Somalisk teater – för vem?

MALMÖ. En somalisk teatergrupp har bildats i Malmö. Hilaac som gruppen kallar sig består av sju unga somalier som vill få sin publik att tänka till och reagera när de ser och hör texterna de själva tänkt ut och skrivit ihop.

Khadar Osman Abdullahi och Abdilkadhir Hassan Mohamed ryker nästan ihop i soffan på mötesplatsen Garaget i Malmö. De repeterar en dialog som handlar om pengar. Teatergruppen Hilaac, som betyder åska, vill precis som det hörs på namnet röra om, provocera och få folk att reagera. Föreställningarna består av flera delar där olika scener blandas med både musik och poesi.

Ämnena de väljer handlar om saker som de ser runt omkring sig – allt ifrån samhällsfrågor till kulturkrockar men alltid framfört med en rejäl nypa humor. En helt speciell teatertradition med historiska rötter berättar Muna Mohamod som hjälper till att tolka.

Språket de spelar på är än så länge somaliska eftersom de flesta precis kommit hit och håller på att lära sig svenska men planen är att smyga in svenska ord och så småningom kunna bjuda in en svensk publik.

-Pettersson tycker att somalierna naturligtvis ska spela teater om de vill, det är i varje fall bättre än att de spelar apor på stan men jag begriper inte hur detta ska förbättra integrationen och är rädd för att det är ”ett mångkulturprojekt” som finansieras med skattepengar och jag vill inte betala för kulturberikning…

2014-01-04_1157

 

10 thoughts on “Somalisk teater – för vem?

  1. Bra initiativ, teater är kul att hålla på med. Synd att Pettersson inte förstår att det kan vara bra.

  2. Detta blir nog bli en lika stor ” succé ” som grabbarna i det somaliska VM-laget i bandy . Som i Irkutsk 2014 gör sin VM-debut . Alla grabbarna kommer från Borlänge och tränar även på is där.

    Ska bli intressant att se när och var Somalia bygger upp sin egna första konstfrusna bandyplan. Så Somalias landslag i bandy någon gång i framtiden kan visa upp sig på ” hemmaplan “.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Somalias_herrlandslag_i_bandy

  3. Kan det gå ekonomiskt ihop utan statshjälp ? Även om jag inte vad inträdesavgiften betingar.
    På Skånes Djurpark som har ett bra mycket större sortiment och är ganska prisvärda,hänger trots detta en konkurs i luften !

Kommentera