Terroristen som kom undan


NORGE. Abdukadir Mohamed Abdukadir , känd som Ikrima , tros vara en viktig aktör bakom stormningen av köpcentret Westgate Mall i Nairobi, Kenya som krävde över 60 liv i september. Underrättelse-tjänstemän påstår att Ikrima är en befälhavare och aktiv rekryterare inom den somaliska militanta gruppen al–Shabaab.2013-11-18_1741

Ikrima tros också vara inblandat i planeringen av sprängningen av den amerikanska ambassaden i Nairobi som dödade mer än 200 personer 1998. Ikrima är också misstänkt för inblandning i attacker riktade mot ett hotell och ett trafikflygplan i Mombasa , Kenya , 2002 .

Navy SEAL är namnet på den amerikanska flottans attackdykare och specialförband. SEAL är kortformen och utläses Sea Air Land, vilket anger att förbandet skall kunna verka till havs, i luften (fallskärm) samt på land. I likhet med armén, flygvapnet och marinkårens motsvarigheter så ingår även Navy SEALs som en del av United States Special Operations.

Sedan 1972 och attentatet under OS i München kom SEALs att likt flertalet andra specialförband att utveckla metoder att möta terrorism. I USA finns ett flertal mer eller mindre specialiserade enheter på taktisk och teknisk antiterrorism, där SEAL Team 6 är flottans särskilt tränade resurs.

Ikrima är en av USA:s mest jagade män och när SEAL Team 6 gick i land på Somalias kust strax efter terrordådet mot Westgate var det för att försöka fånga Abdukadir Mohamed Abdukadir.

Förutom Ikrimas misstänkta roller i en serie dödliga terrordåd är en viktig anledning till att USA var berett att sända medlemmar av samma SEAL enhet som dödade Usama bin Ladin efter Ikrima är att han verkar vara en ” kontaktperson ” mellan flera al-Qaida -kopplade organisationer.

Ikrimas internationella förbindelser – som sträcker sig utanför Afrika från Europa till Jemen och Pakistan oroar den amerikanska underrättelsetjänsten .

Michael Leiter ,en före detta chef för Nationella centret mot terrorism som nu är en NBC News analytiker, säger att Ikrimas kunskap om al Shabaab gör honom attraktiv för underrättelsetjänsterna.

”Ikrima bedöms vara central för mycket av al Shabaab mest aktuella och aggressiva planering av attacker i Somalia, Kenya och även utanför området i kombination med hans starka band till andra al Shabaab ledare gör honom till en perfekt mål att fånga” säger Leiter.

Ikrima, 28 , växte upp i Kenya, är kenyansk medborgare med somalisk bakgrund och talar flera språk – inklusive engelska , somaliska , swahili , franska , norska och vissa arabiska .

Han är bra förbindelser med al-Hijra , en kenyansk militant organisation nära knuten till al -Shabab , liksom en al -Qaida -grupp bakom en komplott att spränga ett USA-plan med hjälp av en bomb i lastrummet.

Ikrima kom till Norge 2004 och lämnade i all hast under 2008, enligt norska TV2 korrespondent Bent Skjaerstad – som har tillbringat mer än ett år med att utreda Ikrima.

Westgate attacken har väckt frågor om Ikrimas tid i Norge. Kan han ha rekryterat Hassan Dhuhulow , den 23-årige norske medborgaren som verkar vara en av de beväpnade män som fångats på övervakningskameror under terrordådet?

-Pettersson tycker det är tur att Ägget och Myten har sådan järnkoll. De släpper säkert inte in några terrorister i vårt land…

NBC News 


One response to “Terroristen som kom undan

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: