Mörkret faller över Moriskan

MALMÖ. Re:Orient, som driver Moriskan i Malmö, får allvarlig kritik i en granskning, bland annat för att de inte har betalat skatter och avgifter i tid. – Det var lite värre än jag hade trott, säger kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic. Under året har kulturnämnden i Malmö låtit en revisionsbyrå granska fem föreningar som har kommunala bidrag. I rapporten, som behandlades på kulturnämndens senaste möte, riktas allvarlig kritik på en lång rad punkter mot Re:orient.

Re:Orient, som driver Moriska Paviljongen i Malmö Folkets park, är dels en ideell förening och dels ett aktiebolag. Aktiebolaget, som ägs av verksamhetsledaren Ozan Sunar och hans hustru Cecilia Hörnell-Sunar, hyr ut Moriskan till föreningen. Enligt granskningen har det varit brister i räkenskaperna. Det har saknats attestordning och rutiner för kontanthantering. Den nuvarande ekonomiansvarige har ingen fullmakt att hantera pengarna. Skatter och avgifter har inte betalats i tid och bokslut och årsredovisningar har lämnats in för sent. I rapporten konstateras dessutom att artistarvoden har betalats ut kontant, utan faktura.

Re:Orient kritiseras också för att styrelsemedlemmarna är bosatta i Stockholm och att föreningen därmed saknar den Malmöförankring som krävs för att få kommunalt stöd. Nämndens ordförande, vänsterpartisten Daniel Sestrajcic (bilden), är kritisk: – Anmärkningarna är superallvarliga och vi tar det på största allvar. Det var lite värre än jag hade trott, problemen måste åtgärdas om vi ska ge fortsatt stöd. Nu fördjupar vi granskningen i januari och februari och kräver att de tar fram en åtgärdsplan.2013-12-05_1827

En del av de brister som rapporten pekar på har Re:Orient nu försökt att åtgärda. De har anställt en ny ekonomiansvarig, skapat nya rutiner och infört månadsvis avstämning av ekonomin. – Det har funnits brister. Vi expanderade väldigt snabbt i början, vi saknade kompetens och hann inte få ordning på rutinerna. Men vi har försökt komma tillrätta med det, säger Ozan Sunar, vd för Re:Orient.

– Vi välkomnar granskningen. Vi har inga andra avsikter än att få det att fungera och vi har agerat och vidtagit åtgärder.

Trots kritiken är kulturnämndens ordförande positiv till den kulturverksamhet som Re:Orient bedriver på Moriskan. Men flera av oppositionspolitikerna i kulturnämnden är kritiska. Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna kräver att samarbetet med Re:Orient avslutas.

– Har man fått så många chanser att rätta till bristerna och ändå inte gjort någonting kan vi inte fortsätta att skicka in nya skattepengar, säger moderaten Peter Österlin, som är andre vice ordförande i kulturnämnden.

Re:Orient får 2,5 miljoner kronor per år i stöd från Malmö stad för att driva verksamheten på Moriskan. – Får man stöd måste man kunna betala skatter i tid och prestera en årsredovisning. Så är det för alla föreningar, säger Peter Österlin.

Han menar att någon annan nu borde få chansen att driva Moriskan. – Jag är övertygad om att det finns många föreningar och kulturarbetare som skulle vara jättelyckliga över att få ta del av de stora lokalerna, möjligheterna som finns i Moriskan och stödet som staden betalar.

– Pettersson är övertygad om att Malmö stad inte kommer att göra något vettigt av problemet, bristerna har varit uppenbara, de som driver eländet är skumraskpersoner som inte ens bor i staden men så långe politikerna inte får stå till svars för penningrullningen med andras pengar så kommer det att fortsätta – det handlar ju om integration och mångkultur…

Malmö får drygt 4 miljarder av Sveriges övriga skattebetalare i år, bara så ni vet. 2013-12-05_0951

Tidigare på Pettersson Särskilt yttrande i kulturnämnden     Sydsvenskan 

2 thoughts on “Mörkret faller över Moriskan

Kommentera