92 attacker mot poliser i södra Järva under 2013


STOCKHOLM. 2013 anmälde polisen 92 fall av hot och attacker mot enskilda poliser i södra Järva. De utsatta poliserna efterlyser förstärkning men också politiska åtgärder mot utanförskap och ökad segregation.

– När vi attackeras måste vi göra en avvägning mellan att ingripa mot misstänkta eller utsätta oss för livsfara. Det är inte alltid ett lätt beslut, säger Oscar Magnusson som jobbat ett och ett halvt år som polis i södra Järva.

Att bli attackerad eller utsättas för hot vid utryckningar är något som Oscar Magnusson ofta räknar med. – Om vi följer en bil som vi misstänker och jakten slutar i viss återvändsgränd så är risken överhängande att vi blir attackerade av ungdomsgäng, säger han.

Han berättar om en situation då han och hans kollegor attackerades vid ett ingripande i Rinkeby.

– Då dyker det upp ett stor antal unga som skriker glåpord och plötsligt börjar det regna stenar och flaskor över oss, berättar han.

Vad tänker du då? – Det finns inte mycket tid för att tänka. Det gäller att få situationen under kontroll. Kanske genom att backa. Och man blir förstås rädd. Bakom uniformen finns ju ändå en människa, säger Oscar Magnusson.

Han tror att en del unga har svårt att se just människan bakom uniformen. För dem står polisuniformen för något negativt.

Kanske för det utanförskap och den hopplöshet som de känner. Polisen är idag nästan den enda samhällsfunktion som finns kvar i Rinkeby när arbetsförmedlingen, försäkringskassan och förvaltningen försvunnit, säger Oscar Magnusson.

Han nämner den sociala insatsgruppen som finns för att förebygga att fler ungdomar hamnar i kriminalitet.

– Vi vet att det ger resultat. Vi behöver åtgärder som kommer in tidigt och förebygger kriminalitet, säger han.

-Pettersson ser att södra Järva innehåller stadsdelarna Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Husby, Akalla med mera…

Norra Sidan 


3 responses to “92 attacker mot poliser i södra Järva under 2013

 • Undrande...

  Redan i Upplandslagen stod att ”Land skall med lag byggas och ej med våldsgärningar” (1296) och den första delen av detta blev sedermera Karl XV:s valspråk. 
  Något att tänka på…

  Gilla

 • allemand

  Polisen borde fundera på varför alla officiella funktioner försvunnit därifrån. Javisst, nu fem år försent skall man börja jaga terrorister och annat.

  Byt ut hela polisledningen, gör er av med den inkompetenta ledningen som totalt förstört polisen. Låt samtidigt hårfrisörskan gå samma väg.

  Gilla

 • Pica pica

  Det är dags att kräva integrering/assimilation i samhället om de avser att stanna i Sverige. Finns ingen chans att lyckas för integrationsministern om det bara ska ösas ut pengar i en riktning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: