt och Borg , men då får han leta tills han får sorg. Kassakistan är tömd och du Roland Karlsson sa inte ett ord emot.

   Gilla

 • Stenbock

  Ali:
  Du söker vildeleda med dina lögner…
  Hur f-n kan du påstå att importerade barn från Somalia kostar mindre än svenska ? Dessa lyckosökare från Buschen erhåller ju bl.a barnbidrag,retroaktivt från födelsedagen,när man anländer till Absurdistan !
  Detta förutom alla andra gåvor,som en svensk aldrig ens får nosa på !
  Sluta försök indoktrinera någon på bloggen.Du är genomskådad,sedan år tillbaka…

  Gilla

  • ali1948

   Stenbock. Jag ska tala lite saktare. Menar du på fullt allvar att det är vilseledande att påstå att det svenska systemet bygger på att alla kostar från födsel tills man börjar jobba dvs ca 18-25 år och sedan skattar man och till sist kostar man när man slutar jobba ?

   Det är pinsamt att du förnekar detta. Detta är fakta och kan lätt kontrolleras genom att fråga en ekonom, skatteverket, politiker eller en normal smart människa.

   Jag står fortfarande fast vid att min nettokostnad är lägre än mina jämnåriga kollegor som är födda i Sverige. Det beror på att staten har sluppit kostnader de åren som jag inte var i Sverige. Återigen. Jag förstår att ni inte förstår det jag säger. För det är verkligen inte många i Sverige som vet detta.

   Gilla

   • Stenbock

    Nej jag tror att man måste vara av främmande kultur,för att förstå dina teser !Enligt svensk logiskt tänkande är de fullständigt felaktiga Ali…Hade jag inte visst att du var en av ”de nya” i landet,skulle jag aldrig bemöt dina fantasier !

    Gilla

   • ali1948

    Stenbock. Okej. Jag förstår att du kör den här löjliga retoriska taktiken. Du gör allt för att förneka sanningen. Din logik verkar i alla fall inte vara svensk. Återigen så nämner jag att fakta som jag precis nämnt finns överallt på svenska sajter och främst på skatteverkets hemsida och även i svenska skolböcker. Jag tror inte att jag behöver säga något mer än det jag nämnt för att en normalbegåvad ska kunna fatta det. Sedan är det upp till läsarna att bedöma det hela.

    Gilla

   • Ed Crane

    Ali. jag bedömer det som att du resonerar och försöker hitta fakta,i mitt tycke så resonerar du logiskt och utgår från fakta.

    Gilla

   • Tony

    Jo men herre gud, vi måste väl ta hand om dem
    som är födda i Sverige, att dom kostar pengar tills
    den dag dom börjar att jobba är en självklarhet.
    Men en invandrare som kommer hit med bristfällig
    skolgång, får inget jobb, vill inte lära sig språket,
    lever på bidrag i 40 år, kan universalsnillet räkna
    ut vad den personen kostar samhället??
    Och det handlar inte bara om en, för det finns en
    förbannat massa sådana som går omkring och
    dräller här!

    Gilla

   • Ed Crane

    Ali/
    Jag uppskattar dina inlägg, Stå på dej, Visserligen så kan man inte påverka stamkommentatorerna men det gör inget. Eventuellt nytillkomna läsare behöver en annan röst, en röst som reflekterar och baserar sig på fakta. Bra ALI.

    Gilla

   • islamskinfo

    Ed. Tack för din trevliga och ärliga kommentar.

    Jag håller med dig att huvudpersonerna bakom denna hatblogg inte kan påverkas av sakliga argument och fakta.

    Däremot är det bra att visa deras läsare hur pinsamt dåligt de hanterar en debatt. Det enda de kan är att slänga ur sig barnsliga personangrepp. De har egentligen inget att vinna på detta beteende

    Gilla

 • Lars Å Månsson

  ”Vi ekonomer”….tillåt mig le.En bit blygsamhet vore klädsamt Ali !
  Vi som haft förmånen att få studera,utan inflytande av främmande krafter, vet hur en ”ekonom” kan författa sagor !
  F.ö kan du utgå från,att väldigt få på Petterssons blogg,kommer att svälja dina profetior….

