Gotländsk sommarnatt


Ernie Englund var en lysande instrumentalist som älskade att spela storbandsjazz och som ofta hördes i studiosammanhang, inklusive Harry Arnolds Radioband i början av sextiotalet och senare i Radiojazzgruppen.

Han föddes i Chicago och kom våren 1952 till Sverige för att träffa släktingar på sin fars sida. Plötsligt dök han upp på Nalen och det visade sig att han hade ett förflutet i flera kända storband, inklusive Les Browns orkester där han kom med redan som 16-åring år 1944. Englund, som hoppade in och spelade, gjorde succé hos Nalen-publiken, blev engagerad som solist, framträdde med både Arne Domnérus och Carl-Henrik Norin och medverkade på skivinspelningar med Delta Rhythm Boys.

Han återvände till USA men blev våren 1953 uppringd av Simon Brehm, som ville att han skulle komma tillbaka och ingå i hans orkester. 1953-54 spelade han med Brehm och sedan bildade han ett eget band som blev en av folkparkernas största attraktioner och som han ledde i drygt ett decennium.

Genom åren gjorde han flera framgångsrika skivor som sweet-trumpetare. ”Den ena röd, den andra vit” blev en stor hit 1955, och några år senare kom ”Gotländsk sommarnatt”. Englund har också gått till historien för att han gjorde den första svenska rock-skivan, en version av Bill Haleys ”Crazy man crazy” inspelad i november 1953, där han också framträdde som sångare.


2 responses to “Gotländsk sommarnatt

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: