”Galen” storm i USA och Kanada

Omfattande elavbrott, trafikkaos, inställda flyg och glashalka. Nästan 70 miljoner människor riskerar att drabbas av en kraftig storm som drar fram över Nordamerika och har skördat flera dödsoffer, minst nio döda hittills.

I den amerikanska delstaten Mississippi dog en man sedan hans husvagn välts omkull av vindbyarna och en annan av att ett fallande träd träffade hans bil.

Kraftiga vindar, is, snö och regn har slitit av hustak och raserat elledningar i såväl Kanada som USA.

Enbart i Ontario var 350 000 strömlösa på söndagen enligt radiobolaget CBC och i USA uppskattades minst 100 000 vara utan el. Det väntas ta flera dygn innan alla skador lagats.

Snömängderna är inte stora – men det bildas is på fordon, gator och kraftledningar. Samtidigt som det är kallt i väst var temperaturerna rekordhöga i många städer i öst.

– Den kontrasten skapar goda förutsättningar inte bara för vinterväder utan också för tromber, säger meteorologen Ed Danaher till nyhetsbyrån Reuters.

Över 4 000 flygningar har ställts in i USA och många har försenats, framför allt från viktiga flygplatser som Chicago och Denver.

Ovädret väntas ha dragit bort från USA till juldagen, enligt USA Today.

-Pettersson ser att det är som vanligt, vädret varierar, här blir julhelgen varm och blåsig men enligt SMHI är det normalt globalt sett…

2013-12-23_0726

 

Kommentera