  Gilla

  • ali1948

   Lars. Du får jättegärna le. Och är det så att du lyckas hitta något fel av det jag skriver så får du gärna höra av dig. Hellre peka på felet än att bara påstå att det är profetior.

   Att lära er fakta om det svenska skattesystem är långt ifrån profetior. Fakta som kan verifieras är svåra för er att förneka.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Läs ”Stenbocks” kommentar ovan,den pekar på några av dina lögner ! Vi som tvingats leva med det svenska skattesystemet (i motsats till er araber)har blivit skinnade in på bara kroppen.Bedragna och inte minst sedan decennier av importer av äventyrare påbörjades,fyllda med lögner…
    Därför lever idag 60% av våra äldre svenskar,som fattigpensionärer.

    Gilla

 • Pica pica

  Om man tittar på filmen från Katrineholm när somalierna protesterar borde kommunerna förstå vad de har att vänta. De vet minsann vilka rättigheter de har och ska ha bostäder enligt egna önskemål. Inte är de skapade att ta ett nej från myndigheterna heller som den timide svensken.

  Många av dessa ”livmödrar” deklarerar frankt att de inte tänker jobba utan det är männen som ska göra det.

  Gilla

 • Stenbock

  Den revisionsgruppen lär aldrig få ett nytt uppdrag,av någon kommun !
  Sen börjar man så smått undra,om ”Myten och de andra idioterna i regeringen”,fört oss bak ljus !

  Gilla

 • ossie

  Utredning ? Det kan väl varje normalt begåvad människa förstå att när man har massor av invandrare att försörja att socialbudgeten går åt H-e för inte lägger man en realistisk budget. Malmö,Borlänge, Katrineholm m fl kommuner har ju också massor av blattar som de får försörja så länge de lever.

  Gilla

 • ali1948

  Pettersson verkar inte förstå att alla människor i Sverige kostar i några år för att sedan börja jobba och skatta. Det är så systemet fungera. Enligt många inom SD så tar det ca 7 år för invandrare att börja jobba. 7 års kostnader måste ändå ses som mycket billigare än 18-25 års kostnader för de som är födda i Sverige.

  Pettersson har mycket svårt att förstå detta.

  Gilla

  • Anders Johansson

   Fast huvuddelen av kostanden för de 18-25 åren står föräldrarna för, inte staten.

   Gilla

   • ali1948

    Du har helt fel där. Det svenska systemet bygger på att varje människa kostar de första 18-25 åren i livet samt de sista 5-15 åren. Däremellan jobbar man och skattar. I Princip kan man se dessa kostnader som en skuld respektive förskottsbetalning=pensionssparande. Under våra arbetsår betalar vi dessa i form av skatt men dessa skatteinbetalningar fördelas sedan på respektive generation. Så visst är det en generationsförskjutning i vem som betalar vad och när men principen är densamma. Så skatten som föräldrarna betalar är dels för deras första 18-25 åren samt för pensionsinsättningar ( via sociala avgifter och annat).

    Det är många som inte känner till detta men vi ekonomer som vet hur det hela fungerar delar gärna det med oss.

    Jag ska försöka sammanställa det på mer pedagogiskt sätt på min blogg inom kort.

    Gilla

   • Freja

    Flr det första Ali är det lite skrattretande att se att du tydligen tror att du är den ende här på bloggen som är ekonom….. vidare så undrar jag hur du räknar? Brukligt i Sverige har förut varit att de individer som du benämner kostar samhället de första 18-25 åren har haft föräldrar som via skattebetalningar bidragit till denna kostnaden. I det ”nya” Sv erige ser vi familjekonstellationer där 1. familjerna består av 10-12 barn. 2. Föräldrarna kommer sällan eller aldrig i arbete och därmed aldrig kommer att bidraga till välfärdssamhället utan tvärtom vara en stor belastning. Vi riktiga ekonomer förstår att detta är ohållbart i längden och kommer att leda till att fler kostnader kommer att åläggas individen, exempelvis, skolkostnader/skolmat, vårdkostnader etc.

    Gilla

   • Ed Crane

    Pettersson
    Ryssar krökar ännu värre än oss.så mycket att dom dör i förtid.
    Många av oss blir dessutom så argsinta när vi dricker att vi utan orsak misshandlar våra fruar.
    Har vi förmågan att vara som Undrande säger”måttliga” så är det ok annars inte.

