Två svenska journalister bortförda i Syrien

SYRIEN. Två svenska journalister i Syrien har förts bort av okända förövare. De två är reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström. De två försvann på lördagen när de var på väg att lämna Syrien.

– Vi vet inte vem som fört bort dem, säger redaktör Lena Tranberg vid UD:s pressjour.

Journalisterna är huvudnyhet i alla svenska tidningar, tv och radio så om dem kan ni säkert läsa och lyssna om på många ställen.

En annan aspekt på detta är att UD avråder från resor till Syrien: Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan tidigare från alla resor till Syrien. Alla svenskar uppmanas att utan dröjsmål lämna Syrien så länge reguljärtrafik finns. Rörelsefriheten för de fåtal utländska beskickningar som alltjämt är kvar i Syrien är begränsad till huvudstaden Damaskus och svenska ambassadens möjlighet att bistå svenskar vid en krissituation är starkt begränsad.

De svenskar som fortsatt befinner sig i landet uppmanas att noggrant följa nyhetsrapporteringen om utvecklingen i landet, undvika samtliga områden där militära insatser, demonstrationer, begravningsföljen och större folksamlingar pågår, hålla sig på avstånd från alla statliga och militära installationer samt hålla sig hemma särskilt kvälls- och nattetid. Av säkerhetsskäl bör fotografering eller videofilmning på offentliga platser undvikas.

Ambassaden uppmanar alla svenskar som vistas i Syrien, oavsett om det är för en längre eller kortare tid, att anmäla sig till ambassaden. Läs om hur du ska gå tillväga på sidan: Anmälan till ambassaden.

Anmälde journalisterna till UD att de tänkte ta sig in i Syrien? Alt. kände UD till att de befann sig i Syrien?

Alla länder och områden som UD avråder svenskar att resa till. Drygt 90 % har en gemensam sak…

2013-11-26_1037

9 thoughts on “Två svenska journalister bortförda i Syrien

 1. När dom hade korsat gränsen utan visum så insåg dom att det var en helt annan kultur än hemma. Ingen gratis mat, ingen boende och ingen möjlighet att åka tillbaka. Tänk va överraskade de måste ha blivit.

 2. Min teori är att det var Assads gränstrupp som stoppade dem…
  Naturligtvis vill Syrien kontrollera vad man ur propagandasynpunkt har fotograferat.Dessa är inte helt ovetande om svensk vänsterpress….
  Liksom att Absurdistan på alla sätt stöder islamsk terrorism.

 3. Märkligt vad som utspelar sig i en mänsklig hjärna.
  Redan som barn begeistrade av en spännande Berg och Dalbana,Spökhuset eller Karusell på Nöjesfältet.
  Därpå tycks utvecklingen i övre regionerna stå still ett antal år.Först i medelåldern kommer bland en del män,nästa stora drev/lust till ett modprov.
  Vad de vill bevisa är för mig oklart !
  En del går på lina över Coloradofloden,andra hoppar ut från 4 mils höjd,från en Ballongkapsel.
  För svenskar som växt upp i sin egen skyddade och bortdaltade värld,är äventyr som PK-skribenter tydligen en lämplig utmaning som lockar.
  Åker naivt iväg rakt in i Islamisternas terrorområden för,att fotografera och ”skapa sig en bild av läget”.
  Nu får vi som sysslar med olika arbetsuppgifter på hemmaplan för,att kunna överleva och betala importerna av ”Syrier”,leva i ovisshet ännu en tid.
  Hoppet får stå till,att dessa nu aktuella ”svensk journalister”,får rikligt material att fylla upp Aftonblaskan med.Om de nu fortfarande är vid liv !

 4. I och med att UD varnat så är saken biff enligt mig. De får klara sig själva bäst de kan.

  Stackarn i Mali är det inget UD som bryr sig om.

Kommentera