Fler unga muslimer väljer niqab

NORGE. Användning av niqab har ökat i Norge de senaste två åren. Andra muslimer upplever detta som ökade radikaliseringen och trycket att gå klädd i niqab. En ny generation av muslimer är på väg in i det norska samhället, och några av dem, väljer en sträng tolkning av islam, enligt religionshistorikern Kari Vogt.

Kvinnor i svarta niqaber som täcker allt – även ansiktet- blir en allt vanligare syn i Oslos gator. Den stora majoriteten av tiotal affärer i Grønland  i Oslo har ökad försäljningen av niqaber. Utvecklingen har skett snabbt under de senaste två åren.

2013-11-28_1013

Aftenposten 

3 thoughts on “Fler unga muslimer väljer niqab

  1. Ärligt talat tror jag att “radikaliseringen” av andra generationen muslimer beror på att de saknar erfarenhet från tvånget i strikta islamiska länder. Här blir det ett sätt att framhäva sig själva medan det i ursprungslandet inte vore lika roligt om moralpolisen gav dem ett piskrapp då och då.

    Om de vill leva i och bidra till det västerländska samhället ska de följa de lagar och sociala normer vi har här. En arbetsgivare måste ha rätt att bestämma hur han vill att kunderna ska uppfatta företaget och neka anställa personer som inte vill medverka. Vi har ett sekulärt samhälle och då ska inte en viss utifrån kommande grupp påtvinga oss sin religion.

  2. Jag är av den åsikten att folk, även muslimer får spöka ut sig hur de vill, men samhället ska naturligtivs inte spela med i stolligheterna. Får man inte jobb för att man “måste” ha slöja så väljer man att inte vara till arbetsmarknadens förfogande. Om de nu inte hittar nåt jobb där det accepteras förstås, då är det ju inget problem, men ingen ska tvingas anställa en slöja som frivilligt tar på sig den, denne kan då lika frivilligt ta av den när så krävs.

Kommentera