    Gilla

  • Undrande...

   Kära Ali!
   För ett par dagar sedan var det en artikel om en familj på 12 personer från Somalia om jag inte missminner mig.
   Mamman hade kraftigt nedsatt syn, pappan var 57 år.
   Tror du att någon av dessa föräldrar kommer att arbeta i Sverige?

   Det tror inte jag, inte när man har ett försörjningstöd på styft 40 000 kr./månad brutto + barnbidrag på 19 900 kr./månad netto.

   Om antagandet stämmer, om 7 års etableringstid, skulle pappan vara 64 år när han ev. börjar jobba…

   Detta är bara ett exempel i mängden, det finns många!
   Det finns också många som kommer i arbete efter några år, enl. ovan, men om du tänker hur mycket de måste arbeta för att kompensera för familjer som jag beskriver i exempler, inser du att vi leker ”Ebberöds Bank”.

   Det kommer att ta generationer innan vi kommer till plus/minus noll!

   Gilla

   • ali1948

    Undrande. Ja du kommer alltid att kunna hitta vissa personer som kostar och jag kommer alltid att kunna ge exempel. I princip är det i ditt exempel bara föräldrarna som kostat netto medan barnen bör ha sin egen uträkning för de kommer sannolikt att jobba när de blir vuxna. Kostnaden för föräldrarna kompenseras delvis av att vissa barnen säkert är lite äldre och då kan man se det som att staten slipper kostnaden för deras första uppväxtår. Jämför du mig med mina svenska kollegor så beräknas vi skatta lika mycket men jag har kostat staten ett antal år mindre jämfört med de som är födda här. Som sagt så måste man förstå hela det svenska systemet för att förstå mina resonemang.

    Gilla

   • Undrande...

    Ali,
    Om jag kommer ihåg rätt, så var yngsta barnet 3 år och älsta 16 år.
    Jo, det går att hitta exempel åt både ena och andra hållet.
    Tyvärr är det nog så att det tar ett antal år med både underhåll + utbildning innan de flesta börjar generera skattekronor, om man gör det över huvud taget.
    Så kommer du till Sverige, eller något annat land som invandrare så kommer du i de allra flesta exempel bli en förlustaffär för mottagarlandet.
    De flesta invandrarfamiljer har 3 – 4 barn, vilket man antingen ska räkna kostnaden antingen på föräldrarna eller på barnen.
    För kostnad är det.

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Du tar konkret exempel och det gillar jag. Jag skulle vilja påstå att dessa kostnader ska räknas på individnivå. Med andra ord så ska barnomsorg, barnbidrag och andra kostnader som varje barn medför räknas på det barnet. Och då är det samma princip. Att barnet kommer att kosta ett visst antal år för att sedan jobba och skatta och sedan gå i pension. Helt i enlighet med den svenska skattemodellen.

    Gilla

   • Undrande...

    Ali,
    Självklart kostar alla barn oavsett etnicitet.
    Men om man tar 3-åringen i exemplet ovan, så kommer han eller hon ha kostat samhället minst 450 000 kr i försörjningsstöd den dag han/hon fyller 18 år.
    Detta innebär att denna person ska arbeta in dessa skattekronor MER än sina kamrater.
    Till dessa pengar kommer t.ex. kostnader för hemspråksundervisning mm.
    Så visst kostar det…

    Gilla

   • islamskinfo

    Undrande. Du har rätt i ditt resonemang gällande 3åringen. Däremot skiljer sig siffrorna lite. Med tanke på att alla andra får barnbidrag så är fördyrningen ca 1500 per månad. I gengäld försvinner vissa kostnader i jämförelsen. Exempelvis förlossningen, VAB, barnomsorgen. Bara barnomsorgen kostar ca 100 tusen per år. Så det kan vara ett litet minus för treåringen men för de som är 5-6 år och uppåt så ser det bättre ut.

    Hemspråksundervisning är inte så jättedyr.
    Jag minns att vi var ca 10 åt gången som fick en timme per vecka. Räkna på den kostnaden.

