Ökat hot från extrema islamister

SVERIGE/ISLAM. Det finns en starkare hotbild bland våldsbejakande islamistiska rörelser mot det svenska samhället och mot enskilda, enligt en färsk regeringsrapport. Hoten gäller i första hand personer som anses ha kränkt islam.

Det framgick när regeringens utredare Doris Högne Rydheim i dag lämnade över en utredning till demokratiminister Birgitta Ohlsson. Rapporten innehåller en uppdaterad lägesbild över de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige. Rapporten har delat in extremismen i tre områden – den autonoma miljön på vänsterkanten, vit makt-miljön på högerkanten och den islamistiska extremismen med religiösa förtecken.

När det gäller den våldsbejakande islamistiska extremismen ses Sverige numera som ett önskvärt mål för attentat. Enligt Säpos bedömningar finns det en risk att attentatshotet kan leda till att allmänheten kommer till skada.

Enligt Säpo kommer hotet främst från personer som rest utomlands, främst till Syrien, för att delta i strid eller tränas för strid. Minst 75 personer har, enligt rapporten rest just till Syrien med den avsikten.

Utredaren har uppdaterat två tidigare rapporter, en om hotet från de autonoma och vit makt-miljön som Säpo gjorde 2009, och en om islamistisk våldsbejakande extremism från Brottsförebyggande rådet 2010.

När hon säger att hotet från islamistiska våldsverkare har ökat, ska det inte tolkas som att hotet ökar just nu eller uttryckligen har gjort det senaste året.

– Nej, det vi har gjort är att jämföra med rapporten 2010, säger Högne Rydheim.

Sedan den kom har Sverige sett ett bombattentat i Stockholm i december 2010, planer på att mörda konstnären Lars Vilks och andra fall av islamistisk extremism.

Den autonoma miljön på vänsterkanten anses fortfarande utgöra ett hot mot det demokratiska samhället.

– De autonoma har en tydlig avsikt att agera mot det demokratiska samhällets funktioner, genom angrepp mot partier och myndigheter och enskilda människors demokratiska fri- och rättigheter, sade Doris Högne Rydheim på presskonferensen.

Vad gäller vit makt-miljön beskrev hon att den mer utgör ett hot mot enskilda individer, snarare än ett hot mot samhällsfunktioner.

Bedömningarna i rapporten bygger till största delen på Säkerhetspolisens bedömningar.

En genomgående slutsats för de olika extremistmiljöerna är att deras avsikt och förmåga att försöka förändra statsskicket, eller utgöra ett hot mot exempelvis förtroendevalda eller myndigheter, är ganska konstant.

Miljöerna är också i princip lika stora enligt utredaren.

En stor skillnad jämfört med 2010 är dock de minst 75 svenskar som rest för att ansluta sig till extrema grupper i Syrien.

-Pettersson läser att islamister och vänsterextremister är det största hotet mot samhället och enskilda medan högerextremister främst är ett hot mot enskilda. Det verkar som journalisterna borde läsa rapporten och rapportera lite annorlunda än de gör…

TT 

3 thoughts on “Ökat hot från extrema islamister

  1. Oops!
    Pettersson hade missat ett stycke i artikeln: ”En slutsats som Högne Rydheim själv drar är att det är dags att titta närmare på en ny gruppering – den så kallade ”counter jihad”-rörelsen. Denna islamfientliga rörelse är ännu så länge liten i Sverige och inte våldsbejakande, men den skulle kunna växa till sig och bli den om den följer ett mönster som kan ses i en del andra europeiska länder.”
    Rätt ska va’ rätt…

  2. Nu har vi så många muslimer i vårat land så det är nog bara en tidsfråga innan nästa självmords bombare kommer att slå till. Det får vi tacka 7klövern för Massinporten av detta folkslag. Som står för död krig samt allt annat jävelskap!!!

Kommentera