SN och sanningen

Vår lokaltidning Södermanlands Nyheter börjar mer och mer likna ett skämt. Chefredaktören och ansvarige utgivare Göran Carstorp – vi kallar honom för enkelhets skull 99:an – ljuger sina läsare rätt upp i ansiktet, han påstår att alla förändringar av SN på senaste tiden är för läsarnas bästa, när det är ägaren Husse i Eskilstuna som gett order om besparingar. 99:an ljuger om att det ska bli mer lokala nyheter och drar ned på den lokala rapporteringen. 99:an påstår att det är bättre med ett tryckeri en timma bort utan att förklara vad som är bra med att får morgontidningen en timma senare. Tidningen vimlar av färdigköpt billigt  TT-material, varför är det bättre än lokalt producerat i en lokaltidning 99:an?

2013-12-10_0823Nåväl, det är rätt skoj att raljera över 99:an Carstorp men i ärlighetens namn är det illavarslande och allvarligt att han i kraft av ansvarig utgivare låter sina egna personliga åsikter och uppfattningar styra vilka kommentarer och insändare som ska publiceras i SN eller inte.

Det är verkligen att tassa i demokratins och samhällsdebattens utmarker. Sina personliga åsikter har han bättre än någon annan möjlighet att när som helst framföra i en krönika i SNs olika forum, det vore till och med välkommet, men det vågar han tydligen inte.

Istället för att uppmuntra samhällsdebatten i SN ägnar han större delen av arbetstiden åt att på egen hand driva någon slags censurbyrå. För ingen kan väl ändå påstå att SN och dess chefredaktör uppmuntrar debatten genom att smygradera läsarkommentarer  och inte ge plats för helt legitima insändare i den omfattning det är frågan om. Nej, det är inte en livlig och mångfaldig debatt 99:an verkar för, snarare den tystnad som brukar kopplas samman med diktaturer. Det är sannerligen inget modernt sätt att bedriva tidningsutgivarskap och ännu mindre en framgångsrik strategi för lokaltidningens framtid.

Det värsta är att 99:an trots allt prat om en fri debatt, yttrande- och åsiktsfrihet verkar ha glömt allt han lärd sig på journalisthögskolan.  Varför plockades nedanstående kommentarer och flera andra bort igår. Är de förtal eller hets mot folkgrupp? Det är det enda SN har att ta ställning till, resten är bara att publicera. Är du rädd för sanningen och fakta 99:an Carstorp? Är nedanstående kommentarer värre än rubriken på insändaren som SN satt?

2013-12-09_1804

2013-12-09_1218

2013-12-09_1338

9 thoughts on “SN och sanningen

 1. Svensk Media har länge befunnit sig nära bottensedimentet,
  men ny är väl frågan om man inte är begravda i gyttja,
  Som igår när DN gjorde en enkät om vilket parti man
  skulle rösta på, och det visade sig att SD blev störst med 21 %
  ja då stängde man helt enkelt ner rasket, det var då ett
  resultat som inte gick hem hos etablissemanget? Man undrar ju
  hur dom tänker? Tror dom att dom kommer undan verkligheten
  genom att undanhålla verkligheten, det är ju för farao det som
  hållit på med i tjugo år snart utan annat resultat att folk fått
  ännu lägre förtroende för media. Kuriöst!

 2. Jag kan inte tänka mig att betala för en tidning som censurerar kommentarer? Så jag avstår naturligtvis att kommentera sedan de infört betalvägg. Vilket i sin tur är pinsamt och ett hån mot läsaren…

  • Hej Crilla, jag sa upp SN för snart två år sedan, där tappar de drygt 2 000 om året, dessutom har jag slutat köpa annonser av dem vilket jag gjorde tidigare. Det är lite synd om annonsförsäljarna som försöker och påstår att det är vattentäta skott mellan annonsavdelning och redaktion.

   Det kanske det är på tidningen men för mig som konsument är det samma produkt så inga pengar så länge Carstorp uppträder som han gör.

   Men jag kommenterar ändå…

 3. Kan det vara så att tidningen vill ha ett brett spektrum av kommentarer? Eller kan det vara så att grupper utnyttjar tidningarnas kommentar sidor för egna kampanjer?
  Varför kallas han för 99:an?

  • Då är följd frågan vill dem verkligen ha ett brett spektrum av komentarer då man utesänger en stor del av läsare som valt att inte prenumerera men ändå vill ta liten del av vad som händer i vårat närområde

 4. Sedan SN infört plus så kan man knappt komentera ngt alls även sånt som är viktigt för oss som bor i området vilket är synd och tidningens format har blivit sämre och nyheterna är plottriga och inte sammanhängande.

  Så på det hela taget så är det nya ett hån mot prenumeranter så jag är glad att jag inte är det

Kommentera