Robotarna tar våra jobb

ARBETSMARKNAD. Det råder en desperat brist på arbetstillfällen i världen. 26 miljoner beräknas vara arbetslösa i EU och drygt 400 000 i Sverige.

Den arbetslösheten försöker regering och opposition lösa genom att påstå att det kommer att bli arbetskraftsbrist i framtiden på grund av en åldrande befolkning. Det har de sagt i 20 år – vänta bara tills 40-talisterna går i pension – nu har de flesta av köttberget försvunnit till ett liv som pensionärer och vi väntar fortfarande på arbetskraftsbristen.

Tyvärr kommer det att bli ännu värre för nu dyker fler och fler medarbetare upp på arbetsmarknaden. De är flexibla, extremt lojala, jobbar dygnet runt, de klagar inte, går inte till facket, de struntar i arbetsmiljön och har inga lönekrav. De snackar inte skit om chefen eller leker med smartfånen på arbetstid, de är aldrig sjuka och behöver ingen semester.

Dessa arbetare är omänskliga för att det handlar om robotar men de finns redan idag. Foxconn, en elektronik-tillverkare i Kina känd för usla arbetsförhållanden har beställt en miljon robotar och öppnar snart en helautomatisk fabrik och risken eller chansen att den fabriken hamnar i USA i stället för Kina är stor. När lönerna inte har betydelse kan fabriken lika gärna ligga där marknaden finns.

På en restaurang i Harbin provinsen i nordöstra Kina öppnades nyligen landets fjärde restaurang där hela serveringspersonalen bytts ut mot 18 robotar som tar upp beställningar från gästerna, lagar all mat i köket och serverar sina gäster. En sjungande robot står för underhållningen.

Det inte bara är enklare jobb eller lågutbildade som numera förlorar matchen mot datorer och robotar. Även kvalificerade arbetsuppgifter tas över av maskiner i snabb takt – utbildning, sjukvård, analys, aktiehandel, översättning. En avancerad universitetsexamen är inte längre någon garanti för trygghet. Förarlösa flygplan finns som bekant redan, och det har även visat sig att bilar framförs säkrast utan människor bakom ratten. Det finns robotar som plockar ömtåliga äpplen mycket bättre än människor.

Det är en av förklaringarna till att företagsvinsterna är enorma och att arbetslösheten biter sig fast.

Vad jag begriper finns det bara två lösningar – förbjud robotar eller dela på jobben – i varje fall jag har inget behov att långa tuffa arbetsdagar utan kan tänka mig att tillbringa mer tid på verandan njutandes av en GT…

-Pettersson läser att vissa forskare tror att närmare 50 % av arbetskraften är ersatt med robotar om bara 20 år.

Vad ska du då med alla afghaner och somalier till Reinfeldt?

10 thoughts on “Robotarna tar våra jobb

  1. Undrar om dom som äger robotfabrikena tänker dela med sig av vinsterna?, hur troligt är det med tanke på hur världens förmögenhet fördelas idag.

  2. Jaa detta är den beska sanningen….”Made in US” finns men i sverige har vi först ”flyttat” massor med jobb till låglöneländer…tack och lov kan robotar producera varor och tjänster på plats…..och om robotarna levererar så kan vi leva gott MEN om ”någon annan” kontrollerar robotarna så blir det trist för os…men som sades vi behöver ingen arbetskraft till det jobb som flyttats för att sedan utföras med robotar…..att vi för 100år sedan och mer behövde många händer i industrin är sant men det är sannerligen inte speciellt klipskt att försöka använda ett urgammalt concept i en modern värld…….

  3. Mp kommer nog att införa ”Robotens rättigheter” och Sossarna kommer att kräva kollektivanslutning och skatt på Robotarna därför behövs kameldriverna och får skötarefrån Somalia

  4. Det är en omänsklig framtid du beskriver Pettersson. Dricka GT säger du, kanske robotarna behöver den för sin smörjning, eller att ve och fasa islamisterna har tagit över och torrlagt hela den nu kända världen.

  5. I USA har de slagit sig för bröstet och börjat prata om att åter-industrialisera landet men det är robot-verksamhet som väntar i produktionen. Det kommer inte att påverka arbetslösheten i någon större utsträckning.

    Man undrar ju vad det är tänkt att människor ska fylla för funktion i framtiden. Vi kan antingen gå och bli Amish eller också kan vi räkna med att de som äger världens resurser kommer att utplåna resten av befolkningen för att själva kunna leva i ensam lyx,Kanske vi får bo kvar i några ghetto-reservat för att oligarkerna ska få känna sig som snälla och goda människor

  6. Njuta av en GT? En PK tidning kan man väl inte njuta av,
    sådana brukar man att få blodstörtning av.

  7. Och se till att vår vardag inte blir för enformig och tråkig när vi sitter på verandan.

  8. ”Vad ska du då med alla afghaner och somalier till Reinfeldt?”

    Jo de ska handla upp våra stackars skattekronor.

Kommentera