Kristendomen utrotas på sin födelseplats

Allt fler länder töms på kristna. Förföljda troendes exodus har nu antagit sådana proportioner att risken för att kristendomen inte ska överleva i vissa delar av världen är stor, enligt en färsk rapport.

Bara på de senaste 2,5 åren har situationen för kristna dramatiskt försämrats i en rad länder. Detta framgår av rapporten Persecuted and Forgotten? – Förföljda och glömda? – som nyligen presenterades i det brittiska parlamentet. Rapporten, som är framtagen av den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need, ACN, redogör för tillståndet i 30 olika länder, däribland Afghanistan, Kina, Laos, Pakistan, Vietnam och Zimbabwe. Och det är en skrämmande bild som målas upp.

Enligt John Pontifex, en av rapportens författare, är den viktigaste slutsatsen att trycket på de kristna har ökat i två tredjedelar av de länder där förföljelsen redan tidigare har varit hårdast. Mest utsatta är kristna i diktaturer som Nordkorea och i ett flertal muslimska länder och John Pontifex ser mycket svart på framtiden:

– Faktum är att kyrkans överlevnad nu står på spel, i synnerhet i Mellanöstern, säger han till ACN på nätet.

I många fall har den så kallade arabiska våren lett till vad rapporten beskriver som ”kristen vinter”, och även om de politiska omvälvningarna har inneburit lidande för alla religiösa grupper, så är det de kristna som har fått utstå mest våld och fientlighet. De har blivit offer för alla slags konflikter; politiska, ekonomiska, sociala och religiösa, och även strider mellan sunnimuslimer och shiiter. Som en följd av detta har kristna tvingats på flykten i ett omfång av vad rapporten beskriver som ”nästan bibliska proportioner” och som nu hotar kristendomens status som en världsvid religion.

Som exempel på en uppenbart mer skoningslös och förvärrad förföljelse, nämner John Pontifex kyrkbränningar, kristna som pressas att konvertera, mobbar som attackerar kristna hem, kristna flickor som kidnappas och våldtas, anti-kristen propaganda från regeringar och i media, diskriminering i skolor och på arbetsplatser.

– Och listan kan göras längre, säger han.

Förföljda och glömda? tvingar fram frågan om det internationella samfundets åtaganden att stå upp för religionsfriheten. Enligt rapporten har de islamistiska gruppernas inflytande ökat så påfallande de senaste åren att det utgör det troligen största hotet mot religionsfriheten i dag. I rapporten hävdas att flera militanta islamistgrupper har som mål att underkuva eller helt rensa ut kristna.

Även i kommunistländer märks en ökad kontroll av den kristna befolkningen, men rapporten påpekar att förföljelsen i dessa länder inte bara beror på den kristna tron, utan kanske i ännu högre grad på de troendes kontakter med dissidenter och Västvärlden.

Mötet i parlamentet leddes av lord Rowan Williams, förre ärkebiskopen av Canterbury. Den melkitiske patriarken, Gregorius III, Katolska kyrkans högste ledare i Syrien, rapporterade om den kris som kristna och andra minoriteter i landet nu står inför.

Världen idag 

16 thoughts on “Kristendomen utrotas på sin födelseplats

 1. Och vad gör Svenska Kyrkan för att hjälpa sin trosfränder?
  Som jag ser det helt fel saker, man tror att det går att
  samarbeta med en religion, som bara kräver underkastelse
  av den Iäran, att predika kärleksbudskap möts enbart
  av förakt från den sidan!

  • Svenska kyrkan törstar efter makt och längtar tillbaka till fornstora dar och bryr sig därför inte om vad det står på sagoboken, snart kommer vi att få se dom svenska prästerna som imamer!

 2. Det är bara för att Väst har sålt sig och sin själ till Djävulen, och hans sjuka lära islam.

 3. Blir en intressant utveckling på sikt, då dom kristna har stått för det arbete som har utförts i menaländerna och den lilla utveckling som har funnits. Nu när det arbetet försvinner kommer allt att rasa. Banka pannan i marken 5 gånger om dan ställer ingen mat på bordet! Snart kommer dom högintelligenta muslimerna att ”fly” i en aldrig skådad ström till dom kristna länderna för att få mat. Då ni!

  • …en del ”blåögda” här tror att du skämtar
   Det gör inte jag, de som på gång att ske
   blir minst av allt någon höjdare
   …fan vet om inte de vore bäst att överlåta
   hela rubbet till Vladimir Putin?..men då
   snacka med Finnar å Norrmän först, att
   vi isf gör gemensam sak i de hela?.,)

Kommentera