Vädret skämtar – klimatet består.

VETENSKAP. SMHI påstår idag att julen var den varmaste på 50 år på vissa orter. En del media påstår att månaden november var den varmaste som någonsin uppmätts på jorden. Visst julen och hela hösten har varit väldigt varma på våra breddgrader men…

Kanada har drabbats av en isstorm. Sydöstra Asien är snötäckt. En massa människor i Storbritannien har missat familjejulen på grund av ösregn. I Ryssland råder töväder. Väderforskare påstår dock att det inte än är dags att tala om ett klimatskifte. Ett sådant väder ska uppfattas som naturens skämt.2013-12-28_1256

Vädret älskar överraskningar, ofta otrevliga. Det är bara turister som är nöjda med snö i Vietnam, medan lokalbefolkningen räknar förluster på grund av skadade grödor.

Ryssland ser tvärtom fram emot snö och vinterkyla. Det är nyårshelg  snart, men det finns bara vattenpölar och barmark. November 2013 har blivit den varmaste under den ryska väderforskningen, det vill säga sedan 1891. December är också nästan fem grader varmare än normen. Prognosmakare säger dock att det är normalt, eftersom det är en företeelse av kortvarig och lokal karaktär, påstår experten Anatolij Tsygankov: Vi är en del av Europa. Det har blivit varmare i Ryssland, men norra halvklotet är ett enhetligt system. Kylan kommer alltid från Norra ishavet. Luftmassorna över den brukar röra sig mot antingen Eurasien eller Amerika. Förr rörde de sig oftare mot Eurasien, därför uppstod i Ryssland en stark kyla, särskilt i Sibirien, Jakutien. Detta år har kylan redan förflyttat sig mot Kanada. I stället har den varma luften från Kina och Indien kommit. Men medeltemperaturen i hela det norra halvklotet förblir nästan samma som förra och förförra året.

I Kanada har de arktiska luftmassorna orsakat en nationell katastrof. 250 000 hem är utan el och värme på grund av isstormar. En stor mängd träd är fällda, många byggnader är förstörda. Det finns dödsoffer. Prognosmakare vågar inte lugna kanadensarna: Isstormarna kan komma att fortsätta i ytterligare flera dagar. För ryssar är problemet välbekant, säger väderforskare Leonid Starkov.

I december 2010 befann sig nästan hela centrala Ryssland i en stillastående varm väderfront, vilket orsakade en kraftig halka.

Intressant nog är sådana företeelser sällsynta, men sedan länge kända. Därför brukar de inte förknippas med den moderna uppvärmningsteorin. Den globala uppvärmningen är en separat fråga som ska undersökas, medan isstormar är väl utforskade. Problemet är det att de inte kan förutsägas i förväg.

Rysslands röst 

One thought on “Vädret skämtar – klimatet består.

  1. Det är inget konstigt med varma vintrar, på 70 talet hade
    vi lika varm vinter som i år. Jag har i vart fall varit med om
    en Nyårs helg som varit varmare än en Midsommarhelg!
    6-7 grader på vintern är kanske inte vanligt, men ej
    heller speciellt ovanligt.

Kommentera