Nyanlända får chans till företagande


FILIPSTAD. Ny i Filipstad ska ge fler nyanlända chansen att starta eget företag för att den vägen klara egen försörjning.

Projektledare Jim Frölander berättar att 15 personer redan är uttagna och han hoppas att några företag ska vara igång redan i april 2014. Arbetsförmedlingen satsar pengarna till projektet och näringslivskontoret i Filipstad står som ansvarig.

– Vi riktar oss till nyanlända personer som varit i Sverige från noll till två år. Undersökningar visar att kunskaper i svenska är viktigt för att kunna få ett jobb. Samtidigt kan en hel del tänka sig att satsa på eget företag för att komma igång med egen försörjning. Där handlar det om allt från korvkiosk till import- eller exportföretag, berättar Jim Frölander.

15 personer är uttagna att ingå i projektet med start från måndag.

Målet är att hälften av deltagarna ska komma igång med eget företagare 2014 genom utbildning och handfast starta eget stöd.

– Några företag kan vara igång redan i april nästa år, berättar Jim Frölander

-Pettersson noterar att inga svenskar får vara med men de har ju Fas 3…2013-11-19_0737

VF 


3 responses to “Nyanlända får chans till företagande

 • Pica pica

  C har ju berättat för oss hur entreprenöriella våra nysvenskar är. Sanningen är att de i många fall inte klarar av att vara ”underställda” att ha en chef och (hemska tanke) det kan vara en kvinna! Man får helt enkelt inte be dem göra något – då blir de kränkta.

  Därför satsar man på eget företagande. Om de har kunskaperna eller inte, om företaget blir livsdugligt eller inte, spelar ingen roll.

  Eller så har vi sett otaliga bevis på hur smarta de är – inte minst i Södertälje.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Vilka branscher är underrepresenterade? Knäcka kokosnötter på torget att sälja, kamelransch…. ???

  Gilla

 • Nisse

  Får man startkapital av staten vem går i borgen för ett banklån För dom nyanlända har väl inget hus att sätta i pant som vi vanliga Svenskar måste göra. Vill gärna ha svar vem skall finansiera detta vansinne ?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: