Smörveckan igång i Ryssland

Maslenitsa, smörveckan, pågår den sista veckan före den stora fastan. Enligt den ortodoxa kalendern börjar den 56 dagar före påsk. År 2014 firar de kristna i både väst och öst påsk samma dag – den 20 april.

Maslenitsa är Rysslands äldsta folkfest. Dess mening är att säga farväl till vintern och välkomna våren. Traditionen som redan fanns hos hedniska slaviska stammar har bevarats i den kristna kulturen. Maslenitsa har blivit en kyrklig högtid, men ryssar brukar ändå följa folkliga seder. Pannkakor är den viktigaste maträtten under smörveckan. De bakas varje dag och serveras med grädde, fisk, kaviar, sylt, honung.

I Moskva kommer gatufester att äga rum i alla stadsparker. Under tidigare år brukade Maslenitsa-festerna besökas av fler än en miljon människor.

-Pettersson undrar…pannkakor och fisk! Varför inte raggmunk och stekt fläsk?

pannkakor

Rysslands röst 

3 thoughts on “Smörveckan igång i Ryssland

  1. Kan försäkra att denna rätt smakar mumma…Har ett par gånger haft glädjen att njuta denna ryska specialitet…Nästan bättre än skånska äggakagor !

  2. Traditionen kanske härstammar från oss i så fall. Eftersom det var vi som grundade Ryssland. Och pannkakan var väl en svensk företeelse ursprungligen.

Kommentera