Ny lag tvingar kommuner ta emot ensamkommande barn

Vid årsskiftet får Sverige en ny lag, som innebär att kommunerna inte längre kan vägra att ta mot ensamkommande flyktingbarn Lagen innebär att migrationsverket kan sätta större press på de tiotal skånska kommuner, som man i dag inte har något avtal med.

-Pettersson tycker att statsradions illustration av de ensamkommande barnen tyder på att journalisterna tror att vi är dumma i huvudet och att de föraktar sina läsare och lyssnare…2013-12-30_1025

 

22 thoughts on “Ny lag tvingar kommuner ta emot ensamkommande barn

 1. Rätt Göran Lundbom. Jag heter Roland Karlsson men kallas fisken. Det jag menar Göran är ju att staten lovar o kommunen får betala. Vi är väl rätt jämngamla och jag tror du minns förr när man sa: Jag bjuder men du får betala. Varför skall fattiga kommuner som Södertälje o Landskrona ta emot så många medans Lidingö, Täby o Djursholm slipper undan. Sen är jag än idag en fd. sosse som inte ser något alternativ alls längre. C har ju blivit minst sagt helknäppa idag. Månggifte, fri invandring??? Sen kan vi inte blunda för att Sverige av idag har fattiga svenskar. Gott Nytt Göran ! Att jag skriver här beror på att SN inte tar in mig längre. Dom senaste insändarna jag fått in i SN ”KAN” bero på att jag sagt upp tidningen.

  • OK Roland – vad jag försökte få fram är att även om detta Staten skulle betala, så är det ju fortfarande våra pengar det handlar om! Staten är ju vi, för att travestera De Gaulle, m fl. Det som denna debatt handlar om är ju kostnader som vi till syvende och sist själva måste betala, oavsett ur vilken kassa pengarna tas.
   Och SN går det ju inte ens längre att kommentera i, om man inte är prenumerant. Och det vill man ju inte vara – lika lite som jag numera köper t ex Afabladet eller Expressen. Nej, SN tynar nog snart förhoppningsvis bort…

 2. Sen kan man ju undra varför vår FINA kommuner runt Stockholm inte tar emot flyktingar. Här bor ju många politiker också. Nej det är alltid någon annan som skall fixa detta. Minns ni Lidingö o Uppdrag Granskning? Tror det var en folkpartist även då som hade en åsikt när TV-kameran var på. När han sen trodde den var avstängd hade han en helt annan uppfattning. I stort tycker FP vi skall ta emot många flyktingar, men INTE där jag bor.

 3. Egentligt rätt enkelt, samma standard och personaltäthet som på äldreboendet, inga iPhones eller Xbox, samma mat som pensionärerna så lär inte dessa medelålders adelsmän bli långvariga.

 4. Ett exempel på vad jag menar. Katrineholm orkar inte ta emot fler. Dom har varken skolor eller bostäder som räcker. Dom sa NEJ. Dom har tidigare tagit emot många, kanske FÖR många. Har då Ullenhag rätt att tvinga dom? I så fall får denne sprätt bygga bostäder som idag inte ens räcker till våra svenska ungdomar tex. Malmö har jag dålig kunskap om, men där verkar inte intregationen fungera trots alla pengar, Staten LOVAR medans kommunerna får stå för notan. Schysst ? Tycker inte det.

  • Det är så det fungerar Roland.
   Sveriges regeringar bedriver en migrationspolitik som övriga västvärlden inte sett maken till, problemen ställer sig i kö och som ett slutligt bevis för ett misslyckande kommer tvånget in i bilden.

   Kommun efter kommun brottas idag med problem. Är det inte skolan, är det vården eller/och omsorgen. Det gemensamma är att kommunerna saknar pengar och de får inga av staten, hur mycket man än bönar och ber.
   När kommunerna sedan kräver pengar för att ta emot nyanlända sparas det inte på något. Då ramlar pengarna in för att täcka hela behovet.
   I Katrineholms fall har man i flera år sagt att man inte klarar fler nyanlända, men sedan gick Ullenhag ut och lovade pengar för att täcka upp för kostnaderna. Så egentligen är Katrineholms problem fortfarande stora, inte minst för skolans del, men nu får de pengar och då har klagoropen slutat. Problemen med en allt sämre skola, en usel bostadsmarknad och hög arbetslöshet återstår och när pengarna inte längre ramlar in från staten, så har problemen under tiden eskalerat och vilka som då drabbas hårdast kan nog vem som helst räkna ut.

  • Nej, man undrar ju varför de gör på detta vis? Är det för att slutgiltigt köra Sverige i botten, förstöra så mycket de kan innan den troliga valförlusten nästa år, eller vad? De kanske försöker bädda för ett inbördeskrig eller raskrig i landet, så det kan införa militärdiktatur? (Frågan är väl bara var de ska få militärerna ifrån, de få som finns kvar är väl i Afghanistan…)

 5. Då får väl STATEN börja bygga bostäder. Sen får STATEN betala för utbildning m.m. För tanken kan väl ändå inte vara att fattiga kommuner skall betala för något som staten lovar. Säger som han i Sundbyberg, så tänker nog staten : Tänkte inte på det!!

  • Roland:
   Pettersson har åtskilliga gånger publicerat hur mycket Malmö årligen erhåller i statsbidrag från den s.k.utjämningsfonden.
   Om jag inte minns fel var/är det drygt 4 miljarder som skall gireras över únder 2014…Nog skall dessa våra inknegade skattekronor från övriga delen av landet, hjälpa till för sådana generösa tillbud !

   Tillagt av Pettersson.

   Malmö får av Sveriges övriga skattebetalare 4 449 000 000 kronor under 2014. 12 miljoner om dagen för att hålla sig på fötter.

  • Om nu denne Roland är en fisk? så har vi diskuterat detta tidigare, i SN… Problemet är ju att ”Staten” inte är en obegränsad penningkälla utan botten. Det handlar ju alltid, oavsett om det är stat, landsting eller kommuner som får betala, om våra skattemedel. Och dessa behövs ju i första hand till svenskarnas vård, utbildning och infrastruktur. INTE för att göda ”välfärdssökare” som lyckats ta sig till Sverige (ofta på skumma sätt)!

 6. Och de kommuner som inte har bostäder? Militärtält? Eller ska redan bosatta svenskar i kommunen emigrera?

  • Finns ju broar att sova under Ruth…. Vi pursvenskar får vara glada att överhuvudtaget få vistas i mångkulturens centrum ! 😉

 7. Vad kan hända vid ett NEJ?
  Gå in med trupp?
  Politiskt valda kan ju ”kliva av” jaa ibland blir ju politiskt valda ”utkastade” tom bara pga åsikter.
  Kanske frivilligarbetare från ”den fria invandringens håll” kan hjälpa till rent praktiskt också för en gångs skull?

   • Nej, det är inget fel på araber i sig. Jag hoppas och tror att vad ”Henke” menar är att islamister ska ut. De har ingenting att skaffa i ett modernt, västerländskt samhälle. Åter till Medeltiden med dem!

Kommentera