    Gilla

   • Pettersson

    Kostnaden för hemspråksundervisning borde vara noll Ali, det är en personlig sak om man vill hålla kontakt med det land man flytt från.
    SFI borde också ligga på närmare noll. Tidigare generationer har klarat detta utan problem varför kan inte dagens invandrare göra det.

    Inget permanent uppehållstillstånd och absolut inget medborgarskap utan grundläggande kunskaper i det svenska språket och vårt samhällssystem.

    Gilla

   • Undrande...

    Är det islamskinfo eller Ali 1948 jag diskuterar med?

    Om vi fortsätter med det exemplet vi har talat om.
    Pappan 57 år, mamman 39 år och kraftigt synskadad.
    Om vi förutsätter att pappan blir 77 år och mamman 79 år, vilket är ett ganska rimligt antagande.
    Vi förutsätter att de får vara ganska friska, så att de kan bo i sin egen bostad.
    Då ser kostnaderna ut enl. följande:

    Personliga kostn. 2 pers. x 20 år = 1 276 800 kr.
    Personliga kostn. 1 pers. x 20 år = 708 000 kr.
    Bost. kostn. 2 pers. x 20 år = 1 428 000 kr.
    Bost. kostn. 1 pers. x 20 år = 1 161 600 kr.
    Gemensam. hush.kostn. 2 pers. x 20 år = 249 600 kr.
    Gemensam. hush.kostn. 1 pers. x 20 år = 223 200 kr.

    Ovanstående kostn. totalt: 5 047 200 kr.

    I ovanstående exempel är inte hänsyn taget till inflation eller i övrigt ökade kostnader.
    Siffrorna är hämtade från riksnormen.

    Fem miljoner skattekronor…
    Handen på hjärtat, visst kostar det!

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Det är samma person. Jag Ali1948 brukar ibland bli tvungen att ange mina inloggningsuppgifter på wordpress med lösenord. Och då fångar den upp användarnamnet som också är namnet på min blogg islamskinfo.wordpress.com

    Jag är alltid ärlig i mina svar. Och visst 2 arbetslösa föräldrar kostar. Nu vet jag inte om du har vissa dubbelkostnader inräknade och om siffran verkligen stämmer. men absolut i slutändan kostar de som aldrig kommer ut i arbete. Du har rätt i resonemanget.

    Ditt exempel är egentligen extremcase med 2 arbetslösa föräldrar med massa barn. Men jag kan bygga vidare på det lite till. om netteeffekten på föräldrarna är – 5 miljoner så kompenseras det av 2 saker. Av de 5 miljoner som vi kan säga konsumeras i form av tjänster, bostad, varor mm så minskas den siffran kraftigt av moms och andra skatteintäkter som konsumtionen medför eftersom vi har en hög beskattning på många saker. Utöver det finns några andra plussidor som jag tidigare nämn gällande barnens ålder. För en 12 åring så kan man egentligen se det som att staten har sluppit 12 års kostnader jämfört med infödda jämngamla skolkamrater som sedan blir arbetskamrater. Nu minns jag inte vad du räknade att ett barn kostar per år med barnomsorg, skola, sjukvård, barnbidrag mm. Och vad blir det på 12 år. Ring gärna och fråga kommunen vad barnomsorgen kostar per år. Vad jag fått höra är det ca 100 tkr / år. Räkna på den besparingen för varje barn som denna storfamilj har. Troligen blir det antingen +/- noll i detta extrema exempel eller tom plus i slutändan.

    Enligt tidigare artiklar på denna blogg skrev Pettersson att en anställd med lönen 25 tusen bidrar med ca 17 tusen i skatt per månad. Räkna hur mycket det blir när dessa barn växer och börjar jobba och skatta.

    PS. Jag vill ändå poängtera att det så klart att svårt att räkna exakt på alla effekter av kostnader och intäkter. Men jag har gått igenom det grundläggande tankesättet.

    Gilla

   • Undrande...

    Ali, det är kort och bra! 😉
    Du får inte blanda ihop kålrötter och morötter!
    Det var du själv som skrev:
    ”Jag skulle vilja påstå att dessa kostnader ska räknas på individnivå. Med andra ord så ska barnomsorg, barnbidrag och andra kostnader som varje barn medför räknas på det barnet.”

    Antingen så räknar vi varje individ för sig själv eller alla tillsammans.

