Alltför lätt att få falsk id

NORGE. Endast tio procent av de utlänningar som är registrerade i den nationella befolkningen registrera i detta land med tillfälliga personnummer, har en säker identitet. Det finns för närvarande cirka 1,4 miljoner så kallade D-nummer i omlopp i detta land. Dessa nummer lagras i nationella folkbokföringen och kan jämföras med personnummer.

De beviljas till personer som har tillfälligt anknytning till landet. Men endast 130 000 av dessa nummer, strax under 10 procent, har genom en bra nog säkerhetskontrollen för att garantera att innehavaren är som han eller hon påstår sig vara.

Skattedirektör Hans Christian Holte medger för NRK att denna situation gör det lätt för människor med oärliga avsikter att handla med falsk identitet.

-Genom att ange detta nummer, kan man få ett falskt pass eller kreditkort som du kan återigen använda att erhålla olagliga förmån eller andra former av ekonomisk brottslighet. Det är bara fantasin som sätter gränser, sade direktören.

”Det är alltför lätt att få en falsk ID i Norge idag, sade Holte.

-Pettersson tycker det är tur att Sverige inte har dessa problem, eller hur Myten? Du vet väl vilka invällarna är som tappar sina pass precis innan tullkontrollen…

2013-12-05_0905

9 thoughts on “Alltför lätt att få falsk id

 1. Jag vet att det är en lång text, men var snäll att ta er tid och dela mina intryck och oro.

  Då jag själv som svensk har ett norskt D-nummer p.g.a. arbete i Norge, så är det lätt att anta, att de tio procenten ”legala” D-nummer tilldelats den tillfälliga nordiska och västeuropeiska arbetskraftsinvandringen.

  Vilka som står för de resterande 90 procenten kan vi ju bara gissa……..

  Det är ju sedan åratal känt att förhållandena i Sverige är betydligt allvarligare än i Norge, då det gäller de nästan obefintliga ansträngningarna att identifiera vilka som rör sig inom rättsstatens gränser.

  Jag anser att detta inte bara är oansvarigt (politiskt mode-ord), utan ett direkt hot mot den svenska befolkningen, Sverige som monarki,demokrati och rättsstat. Det svenska skolväsendet har havererat från dagis till universitetens dammigaste lokaler.

  Försvaret har helt avvecklats och de sista JAS-planen lär väl stödköpas av Norge om 15 år. Vi har inte ens personal för att kunna införa allmän värnplikt igen, om det så klubbades igenom i morgon dag.

  Efter åratals indoktrinering och direkt avväpning av svenska folket, så sitter de alla hemma i tv-soffan och dreglar med Fredagsmys och ”Idol” rullande på platt-tv:n.

  Inte alla……

  Tusentals svenskar svälter och är hemlösa och det finn inte ens intresse att föra någon statistik över hur många de är, eller vilka de är.
  Samtidigt åker rumänska och bulgariska romer BMW till sin tiggarhörna från det skattefinansierade boendet.
  Det grova våldet är en del av vardagen för en stor del av befolkningen samtidigt som narkotikan flödar in i Sverige utan någon historisk motsvarighet rakt in i de svenska hemmen till de desillusionerade tonåringar (ända upp till 30), som försöker döva sin ångest över att ha väldigt små utsikter att i framtiden kunna skaffa sig en egen inkomst eller bostad, eller ens de mest grundläggande förutsättningar för att skaffa sig en egen familj med trygg uppväxt. Det föds för lite barn?!

  Jag undrar stilla hur många svenska barn, som skulle sättas till världen, om resurserna till invandringsindustrin skulle växlas om till att främja svenskt barnafödande och förutsättningarna därtill???

  Den svenska välfärden är endast en falnad kuliss och trygghetssystemet klarat knappt av det mest grundläggande behoven samtidigt som Sverige ger ”P.U.T.” till hela nationer med mångmiljonbefolkning, med en nonchalant axelryckning.

  Förföljelsen och stigmatiseringen av oliktänkande svenskar grasserar oförblommerat av både folkvalda politiker, tongivande kulturpersonligheter, myndigheter och andra skattefinansierade/ -stödda organisationer och institutioner.

  Jag vet att min text är lite osammanhängande, men det beror delvis på att mina tankar är så mycket snabbare än mina fingrar över tangenterna, så jag tappar ofta spåret och med det blir det inte så lättläst, utan snarare en aning struligt.

  ……….nu orkar jag inte skriva mer för tillfället.

  Det gör för ont i min själ.

  Någon annan får ta vid där jag slutar.

  Kommentera gärna, eller fyll i med mer elände.

  Jag kan ju ha missuppfattat hela situationen och kanske bara är en av de 1000-tals svenskar, som inte får någon psykiatrisk hjälp i vårt land och ännu inte ingår i den svenska eskalerande självmordsstatistiken.

  Vid tangentbordet:

  /Mantelrorelsen

 2. Lena:
  Aha…Det har jag aldrig vetat om ! Nu förstår jag,ditt ID-kort utfärdas utanför EU för,att kunna resa fritt inom !!!!! 🙂

  • Till Lars Å Månsson, käre Lars det utfärdas i EU men ej i Sverige trots att jag är svensk och med ID-kortet så kan jag resa inom EU utan pass men med godkänt ID-kort. Däremot för resor utanför EU så måste jag ha ett pass.

   • Lena:
    Det är jag som är trögtänkt…Då kan jag kanske även få ett sådant i Danmark ?

 3. ”Sverige är fantastiskt”, behövde ett nytt ID-kort då det gamla var 10 år gammalt. En verklig procedur, foto,räkningar typ el, vatten och gas i mitt namn inte äldre än 3 månader, en handskriven deklaration att jag inte har varit i klammeri med rättvisan som skall bekräftas av myndigheterna, ett frankerat kuvert med mitt namn och adress och en personlig tid med myndigheten när vi tillsammans går igenom pappren, i mitt fall en bilresa på nästan 100 kilometer, fram och tillbaka 200 kilometer,säkrast att se till att allt är i ordning. Om det finns eventuella språkförbistringar så är det upp till mig att anlita en registrerad tolk som ska betalas av mig. Om detta inte är uppfyllt så blir det inget ID-kort, PUNKT.

  • Lena:
   Betvivlar att landets nysvenskar behöver såååå många handlingar.
   Detta gäller med säkerhet enbart oss pursvenskar.
   Nu vet jag inte vad du skall/behöver ditt ID-kort för,annars duger ju ditt körkort utmärkt som ID ! Själv har jag aldrig ägt ett sådant,

   • Till Lars Å Månsson, som du ser i min andra kommentar så var jag inte tydlig nog,mitt nya ID med det så kan jag resa inom EU, fungerar som ett pass. Då slipper jag att visa svenskt pass som numera bara ger misstankar från personalen på flygplatserna.

  • Borde ha skrivit Skandinavien är fantastiskt då artikeln handlade om Norge, jag vet dock att det är lika illa om inte värre i Sverige. Mitt ID-kort ska utfärdas i annat EU-land.

 4. Vi har ju våra falska spökbilister istället. Och våra falskidentitetspropagandistjournalister.

Kommentera