1814 – 2014 Tvåhundra år av fred

Fälttåget mot Norge blev Sveriges senaste och förhoppningsvis sista krig. Orsaken till kriget var att Sverige efter Napoleonkrigen, där Danmark-Norge var på förlorarnas sida, vid freden i Kiel som undertecknades den 14 januari 1814, tilldelats Norge.

Få norrmän ville gå med på att deras öde skulle avgöras av Sveriges kung så i ett försök att påverka sin framtid så samlade norrmännen en konstitutionell församling vid Eidsvoll där de förklarade sig självständiga och undertecknade Norges konstitution den 17 maj 1814.

Därefter valde de en dansk prins, Kristian VIII till Norges kung. Stormakterna godkände dock inte Norges självständighet och därför beslutade den svenska kronprinsen, Karl Johan, att han skulle försöka få norrmännen att gå med på Kiels fredsavtal. Därför tågade han in i Norge den 26 juli 1814, med en svensk krigshär för att försöka ta en avdelning av den norska skärgårdsflottan vid Hvalöarna söder om Fredrikstad. Norrmännen lyckades komma undan men svenskarna ockuperande då istället öarna.

Den 30 juli gick en annan svensk arméstyrka in över norska gränsen med siktet inställt på Fredrikshald och Fredrikstens fästning. Befälhavare över armén var Hans Henrik von Essen. Tre dagar senare, den 2 augusti, gick andra svenska trupper in över gränsen vid Svinesund och dagen efter erövrades Kragerön. 3 augusti inleddes nya förhandlingar, under tiden som svenskarna fortsatte att erövra, och den 4 augusti gav Fredrikstens fästning upp. Vid Midskog vann Norge ett mindre fältslag den 5 augusti. Ett stilleståndsavtal skrevs sedan i Moss den 14 augusti och den 4 november slöts unionen mellan Norge och Sverige efter en del hårda förhandlingar i Oslo. Samma dag valdes också Karl XIII till Norges kung där han fick namnet Karl II, och den danske prinsen Kristian VIII fick avsäga sig norska kronan.

Den 14 augusti 1814 beslutas att Norge skall få ha sin egen grundlag, och i stor utsträckning få sköta sig själv, men skall vara i union med Sverige. Den norska riksdagen (stortinget) beslutar att Norge skall vara ett fritt självständigt rike under en kung.

1905 upphörde unionen mellan Norge och Sverige och även om det muttrades lite om att ta till våld så skildes brödrafolken till slut som vänner.

-Pettersson tycker att araberna har lite att lära av oss – Kriget var aldrig särskilt våldsamt utan slutade med c:a 400 döda och 300 sårade på båda sidor – därefter löstes oenigheterna med förhandlingar…

2014-01-12_1813

4 thoughts on “1814 – 2014 Tvåhundra år av fred

  1. 200 år av fred. Därför är vi så flata också. Muslimerna gör en promenadseger på sitt fälttåg in i vårt land.

    Och du hoppas på fred Pettersson. Romarna hade fred inom sitt imperiums gränser. Hitlerriket hade det lika så. För att inte tala om freden i östeuropa, innan dom krigade sig loss, många av dom, till frihet. Vad är då mest värt. Frihet eller fred. Är fred att föredra till vilket pris som helst.

      • japp, höll! Nu har vi tagit fan i båten så vi får ro den iland. Men den rodden kommer att avbryta vår fredliga segersvit på ena eller andra sättet.

        Nicolai Sennels: ”Tittar man bort från ett allvarligt problem alltför länge, så kommer man förr eller senare att över reagera och för att klara av att rätta upp problemet så kommer man vara tvungen att göra saker, som man har lovat sig själv att inte göra.”

Kommentera