Larm om hot och våld på boenden för flyktingbarn

HÄRNÖSAND. Arbetsmiljöverket kräver åtgärder: ”Allvarligt när man löper risk att bli skadad”. Arbetsmiljösituationen är dålig på Härnösands kommuns boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Kommunen riskerar nu att betala ett vite på 50 000 kronor om inget görs åt situationen.

– Det är allvarligt när man löper risk att bli skadad i arbetet. Vi vill att kommunen nu gör en undersökning och riskbedömning, säger arbetsmiljöinspektör Gudrun Westberg.

Personalen vittnar om hot, våld där ungdomarna bland annat använt knivar som tillhyggen.

Härnösand har under många år tagit emot ensamkommande barn. Kommunen driver tre boenden. Kommunen har ett avtal med Migrationsverket som gäller 32 platser.

Förutom hot och våld upplever personalen en hög arbetsbelastning. Det är tidpress, liten möjlighet att ta ut raster och ensamarbete nattetid, konstaterar Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

Skyddsombudet berättar att det ständigt förekommer hot och våld. Det handlar om verbala hot, saker som slås sönder, mat kastas, ungdomar som spottar på arbetstagare, knuffas och tar strypgrepp.

Det har även förekommit tillbud där ungdomar använt knivar som tillhyggen. Skyddsombudet berättar att han ständigt får vara på sin vakt för att förebygga hot och våldsincidenter och anser att de inte har mandat eller resurser att hantera sådana situationer.

Arbetsmiljöverket kräver nu att kommunen åtgärdar problemen. Lisbeth Sander är verksamhetschef och hon berättar att det handlar om enstaka händelser.

– Det kan röra sig om en till två händelser per år, säger hon.

– Vårt uppdrag är att ta emot barn som kommer från konfliktområden, de bär mycket med sig och kan bli utåtagerande. Kunskapen om att ta hand om dem har vi, säger Lisbet Sander.

-Pettersson undrar vem som gett de små ”baarnen” knivar? De stackarna kan ju skära sig…

Allehanda 

One thought on “Larm om hot och våld på boenden för flyktingbarn

Kommentera