    Det är inte meningen att slå dig i skallen, men i vår livstid lär vi aldrig få reda på rätt svar, om invandringen är lönsam eller inte.
    I det korta perspektivet, absolut nej!
    Men i det långa perspektivet, vet ej, det blir till att vänta och se…

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Nej jag håller med dig. Jag tycker fortfarande att det blir tydligare att hålla det på individnivå för att få rätt på vad som blir plus respektive minus. Och här var jag tydlig med att föräldrarna i ditt exempel var en minuspost. Så den biten är avklarad.

    Och sedan nämnde jag att flera av barnen ger plus i kalkylen.

    Och när man har det avklarat kan man konstatera att den sammanlagda kalkylen för hela familjen bör ta hänsyn till både plusen och minusen. Och summa summarum visade att även det superextrema exemplet troligen ger plus på sista raden.

    Så lägger vi in andra normala exempel som enligt SD innebär att föräldrarna kommer att få jobb efter 7 år i Sverige så säger all logik att det blir en nettovinst för staten.

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Jag hoppas att arbetsmarknaden förbättras ytterligare så att kalkylen blir ännu bättre för Sverige. Tack för en bra diskussion. Av kritikerna på denna blogg är du den enda som fört fram logiska resonemang i den här diskussionen. Och du verkar förstå mina resonemang.

    Jag hoppas att vi ska kunna jobba tillsammans för ett bättre Sverige.

    Gilla

   • Undrande...

    En sista fråga Ali…
    Är du svensk?
    Tänk efter innan du svarar.

    Gilla

   • ali1948

    hehe =) Bra fråga. Jag är Svensk i den bemärkelsen att jag älskar Sverige och strävar efter att vara en god samhällsmedborgare. Jag är Svensk på pappret eftersom jag har svenskt medborgarskap och har bott mestadels i Sverige. Jag är dock en palestinier och vi kom hit som flyktingar från början. Jag har alltid sett Palestina som mitt riktiga hemland och Sverige är mitt andra hemland.

    Gilla

   • Undrande...

    Ali,
    Då kommer den naturliga frågan, varför befinner du dig inte i ditt ”riktiga hemland”?
    Du som är en lärd person borde Palestina ha mycket nytta av!

    Gilla

   • islamskinfo

    Undrande. Det är en helt ny diskussion. Din fråga leder mig till en funderare. ”Känner han verkligen inte till israels ständiga krig o brutalitet mot palestinierna? ”

    Vet du inte att israel i princip styckat sönder mitt hemland o att de isolerar folket o hindrar export och annan fri rörlighet mellan de palestinska städerna. Det finns redan många välutbildade palestinier i hemlandet med eftersom israel kväver dem blir det svårt att utnyttja den kompetensen. Jag hoppas att du förstår vad jag menar

    Gilla

   • Undrande...

    Ali,
    Till att börja med vill jag fråga dig om namnet ”Mattias” säger dig något, du behöver bara svara ja eller nej.

    Har du några som helst tankar på att återvända till Palestina?

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Mattias? nej. det säger mig inget alls. Vad vill du komma fram till?

    Tankar? Ja absolut. Det är min dröm att få leva i mitt vackra hemland. Den vackra dagen hoppas jag hela tiden på.

    Gilla

   • Undrande...

    Ali,
    Glöm det där med ”Mattias”.

    Tycker att ditt svar om Palestina var intressant!
    Det blir obekvämt i Palestina, dina föräldrar drar till Sverige.
    Nu sitter du här i Sverige och väntar på att någon annan ska göra jobbet i Palestina, så att du kan flytta dit i lugn och ro….

    Om alla palestinier resonerade som du fanns det inget Palestina, alla satt utspridda i världen och väntade…

    Där har du mycket av problematiken.
    Hade invandrarna velat bli svenska ”i själen” vore problemen ack så mycket mindre.
    Nu har vi en massa människor som förvisso har ett svenskt pass, men i grund och botten har sitt ”hjärta, sin själ” i det gamla landet med den kultur som finns där.

