Notan för asylboende stiger med en miljard

INVANDRING. Migrationsverket kan tvingas till dyra boendelösningar på hotell. Kostnaderna för boende beräknas stiga med en miljard kronor nästa år.

Enligt prognosen växer kön växer kraftigt bland de som fått asyl men väntar på att bli placerade i en kommun. Från knappt 8.000 i dag till nästan 16.000 personer om ett år, en fördubbling.

– Det är ett problem. Man vet inte var barnen ska gå i skola. Det blir en dålig start i Sverige, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Regeringen har lovat mer pengar till kommuner som tar emot flyktingar nästa år. Och kommunerna väntas ta emot betydligt fler, men det räcker ändå inte om 60 000 flyktingar kommer nästa år som prognosen säger.

Det som hindrar kommunerna att ta fler är bostadsbrist och osäkerhet inför hur mycket mer de nya bidragen kommer ge, enligt kommunernas organisation SKL.

– Vi måste gå tillbaka i våra respektive partier och fråga internt varför det finns skillnader ibland mellan det som sägs på riksnivå och det som sedan äger rum på kommunal nivå, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Migrationsverkets asylboenden är fullsatta och nu blir det mest tillfälliga boenden, som hotell eller vandrarhem. Det är fyra gånger så dyrt, och därför stiger kostnaden för flyktingboende med en miljard kronor nästa år, enligt Migrationsverket.

– Det är en källa till oro, säger Tobias Billström (M).

Inom kort ska de tre ministrarna för invandring och arbetsmarknad kalla upp ansvariga myndigheter och kommuner för att försöka lösa knuten.

-Pettersson säger inte mer än att Myten och Ägget vet vad som behöver göras – Sverige är fullt, mycket fullare än det var 1989 då den socialdemokratiska regeringen stängde gränsen…

2013-11-26_1944

SVT 

14 thoughts on “Notan för asylboende stiger med en miljard

  1. ”Migrationsverket kan tvingas till dyra boendelösningar..”
    Tokigt redan på första raden..
    De behöver inte alls ”tvingas till..”, det är ett egenvalt förhållande!.
    Stäng gränsen för icke-flyktingar, börja med att utfärda TUT istf PUT så sparar man denna extra miljard (räcker det??) på stört och Migr behöver inte heller antälla 550 nya handläggare som ska avlönas med skattemedel…
    Jag garanterar att inströmningen kommer att minska till en liten rännil….

  2. Ja det skall bli intressant till våren om några betalande turister, (och då menar jag pengar, inte våld) vill komma till Sverige och var dom i så fall skall ta vägen?

  3. Grattis övriga Sverige, nu får ni successivt uppleva vad Rikets Tredje Stad stått ut med i flera år.

  4. Hur många gånger måste vi höra Ullenhag och Billström nämna orden ”utmaningar” och ”problem”?
    För helv…te, se till att sätta stopp. Det är och förblir den enda chansen att lösa dessa utmaningar och problem.
    Socialdemokraterna och riksdagsmajoriteten gjorde det 1989 och jag tror inte att någon idag levande socialdemokrat skulle kalla Luciabeslutet för främlingsfientligt.

    • Den motsträvige kommunalpolitikern i Vellinge sa som det var. Det är regeringens problem i och med att de ska vara värst på massinvandring. Nu försöker bl a Billström skuldbelägga inte bara de kommuner som säger nej i Sverige utan alla andra länder i världen. Jösses, vad våra politiker ska bli (ö)kända!

      Jag tror att godhetsapostlarna i 7-klövern lider av storhetsvansinne som försöker mästra andra länder att följa deras exempel. Kommer inte att fungera hur mycket Malmström i EU försöker. Hon har fått en knäpp på näsan förut i Geert Wilders brev.

  5. Man kan väl lägga ned skolor. äldreboenden ta alla gamla slott som står tomma, sommarstugor som inte används gamla kaserner kosta vad det kosta vill för svenska folket. Hallå grekland here we come ni får snart sällskap på europabotten.

    • Kungen och drottningen gillar ju att frottera sig med muslimer de kan väl upplåta sina ägor som tillfälliga bostäder.

  6. I Tyskland söker de inkvartera dem på idrottsanläggningar eftersom de har samma problem med bostäder. Dags att gå ihop och upprättta anläggningar, exempelvis i Nordafrika där de kan bo tills placeringar är klara. Om EU kunde samordna detta slapp de betala dyrt för farliga resor över Medelhavet. Dessutom borde man tjäna enorma pengar genom att samordna asylprocessen och alla fick samma bedömning.

    Att inhysa asylsökande som man inte vet vilka de är på hotell och slott är vansinne. Ska vi avskaffa turistsverige?

    • Pica pica:
      Avskaffa ?? Vi har ju aldrig i historisk tid haft så många turister som just nu ! Dagligen väller det in nya och prognosen talar om än fler 2014….:)

  7. Jag har en snabb quickfix på problemet!
    Varje pk-journalist och politiker som gillar och värnar för multikulti öppnar genast sitt hem!

    • Cathrin! Det förslaget har jag framfört i inlägg ett flertal gånger på olika PK-sajter. Är kanske onödigt att påpeka att inläggen utom i enstaka fall alltid blivit ”bortmodererade”.

Kommentera