Åkesson portas från Nobelfesten igen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bjuds inte till Nobelfesten. Det är fjärde året i rad han får nobben av Nobelstiftelsen.

– Jimmie ligger inte hemma och gråter för det, säger hans pressekreterare Linus Bylund. 2013-11-18_1751

– Vi kan bara säga att det har att göra med att det var ett beslut som styrelsen fattade 2010 och det beslutet har inte omprövats. Det finns ingen ny förklaring. Mot bakgrund av att stiftelsen är privat så beslutar vi själva vilka vi vill bjuda in, säger Annika Pontikis till SvD.

Förklaringen finns i Alfred Nobels testamente, menar stiftelsen.

”Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej.”

Samtliga andra sju partiledare har bjudits in och tackat ja.

– Pettersson inser att världens värsta diktaturer som Nordkorea, Saudiarabien, Iran, Eritrea, Vitryssland Sudan, Syrien och Zimbabwe bättre än Åkesson för representanter för de länderna var bjudna förra året…

10 thoughts on “Åkesson portas från Nobelfesten igen

  • Reinfeldt ser allt mer desperat ut. Det borde han göra. Hans säger att SD:s fot folk finns på nätet och att han inte når ut till dessa. Jag tror att många kritiska bloggar hälsar honom välkommen in för debatt!? Men det vågar han inte för då kan han inte låtsas som att det endast är ett fåtal okunniga som är kritiska.

   Dessutom kan han inte sätta upp regler för vad som får sägas och skrivas – än.

 1. De har redan bitit sig i rumpan och värre blir det efter nästa val, och nästa…

  vad gör stiftelsen när Jimmie blir minister, och vad gör Jimmie när han väl blir inbjuden? Jag hoppas han tackar nej i framtiden oavsett vilken post han har.

 2. Är det någon som bry sig? Åkesson gör det inte, jag gör det inte och mina vänner gör det inte.
  En Nobelfest är väl något av det stelaste som finns och som John Lennon hade sagt: “Rassla lite med juvelerna så vi hör att ni är där”.
  Fast visst är det prekärt för Nobelstiftelsen att kommunister och ledare för diktaturer anses passa in.
  Å andra sidan tror jag inte att de ansvariga törs bjuda in Åkesson. Media skulle ju gå bananas.

 3. Tror inte att Sverige är en demokrati längre.Det heter så fint alla människors lika värde. Jimmy det finns inget ont som inte har något gått med sig. (SD) Kommer att få ännu fler sympatisörer. Efter nobellkomitens beslut….

 4. Den festen lär inte vara något att trakta efter…
  Talade för många år sedan,med en som sovit sig genom det hela..Inget som han rekommenderade precis ! 😉

 5. Ambassadörer från skurkstater som Nord Korea, Eritrea, vitryssland m fl blir bjudna men inte pertiledaren för Sveriges 3dje parti. Minns häromåret Göran Hägg som gapskrattade åt detta finns ju Nazister som fått priset raljerade han. Nobelkommiten är ju en skamfläck för hela landet.

Kommentera