Var fjärde invandrare har funktionshinder


SÖDERMANLAND. Den sörmländska vården visar ett svalt intresse för invandrare med funktionsnedsättningar. Det visare en granskning som NHR, neurologiskt handikappades förbund i Sörmland har gjort.

Med hjälp av pengar av landstinget Sörmland har NHR, Neurologiskt handikappades förbund i Sörmland undersökt hur personer med invandrarbakgrund och funktionsnedsättning upplever sin livssituation.

Enligt undersökningen har var fjärde person av de 52000 Sörmlänningar med utländsk bakgrund någon form av funktionsnedsättning.

Det är viktigt att man uppmärksammar hur hög andel det är, säger Mia Lindqvist, ordförande i förbundet.

– Man hör ju väldigt lite om hur man bemöts och hur man tycker att det fungerar i Sverige över huvudtaget, fortsätter hon.

Mia Lindqvist säger även att samarbetet med vårdcentralerna i Sörmland inte har varit det bästa. Av de 25 vårdcentraler de kontaktade i Sörmland svarade en enda under arbetets gång. Det visar på att man inte engagerar sig för den här frågan, menar hon.

– Människor som det berör, de säger ju själva att det är ju inte bara vården. Det är också hur man bemöts t.ex när det gäller bostadsanpassningar, säger Mia Lindqvist.

Hon tycker också att det är fel att personer med funktionsnedsättning och utländsk bakgrund inte alltid har rätt till en tolk. Man får betala själv om man behöver en tolk utanför rättsliga ärenden, som till exempel i vården och i kontakterna med skattemyndigheten.

– T.ex om man vill vara med i en handikappförening och vill gå på informationer där man får lära sig mer om sin nedsättning eller träffa andra som har samma typ av problem, då kanske man inte alltid gör det p g a att man inte förstår informationen, säger Mia Lindqvist.

Rapporten kommer att lämnas in till Landstinget Sörmland och syftet är att uppmärksamma samhällets stöd och bemötande av personer med funktionshinder och utländsk bakgrund.

Pettersson säger läs Myten, var fjärde pensionsräddare är funktionshindrad och det är de som ska rädda vården…

2013-11-25_2017

Radio Sörmland 2012 


15 responses to “Var fjärde invandrare har funktionshinder

 • Albin

  Rasister, rasister bloggen är besatt av rasister. Rasismen är död och omodern.
  Inte ens de som tror sig vara rasister är det, men de älskar stekt fläsk med löksås, eller bruna bönor med fläsk och duger inte det så smakar falukorv i ugn mumma.

  Gilla

 • Rasisters syn på funktionsnedsättningar | Motargument

  […] Petterssons blogg beundras också av många. Även han klagar på att funktionsnedsatta är olönsamma. Han använder ett kodord rasister ofta använder. De pratar ofta om ”pensionsräddare” om invandrare, som en sarkasm för att antyda att alla invandrare är olönsamma. Ett bevis är den stora mängden funktionsnedsatta. Så här skriver han: […]

  Gilla

 • Rasisters syn på personer med funktionsnedsättningar | Sverige är inte världens navel!

  […] Petterssons blogg beundras också av många. Även han klagar på att funktionsnedsatta är olönsamma. Han använder ett kodord rasister ofta använder. De pratar ofta om “pensionsräddare” om invandrare, som en sarkasm för att antyda att alla invandrare är olönsamma. Ett bevis är den stora mängden funkionsnedsatta. Så här skriver han: […]

  Gilla

 • Rasisters syn på funktionsnedsättningar | Motargument.se

  […] Petterssons blogg beundras också av många. Även han klagar på att funktionsnedsatta är olönsamma. Han använder ett kodord rasister ofta använder. De pratar ofta om “pensionsräddare” om invandrare, som en sarkasm för att antyda att alla invandrare är olönsamma. Ett bevis är den stora mängden funkionsnedsatta. Så här skriver han: […]

  Gilla

 • Naivtive

  Det här är ju inget som förvånar egentligen, tidigare nämnd professorerna Richard Lynn och Tutu Vahanen har ju dragit på sig massmedias banbulla genom att lägga fram forskning som påvisade olikheter i IQ redovisat per land. Även påvisade forskningen samband mellan nationell genomsnittligt IQ och ekonomisk välfärd.

  Länder söder om Sahara hade lägst IQ på under 70 ända vita befolkning med den nivån var knappast överraskande zigenarna. Enligt lag anses under 70 vara förståndshandikappade och åtnjuter samhällets stöd. Vi vet också att länder som Somalia har varit speciellt behandlat i asylsammanhang, även Irak och Afghanistan. Nu även Eritrea och Syrien. Inget av dessa länder sticker ut som högintelligenta länder, tvärt om. Vi vet också att inavel ligger på vartannat äktenskap.

  Att få PUT och hämta en inavlad kusin eller syskon är rena högvinsten då LSS medger 250 kr i timmen och vård för sin närstående hade ändå utgått från familjen, men nu får dessa även betalt från svenska samhället!

  Det tror fan att Sverige lockar de sämst lottade med denna politik, nu framstår allt tydligare att det är bara skalet kvar på svensk välfärd, och vem som skall betala för kalaset.

  Gilla

 • ossie

  Största handikappet är islam.

  Gilla

 • biran

  Fel, det skall vara att var fjärde bluffar om ett handikapp. Dom är ute efter mer bidrag och att anhöriga skall avlönas som assistenter.

  Gilla

 • Tina

  Vården totalignorerar även svenskar med funktionsnedsättning, men jag antar att det är helt okej för denna kärring.

  Gilla

 • emil

  Ja, mina erfarenheter av Landstinget i Södermanland är dessvärre ingenting att skriva hem om.
  Det är först när man spelar invandrarkortet som det blir fart på dom.
  För den disskutionen vill man inte utsätta sig för.
  Tro mig, jag har slagits med dom över ett år.
  Jag har till och med bilder på deras så kallade ”vård”.
  Men som sagt, när jag tog upp frågan om det berodde på att min samba var invandare som hon inte fick den vård man kunde kräva…….Då j….r
  blev det anadra ord i skällan, och situationen blev en helt annan.
  Man är rädd för ev konsekvenser detta skulle få.
  Hade det däremot varit jag som varit den sjuka hade jag säkert inte blivit uppgraderad till vård med invandrarstatus.Jag missunnar ingen som är genuint sjuk den bästa tänkbara vård, så länge man betalar skatt och bidrar till samhället. men det är sällan det fungerar med ” Jämlikhet och broderskap” i det här landet nu för tiden

  Gilla

 • emil

  Vilket kvalificerat skitsnack.
  Det beror givetvis på hur man ställer frågan, och till vilka.
  De invandrare som är integrerade i vårt samhälle och som arbetat och slitit för att bli Svenskar, är helt säkert inte tillfrågade.
  Har själv ett exempel i familjen. Och hon har fått all tänkbar hjälp, på alla områden, och fått samma odugliga behandling på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett som vilken infödd svensk som helst

  Gilla

  • Lasse Löfman

   Emil
   Jag förstod inte.
   Menar du att alla får dålig hjälp?

   Gilla

  • Kurt

   Jag vet inte om behandlingen ha att göra att jag ha kommit för 35 år från V. Tyskland. Men varje gång måste man gå i clinch med dem hade man inte talans förmåga så hade det varit kört. Jag anser ändå att man bli behandlat lika illa eller bra som Average Svenne. Och vill man inte lära sig eller integrera sig som dessa muslimska/Afrikanska livsformer få man skyller sig själva.

   Men av någon konstig anledning få de ändå allt lättare och mer. Så varför integrera sig eller värre assimileras i det Svenska samhälle.

   Då bli man ju behandlat lika illa som Svenne eller Tysk jäveln,
   Allah bevare än från ett sådant öde!

   Gilla

 • Ruth Magnusson

  och övriga dumma i huvet……

  Gilla

  • Lasse Löfman

   Ruth
   Vilken trist och innehållslös kommentar bara spy ut nåt negativt utan innehåll.
   Vad driver dej till nåt sånt, du kan väl inte seriöst hävda att nästan alla människor är dumma i huvudet.
   Nej, jag förstår mej inte på dej, en liten kort mening som bara andas elakhet, inga argument, ingenting förutom elakhet.
   Vad menar du, kan du beskriva lite utförligare vad du menar !

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: