Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63 000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet

POLITIK. Åtskilliga är det som kallat Sverigedemokraterna för nazister och för att ha ett brunt förflutet. Bland annat EXPO som i början på förra året i samband med SD:s 25 års jubileum ville ha hjälp med att påminna om SD:s historia. Det tänker inte jag bry mig om, jag tror Expo, Expressen och de andra klarar det utmärkt och tar ett par rader om Socialdemokraternas historia i stället.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

Institutet grundades 1922 och var världens första, vilket senare nazisterna i Tyskland hade nytta av.

De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.

De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…

Politikfakta 

13 thoughts on “Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63 000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet

 1. […] Något egendomligt ter det sig därtill att svepande och falska anklagelser kommer från just Socialdemokraterna, ett parti som inte precis har någon demokratiskt otadlig historia. 1922 grundades, efter en riksdagsmotion som undertecknats av bland andra socialdemokraten Alfred Petrén, Rasbiologiska institutet i Uppsala.  Under åren 1934 till 1976 genomfördes i institutets hägn 63 000 steriliseringar, det största antalet i något land bortsett från Nazityskland.https://petterssonsblogg.se/2014/01/15/atta-socialdemokratiska-regeringar-godkande-63-000-steriliser… […]

 2. Detta med rasbiologi under S regeringar dyker med jämna mellanrum upp som ett avslöjande och som når som inte varit omskrivet tidigare. Som nån nämnde tidigare, det var ett tvärpolitiskt beslut, men det ursäktar inte handlingen.

  Sveriges riksdag( 1921) beslutar att inrätta Statens institut för rasbiologi, efter en motion från bland andra högermannen Arvid Lindman, liberalerna Jacob Pettersson, Raoul Hamilton och Knut Kjellberg, bonderörelsens Nils Wohlin och socialdemokraterna Hjalmar Branting, Wilhelm Björck och Alfred Petren. Förslaget har skriftligt stöd från medicinska fakulteten vid Uppsala universitet och backas upp av en rad ledande medicinska forskare vid Karolinska Institutet samt en av världens vid den tiden mest respekterade genetiker, Herman Nilsson-Ehle i Lund.”

  Något märkligt är dock KDs agerande 2010:
  ” I valrörelsen 2010 hade samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna tagit ställning för att avskaffa tvångssteriliseringarna.”

  Regeringen Reinfeldt agerade märkligt 2012. Man lyfte ur frågan om tvångssterilisering ur propositionen.

  Den tolfte januari 2012 rapporterade TT att regeringen internt hade kommit överens om att plocka ut frågan om tvångssteriliseringarna ur den proposition som skulle läggas av regeringen, och istället utreda steriliseringskravet igen Avslöjandet ledde till en intensiv debatt, där både politiker media, läkare[, jurister och frivilligorganisationer kritiserade regeringen. Kritikerna tog för givet att regeringens agerande var en eftergift åt kristdemokraterna. De fåtaliga positiva rösterna kom huvudsakligen från konservativt kristet håll.[43]. Internationella människorättsorganisationer uppmanade regeringen att avskaffa tvångssteriliseringarna och Europaparlamentets hbt-nätverk skickade en kraftigt reprimand till regeringen.

  Är detta med tvångssterilisering ett chockerande avslöjande?. Nej, för den som vill och kan, så kan man få fram uppgifter om detta. Det är inget som mörkläggs, men däremot vill man tjäna billiga poäng, och använda detta som ett slagträ mot sittande regering.

 3. Sverige var ju helt inavlade innan invandring kom tack gode gud för det men att sossarna centern och nångra Folkpartister samt Herman Lundborg som såg ut som en mongolid i FACEt blev boss för rasbiologiska institutet sen var kungar huset nazister. Är man nazist bör man ha ett par läkare brevid sig dag o natt nej åt helvete med nazism!!!! I dag kallas det medicinsk genetik!!!!!!!?

 4. Man steriliserar inte folk håller på med rasbiologin ECT jag ger Pettersson rätt tycker sossarna ska städa upp skiten efter sig in Sd faktum är att Åkesson är den enda partiledare som sagt till om rasbiologin i debatter o det hedrar karln Dorian

 5. Detta är ännu ett exempel på saker som ”glömts” bort av de ledande partierna. Det värsta är att den sk grävande journalistiken aldrig gräver där bränsle finnes. Det finns så många bevis på att såväl regeringsmedlemmar samt personer med ytterligt inflytande över svensk industri hade långtgående och profitbringande kontakter med Hitlertyskland. Den motion ang det rasbiologiska institutet som 1921 utan omröstning enhälligt fick bifall i Sveriges riksdag är ursprungeligt undertecknad av en socialdemokreat. Den fick stöd av Hjalmar Branting samt högerns Arvid Lindman. Institutet såg till att ”dåligt blod” inte blandades med det rena svenska blod som var essensen av det bästa. Känns retoriken igen? Dessa sk legitima partier anklagar SD för att vara främlingsfientliga och rasistiska. Vänder vi på det och tittar tillbaka med den verkliga historian så borde det ju egentligen vara tvärtom? Vem är rasist och vem är det inte? Det beror på en personlig värdering och inte på politisk tillhörighet. Att förneka sin historiska påverkan och de konsekvenser den fått ter sig för mig bara som ett radikalt svek. Gentemot dig, mig och den svenska befolkningen. Historien är förlåtande, men rättföärdigar den ett missbruk av densamma?

  Peter T Bohman

 6. Är barn en mänsklig rättighet? Nej, barn är livets krydda men förutsättningen är att man skall ha en förmåga att ta hand om det som en grundregel och att det skall vara välkommet.

  Att ha sex utan att begripa konsekvenserna och i de sammanhangen få ett barn på köpet är en tragedi för alla inblandade inklusive ofrivilliga finansiärer.

  Ofrivilliga steriliseringar ”kan” vara nödvändiga när personerna inte själva förstår konsekvenserna. Knipsa slangarna och lev som kaniner, det är ok det har ingen med att göra.

  Men att i någon moraliska rättvisa låta alla få bli föräldrar utan att man överväger förutsättningarna är oerhört känsligt men logiskt. Vissa undantag måste acceptera när det inte finns rimliga förutsättningar för att detta skall gå bra.

  Klarar man inte av att ta hand om sig själv kan man inte förväntas ta hand om ett barn. Är detta beroende på medfödd ärftlig defekt då är jag för samhällets rätt att få skydda sig från det oönskade.

  • ”Att ha sex utan att begripa konsekvenserna” Ja så
   fungerar väl ungefär den Somaliske gubbe som satte
   14 barn till världen, och sen reste till Sverige för
   att låta oss stå för kostnaderna för hela skaran.

 7. Jag äger faktiskt en av böckerna, låg i en loppislåda sen flera år…det här står bla. ”Aldrig må vi glömma, att ett lands största rikedom är dess eget folk, förutsatt att det är av god ras. Vi svenskar äro i det hänseendet ovanligt lyckligt lottade.” Nåja, finns mycket att läsa och se i den. Crilla: En släkting till mig blev tvångssteriliserad, tanken är så absurd, det tog många år innan jag förstod att det var så det gick till. Hon är död sedan många år.

 8. Jaa och hur ska man göra nu då för att få rätt ”attityd hos manskapet på skutan sverige”?
  Skapa rätt inställningar och åsikter hos alla…..
  en liten grupp i toppen definierar vad som är rätt och sedan ger man uppdraget till PK för att exekvera………
  gärna förbjuda ”dåliga” åsikter…..
  Expressen kan verkligen göra jobbet……
  varför inte ge Expressen mer presstöd?
  Dom vet ju hur ”en slipsten skall dras”……
  fortfarande ser jag inte att man har återställt för alla drabbade……..

  Pridefestival fanns väl inte på den tiden nej……
  Det finns korrelation men kanske inte kausalitet…..
  då denna bestialiska verksamhet togs bort startade man massinvandring …korrelation ja…
  ….

 9. En släkting var nära att bli steriliserad pga ett lösaktigt sexliv. Släkten protesterade naturligtvis. Hon fick sedan tre helt normala barn. Det var nära ögat!

Kommentera