    I hallen på Nordiska museet finns det en skulptur utförd av Carl Milles, föreställande Gustav Vasa. På skulpturen står det att läsa:”WARER SWENSKE”
    Detta är något invandrare borde ta sig en funderare över…

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Palestinafrågan är mycket mycket större än att jag ska kunna lösa problemet. Det är i grunden så att europa som i grunden hade problem med judarna och då valde man att flytta över problemet till oss genom att skeppa över de som idag kallas för israeler. Så Stormakterna med USA i spetsen är de som förser israel med pengar. Och det är mycket svårt för ett litet land som Palestina att stå emot bjässarna i Europa och USA. Det naturliga valet för många har varit att antingen kriga eller fly undan israels brutalitet. Och de som flytt verkar ni klaga och skälla på och de som kämpar och krigar klagar ni också på. Vad vi än gör kommer israels allierade alltid att klaga.

    Undrande. Dina resonemang om själen och svenskheten är egentligen inte intressant. Det är varje individs handlingar som ska räknas. Och på tal om det så är min fråga till dig hur du vill att jag ska vara svensk i själen när jag ständigt hör att vissa från främst SD ständigt gnäller och ropar att jag ska ut från landet?

    Jag hoppas att du förstår att det är tråkigt att först höra att Sverige varit med att rösta om israels skapande och därmed mördande av Palestinier och sedan att vissa Svenskar inom SD trampar på de flyktingar som flyr brutaliteten. Och dessutom hejar på dessa banditer.

    Gilla

   • Pettersson

    Helt fel ALi, det var nazismens grundare Muhammed som började mörda och köra iväg judar från Mellanöstern och skapade problemet. De har bara flyttat tillbaka hem. Gör det du också, och då menar jag inte ditt hittepåland utan Arabien…

    Gilla

   • Undrande...

    ”Palestinafrågan är mycket mycket större än att jag ska kunna lösa problemet.”
    Ali, jag ska hjälpa dig med ett tips.
    Jag gick omkring och var irriterad på olika saker i min omgivning, ibland på saker som jag igentligen inte kunde påverka.
    Jag började ”klippa bort” saker och började må mycket bättre.
    Jag råder dig att göra sammaledes!
    Antingen åker du och och gör skillnad, eller släpp det, låt dom bygga en parkeringsplats där om de vill, bry dig inte!

    På din fråga hur du ska ”bli svensk”skulle jag vilja säga följande:
    ○För de alra flesta svenskar är religion något väldigt
    personligt som inte behöver torgföras.
    ○”Firar” du och din familj midsommar, med sill, jordgubbar och grillat på kvällen?
    ○ Julen är ett viktigt inslag i den svenska kulturen. Jag vet att det i grunden är en religiös högtid, men de flesta svenskars julfirande har inget med religion att göra.
    Mycket av maten har mycket gamla traditioner.

    Försök att ta till er av de svenska traditionerna och även maten, istället för tvärt om. Ska man bli svensk, kanske man får bjuda till lite, annars kan man ju lika gärna flytta till ett arabland, där de har en liknande tradition, mat, som i ”hemlandet”.

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Tack för tipset men nej tack. Om jag sätter mig bredvid SDare och käkar sill kommer han/hon alltid att se mig som utlänning. Jag vet hur det är. Den köper jag inte.

    Samtidigt vet jag hur det är med svenskar som bor i arabiska länder. Ingen kräver att de ska fira ramadan, fasta, be i moskén eller göra andra arabiska seder.

    O sist men inte minst. Jag är muslim och förblir muslim. Jag har inget behov av att byta till midsommarstång eller sill som inte ens smakar gott =)

    PS. Nu börjar du gå utanför ämnet =)

    Gilla

   • Undrande...

    ”Dina resonemang om själen och svenskheten är egentligen inte intressant. Det är varje individs handlingar som ska räknas”
    Ali, måste fråga dig, när du går bort till några vänner eller bekanta, är det du som bestämmer när och vad ni ska äta?
    Vi dumma svenskar har fått intutat i oss man ska ta seden dit man kommer…
    Som du resonerar finns det inte en gnutta varken respekt eller intention att assimileras in i det svenska.

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Problemet i ditt resonemang är att ni inte vet vad det innebär. Jag får alltid olika svar när jag ställer frågan vilka seder ni menar. Och du som säger / kräver ”man ska ta seden dit man kommer…”. Gör verkligen svenskar det när de åker eller flyttar ner till arabiska länder? Menar du att de följer arabiska seder då?

