Nyanlända får chans till företagande

FILIPSTAD. Ny i Filipstad ska ge fler nyanlända chansen att starta eget företag för att den vägen klara egen försörjning.

Projektledare Jim Frölander berättar att 15 personer redan är uttagna och han hoppas att några företag ska vara igång redan i april 2014. Arbetsförmedlingen satsar pengarna till projektet och näringslivskontoret i Filipstad står som ansvarig.

– Vi riktar oss till nyanlända personer som varit i Sverige från noll till två år. Undersökningar visar att kunskaper i svenska är viktigt för att kunna få ett jobb. Samtidigt kan en hel del tänka sig att satsa på eget företag för att komma igång med egen försörjning. Där handlar det om allt från korvkiosk till import- eller exportföretag, berättar Jim Frölander.

15 personer är uttagna att ingå i projektet med start från måndag.

Målet är att hälften av deltagarna ska komma igång med eget företagare 2014 genom utbildning och handfast starta eget stöd.

– Några företag kan vara igång redan i april nästa år, berättar Jim Frölander

-Pettersson noterar att inga svenskar får vara med men de har ju Fas 3…2013-11-19_0737

VF 

3 thoughts on “Nyanlända får chans till företagande

  1. C har ju berättat för oss hur entreprenöriella våra nysvenskar är. Sanningen är att de i många fall inte klarar av att vara ”underställda” att ha en chef och (hemska tanke) det kan vara en kvinna! Man får helt enkelt inte be dem göra något – då blir de kränkta.

    Därför satsar man på eget företagande. Om de har kunskaperna eller inte, om företaget blir livsdugligt eller inte, spelar ingen roll.

    Eller så har vi sett otaliga bevis på hur smarta de är – inte minst i Södertälje.

  2. Vilka branscher är underrepresenterade? Knäcka kokosnötter på torget att sälja, kamelransch…. ???

  3. Får man startkapital av staten vem går i borgen för ett banklån För dom nyanlända har väl inget hus att sätta i pant som vi vanliga Svenskar måste göra. Vill gärna ha svar vem skall finansiera detta vansinne ?

Kommentera