Muslimska brödraskapet terrorstämplas

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi har stämplat Muslimska brödraskapet som en terrororganisation. Beskedet kom på julafton, timmarna efter ett blodigt sprängdåd mot ett polishögkvarter.

Minst 14 människor dödades när explosionen nästan raserade ett polishögkvarter i staden Mansura i Nildeltat natten mot tisdagen. Enligt sjukhuskällor skadades över 100 personer. De flesta av offren var poliser.

Explosionen orsakades av en bilbomb, sade guvernören i provinsen Dakahlyia till egyptiska medier.

Attentat mot polis och militär har ökat i Egypten sedan president Muhammad Mursi störtades av armén i somras. Sedan dess har över tusen människor dödats i oroligheter, de flesta anhängare till Mursi och Muslimska brödraskapet. Tusentals islamister, inklusive hela brödraskapets ledning, har gripits.

En domstol har redan förklarat brödraskapets verksamhet olaglig. Premiärminister Hazem el-Beblawis terrorstämpel kommer sannolikt att tolkas som ännu ett steg i övergångsregeringens försök att isolera rörelsen inför folkomröstningen 14 och 15 januari om förslaget till ny grundlag.

Om grundlagen antas ska parlaments- och presidentval hållas i mitten av 2014, enligt den plan som den militärstödda interimsregeringen lagt.

Al Jazeera

 

1 thoughts on “Muslimska brödraskapet terrorstämplas

Kommentera