    För tydlighets skull ställer jag frågan till dig. Vilka seder vill du att jag ska ta? Du sa sill o midsommar tidigare. Tror du inte det är respektlöst att kräva av folk som flytt brutala krig att dansa runt den där stången? Är det inte respektlöst att vissa begär att de som flytt brutala krig ska äta sill som inte smakar gott och att man ska dricka och supa.

    Ditt / ert resonemang håller inte trots att det är för uttjatat. Tänk lite själv. Snälla.

    Gilla

   • Undrande...

    ”Ingen kräver att de ska fira ramadan, fasta, be i moskén eller göra andra arabiska seder.”
    Det är ingen som har sagt något om att be i någon kyrka…
    En stor skillnad mellan svenskar i arabiska länder och de flesta araber i Sverige är att svenskarna är för det mesta specialister som är i landet och arbetar under en begränsad tid.
    Vi svenskar är blandar inte in religion i vårt ”vardagssnack”, vilket muslimer tycks vara oförmögena att undvika.

    Tyvärr Ali, resonerar väldigt många som du…
    Ni vill inte vara kvar i era ”hemländer”, inte heller assimileras i det svenska, utan svensken ska acceptera er och era seder, samt i många fall försörja de samma.
    Även om du försöker Ali, kan du inte låta bli att förstå att Svenne Banan blir förbannad!

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Det kvittar. Det finns gott om arabiska ickereligiösa seder som svenskar inte tar när de flyttar ner.

    Och som sagt. Ni som pratar om att ta seden dit man kommer ger så många olika svar om vad det innebär. Vissa ställer onödigt konstiga krav. Det gör att hela den diskussionen faller.

    Man orkar liksom inte följa det ni säger eftersom vi vet att ni ändå kommer att skrika och gnälla och aldrig bli nöjda.

    Gilla

   • Undrande...

    Nu börjar du flippa ur Ali!
    Vi har haft, i mitt tycke, en respektfull diskussion, men när du börjar krydda dina inlägg och lägga citat i min mun som jag bevisligen inte har skrivit, tycker jag att du går för långt!!!
    ”Är det inte respektlöst att vissa begär att de som flytt brutala krig ska äta sill som inte smakar gott och att man ska dricka och supa.”
    Var har jag skrivit att jag kräver att någon ska dricka och supa?
    Håll dig till sanning!!!

    Gilla

   • ali1948

    Undrande. Du har inte sagt det. Men du begär indirekt att folk ska fira midsommar och i det ingår ju att äta sill och dricka sprit. Inte sant. Och de flesta flyktingar som kommer hit har flytt brutala krig. Så kontentan av det hela är att du /ni indirekt ställer dessa konstiga krav när du exempelvis påstår att det är respektlöst att jag inte vill följa seden midsommarfirande som du föreslagit.

    Visst. Jag kanske flippade ut lite, men det är för att känslorna svallade lite. Och vi har haft en bra dialog fram tills nu. Det kan bero på att både du och jag flippar ur nu och att den diskussionen är märklig i sig.

    Jag hoppas ändå att du kan förstå vad jag menar.

    Gilla

   • Undrande...

    Kära Ali,
    Ska be och få ta och runda av denna diskussionen för min del.
    Vill bara påpeka att det finns svenska helnykterister som firar midsommar, och du, barnen dricker inte heller sprit, lika fullt firar de midsommar! 😉
    I morgon kommer det en ny diskussion och då ska jag klösa ögonen ur dig! 😉

    Gilla

   • islamskinfo

    Kära du – undrande. Det är lika bra att vi avrundar den ja. Bra försök där men det håller inte. Det är brist på Nykterister när det gäller firandet av midsommar. Barnen dricker inte av naturliga skäl men de brukar se upp till vuxna o detta firande sprider sig ner i leden. Så fort de får chansen dricker de. Du kan väl inte förneka att många av era barn börjar dricka alkohol i 14 års åldern. Sånt beteende vill vi inte att våra barn ska ta efter. Ingen kan förneka att alkohol fördärvar.

    En snabb fråga. Skulle du vilja se en full somalier eller zigenare när du firar midsommar nu när du begär det? Följdfrågan blir: ser du zigenaren eller somalien som svenskar för att de firar midsommar? Eller kommer du ställa nya krav ? Återigen . Tänk

    Ny debatt? Du är alltid välkommen.

