SKL: Skattehöjningar behövs

Sveriges kommuner väntas redovisa ett överskott på 12 miljarder kronor i år. För landstingen blir det i stället ett minus på 2 miljarder kronor, visar siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Enligt SKL:s ekonomer behövs det både statliga tillskott och skattehöjningar framöver, för att bibehålla en god ekonomi.

Nästa år bedömer SKL att resultaten faller till fem miljarder kronor för kommuner och landsting sammantaget.

”Trots den höga resultatnivån i år står många kommuner och landsting inför en besvärlig situation de kommande åren. Vi går nu in i en period där investeringsbehoven och de demografiska behoven i kommuner och landsting ökar kraftigt. Det kommer att ställa stora krav på att hålla igen på kostnader och att anpassa verksamheterna” skriver Anders Knape, ordförande för SKL, i en kommentar.

SKL:s ekonomer bedömer att BNP växer med 0,8 procent i år och med 2,7 procent nästa år.

Två, kanske tre landsting kommer att höja skatten nästa år. Färre än 20 kommuner kommer också att höja, medan ett antal kommuner kommer att sänka skatten.

Men på längre sikt hotar desto högre skattehöjningar i landets kommuner och landsting. Om inte kommun- och landstingssektorn får höjda bidrag från staten kommer skatten totalt sett, i snitt, att behöva höjas med 91 öre per intjänad hundralapp fram till 2017, enligt SKL:s kalkyler.

Därmed gröps jobbskatteavdragen ur, som rikspolitikerna beslutat om.

Då tar det ifrån en del av den effekten, säger SKL:s analyschef Annika Wallenskog vid en pressträff.

SvD Näringsliv

Olli ser att man skyller på investeringsbehoven och de demografiska behoven i kommuner och landsting, men säger ingenting om den frivilliga massinvandringen, som är den största i hela EU.

Däremot måste staten höja bidragen till kommuner och landsting, annars måste dessa höja skatten fram till 2017 med 91 öre per intjänad hundralapp. Men ändå finns inga utgifter till massinvandringen specificerade.

BNP beräknas öka 2013 med 0,8 % samt 2014 med 2,7 %, och  därmed sänka pensionerna för tredje eller fjärde gången sedan Alliansen tillträdde. Detta är tyvärr bara början på skatteeländet, vare sig den nuvarande regeringen mot förmodan förmår att sitta kvar, eller högskattepartierna i den rödgröna sörjan får hand om finanserna. Detta för att de inte förmår att ändra sin rigida politik, när det anbelangar massinvandringen till Sverige.

Därmed anser jag att jag vid min skattegenomgång i oktober 2012 slår alla siare och politiker i detta land med hästlängder, när det gäller de närmaste årens skattebehov. Jag inser också med hur lite vett detta land har styrts under lång tid, och hur många trötta politiker som skulle behöva sparkas för att vi ska kunna komma vidare. Den skattegenomgång det handlar om, finns att läsa HÄR

Skatten höjs i en tredjedel av alla kommuner

7 thoughts on “SKL: Skattehöjningar behövs

  1. Lite funderingar sent, lite på fyllan, när man tänker på vansinnet som pågår och därför har svårt att sova. Nån som vet om bnp ökningen är per capita? (alltså per person) Det är den säkert inte då sanningen skall döljas.
    Eftersom Sveriges befolkning ökade cirka 1% 2013 (9,5 milj + 95 000=1%, kanske ökade mer ännu sämre) har väl bnp + 0,8% i så fall minskat Sveriges bnp? I bnp ingår väl också tjänster som utförs inom stat och kommun för till stora delar lånade pengar, och industrins del minskar väl hela tiden, blir det då tillväxt? Eller e de pk propaganda?

  2. Ha ha ha, vilket skämt. Dom MåSTE INTE höja skatterna. Dom har bästämt sig för det, för att suga ut oss svenskar än mer, så dom kan ge fria datorer och gratis tandvård till papperslösa och lyxiga hotell -och herrgårdsvistelser till övriga utifrånkommande osvenskar.

Kommentera