Yoweri Museveni och Sverige

POLITIK. Yoweri Museveni är president i Uganda, han har varit aktuell i Sverige och världen de senaste dagarna på grund av att Uganda har antagit stränga lagar mot homosexualitet som har undertecknats av president Yoweri Museveni.

Som så många afrikanska presidenter är han till en del en produkt av Sverige och vårt bistånd.

1986 fick Yoweri Museveni makten i Uganda, under parollen ”felet med afrikanska ledare är att de sitter på sin post alldeles för länge”. Samma år den 12 mars fick för övrigt Sverige fick en ny statsminister som hette Ingvar Carlsson och vi har haft några statsministrar sedan dess men Yoweri Museveni sitter kvar.

Uganda blev liksom Mugabes Zimbabwe och fler andra länder i Afrika biståndsfavoriter och Sverige öste pengar över landet och har på så sätt hjälpt en tyrann att sitta kvar. Trots brutala förföljelser av oliktänkande, ingripande och plundringar i grannländerna, uppgjorda val så har biståndet fortsatt med oförminskat storlek för ”Afrikas framtid”

Yoweri Museveni besökte för övrigt Sverige 1995 och träffade dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) som frågade hur det stod till med demokratin i Uganda – Jo tack svarade Museveni ”i Uganda har vi infört något som kallas demokrati utan partier” och Ingvar Carlsson skrattade och lät biståndet rulla på som det gjort i de 28 år som Yoweri Museveni haft makten…

2014-03-01_2127

6 thoughts on “Yoweri Museveni och Sverige

 1. Schibbye och Persson, var papperslösa i Etiopien, men inte fick de fri dator och uppkoppling och gratis tandvård heller. Ska vi då kräva det i såna lägen anser makten, bara för att vi har dessa absurditeter i vårt land, som makten anser är så riktiga och sunda. Men Etiopien har kanske bra mycket sundare inställning till illegala inkommande, som olagligt gömmer sig i ett land.

 2. Fast det är fel att lägga sig i ett lands inre angelägenheter, anser jag. Så länge det inte är våld, mord och tortyr och sånt. Men regler är regler i ett land.Du Och det har inte vi utomstående med att göra. Vi kan inte diktera för andra hur dom ska leva, och hur de vill organisera sitt samhälle. Våra värderingar, är inte alenarådande.

  • Det stämmer bra “svenskinfo”
   Tex flummarna Schibbye och Persson
   Som med rätta åkte fast i Etiopien
   Bara för att man är västerlänning har man inte rätt att bete sig hur fan som helst
   Allt började med Palme som gjorde Sverige till världssamvete
   Samtidigt som han började nedmonteringen av landet
   Och kysste Arafat var och varannan dag 😉

  • ….och kamrat Ingvar log i tysthet och tänkte:
   – Tänk om jag kunde ha det så bra i Sverige också…

  • Ja, Sverige är fantastiskt. Men nu har ju vi påtvingats den sk “multikulturen” så frågan är om det kommer att vara så fantastiskt i framtiden? För fakta är att en stor anledning till att Sverige är så fantastiskt beror på den kontexten som Sverige har utvecklats i. I den kontexten fanns inte experimentet “multikultur”.

Kommentera