    Trevlig fredagskväll.

    Fredliga hälsningar
    Ali

    Gilla

   • Pettersson

    Ali, har du inte funderat på att i de fredligaste länderna på jorden – Sverige, Norge, Danmark och Finland krökar man mest medan det i de länder som har en ideologi som heter islam inte tillåter alkohol krigar och mördar år ut och år och du säger att alkohol fördärvar, ta dig en sup och nyktra till.

    Förresten ska jag berätta en hemlighet för dig. Du vet den där snubben, Muhammed som grundade nazismen och var pedofil, när han satt på berget Hira och hade sina uppenbarelser som ängeln Gabriel förmedlade från Allah måste han ha varit rejält påtänd av starkare saker än alkohol, annars hör man inte änglar som snackar skit…

    Gilla

   • islamskinfo

    Pettersson. Du är bara löjlig o barnslig o vet inte vad du vill säga.

    Din hatblogg o dina löjliga kommentarer visar vad du är för typ. Jag har inte tid med dig o tar bara en seriös diskussion om du klarar av det. Hej då

    Gilla

   • Pettersson

    Ali, du påstår att alkohol fördärvar, inget kan vara mer fel utom islam. Du vet väl att i de fredligaste länderna på jorden – Sverige, Norge, Danmark och Finland sups det mest medan de länder där det mördas och krigas mest – de islamska är alkohol förbjudet. Så ta en sup och nyktra till!

    Jag kan berätta en hemlighet för dig, du vet den där snubben, han som uppfann nazismen och var pedofil och som hette Muhammed, när han satt på berget Hira och hörde ängeln Gabriel säga Allahs ord hade det varit bra med lite brännvin, då hade han förstått att änglar pratar inte men, men nu var han påtänt av starkare saker och mängder av människor tror på vad en lallande, påtänd idiot påstås ha yttrat för 1 400 år sedan…

    Gilla

   • Undrande...

    En sista replik Ali!
    Jag vet inte varförslags människor du umgås med, men det finns något som heter måttlighet, det går att dricka alkohol utan att bli full.
    Jag börjar förstå att ni måste vara lite bättre människor, I och med att ni ser ner på svensken som firar midsommar.

    Har du firat en midsommar ute i skärgården, med måsar lite vind och kanske någon som spelar dragspel i fjärran. Addera sedan sill, potatis och jordgubbar till detta så har du en svensk midsommar idyll!

    Gilla

   • islamskinfo

    Undrande. Jag har inte sagt att vi är bättre eller att vi ser ner på er. Nu hittar du bara på. Jag har bara sagt att ditt krav på midsommarfirande var ett dåligt exempel med tabke på allt drickande.

    För lvrigt sp tror jag säkert på att det är härligt och idylliskt att njuta av den svenska skärgården på det sättet.

    Nu har vi i alla fall diskuterat klart. O jag respekterar att ni firar era högtider.

    Trevlig helg kompis 😉

    Gilla

   • Ed Crane

    Undrande och Ali
    Jag finner er diskussion intressant och tycker att ni båda säger tänkvärda saker.

    Gilla

   • islamskinfo

    Ed. Tack detsamma. Jag tror mest på en öppen , ärlig och respektfull dialog. Den som klarar av det tjänar mest i seriositet.

    Vi får se vad nästa samtalsämne blir. Ha en underbar helg.

    Gilla

  • Olli Rein

   Vad bygger det palestinska systemet på då, Ali?

   Gilla

   • Stenbock

    Helsvarta pengar Ruben !!!! Där finns inga skatter och inga socialbidrag…U-landshjälp och ”affärer” bekostar deras levnadsuppehällel.

    Gilla

   • Stenbock

    Olli:
    Det bygger på ett behagligt liv för m ä n n e n..
    Dessa sitter i skuggan och dricker sitt te,och röker vattenpipa ! För kvinnorna är det rent ut sagt rena helvetet. Dessa måste knoga dygnet runt,och se till så deras stora barnaskara får mat !Dessutom tvingas de var havande,under hela sin fruktsamma tid…. måste kännas hemskt !

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: