Om jag vetat det här hade jag aldrig ringt polisen


abdirisak

abdirisak Adanshukri Foto Peter Bäcker

Hagfors Abdirisak Adanshukri såg polisen skjuta den 45-åriga mannen vid asylboendet. Han är kritisk till polisens agerande. Polisen sköt i självförsvar, men han hade kunnat skjuta i luften först. Eller i marken. Eller i ett ben. Han sköt honom som ett djur. Dagen efter dödsskjutningen är det stilla vid asylboendet Paradiset i Geijersholm strax utanför Hagfors.

 Kriminaltekniker från tekniska roteln i Örebro genomför en undersökning på platsen för att säkra spår och för att försöka fastställa händelseförloppet. Ett par sandaler ligger på marken. En ruta i en dörr till ett av husen är trasig.Teknikerna tittar, mäter och fotograferar.

 Mannen halkade här när han rusade mot polisen, säger Abdirisak Adanshukri och pekar på ett märke i gräset på gårdsplanen. Det var Abdirisak Adanshukri som larmade polisen på tisdagskvällen efter att, som han själv berättar, den 45-årige mannen varit berusad och ställt till med bråk.Han berättar om händelseförloppet som han blev vittne till när polisen kommit till platsen:

 Mannen attackerade polisen med en kniv. Polisen skrek ”stanna, stanna”, men han fortsatte och då sköt polisen två gånger. Han föll till marken.Dagen efter händelsen har Abdirisak Adanshukri svårt att förstå det som hänt och han är chockad över polisens agerande.

 Hade jag vetat det här hade jag aldrig ringt polisen. Vi hade kunnat lösa det själva. Men vi trodde att polisen kunde lösa problemet, säger han. Vid asylboendet Paradiset bor ett fyrtiotal personer. Under onsdagen står några av dem utomhus och tittar på medan teknikerna jobbar. Andra håller sig inne.

 I en av lägenheterna sitter ett tiotal personer och tittar ut genom ett fönster på platsen där dödsskjutningen ägde rum för bara ett halvt dygn sedan.De berättar att den 45-årige somaliske mannen hade bott här en kort tid och att han kommit hit ensam. En person, som vill vara anonym, säger att han vaknade när skotten avlossades på tisdagskvällen.

 Jag gick till fönstret och tittade ut och såg att polisen var där och att mannen låg på marken. Men jag gick aldrig ut, säger han.Han känner sig illa till mods över det som har hänt. Det känns inte bra. Jag kände den här mannen, säger han.

I en av lägenheterna sitter ett tiotal personer och tittar ut genom ett fönster på platsen där dödsskjutningen ägde rum för bara ett halvt dygn sedan. De berättar att den 45-årige somaliske mannen hade bott här en kort tid och att han kommit hit ensam. En person, som vill vara anonym, säger att han vaknade när skotten avlossades på tisdagskvällen.

 Jag gick till fönstret och tittade ut och såg att polisen var där och att mannen låg på marken. Men jag gick aldrig ut, säger han.Han känner sig illa till mods över det som har hänt. Det känns inte bra. Jag kände den här mannen, säger han.

Efter några timmars teknisk undersökning kan kriminaltekniker Jonas Hallin summera att händelseförloppet verkar ha gått till som det beskrivits. Vi har hittat allt som vi förväntat, men vill inte gå in på vad det är. Vi har inte gjort några avvikande fynd eller konstiga riktningar.

På eftermiddagen plockas polisavspärrningarna runt gårdsplanen ned och det går inte längre att urskilja att något dramatiskt har hänt här. Alla här vet en sak, säger Abdirisak Adanshukri.

 Om det blir något problem igen kommer vi inte att ringa polisen. Den här mannen kom hit från Somalia för att rädda sig själv och för att leva ett normalt liv. Men nu är han död på samma sätt som han kunde ha dött i Somalia.

 vf.se

Olli tycker att de har helt rätt. Det är bara dyrt med polisutredningar. Lika bra att ringa begravningsentreprenören direkt. De får ju ändå lov att åka ut.


14 responses to “Om jag vetat det här hade jag aldrig ringt polisen

 • OLLE

  Medalj till polisen.

  Gilla

 • Eva

  När jag halkar brukar jag ramla.
  Om mannen halkade, hade väl skotten gått över hans halkande kropp.
  Eller om polisen hade riktat mot hans ben, hade de gått in i hans huvud.
  Men nu, de gick in i bröst.
  Gubben fick sina ”15 minutes in fame”.

  Gilla

 • huginomunin

  Negerns hånfulla flin på bilden säger allt….

  Gilla

 • Alfred E Neuman

  ”Men vi trodde att polisen kunde lösa problemet, säger han.”

  Ja och det var exakt vad polisen gjorde, de löste problemet på ett enkelt och effektivt sätt.

  Gilla

  • MR J

   Inte sett ditt namn här förut Alfred. Inte inne ofta men iaf Välkommen in i värmen.

   MVH MR J.

   Sciense rules.

   Gilla

 • Olli Rein

  Det blev lite fel vid inläggningen av texten, jag glömde själva slutklämmen. Det gäller de två sista styckena. Kan kanske vara bra att få en avslutning. Det ingår ju i priset. Så jag vill inte ha några extraförtjänster.De som kommer efter den här kommentarens tid, behöver självklart inte läsa slutet en gång till. Så roligt är det inte. Tidpunkt ca 22:37

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Cathrin:
  Du behöver inter vara rädd för eventuella fel…Dessa kan inte ens själva läsa sina namn !Kanske heter de överhuvudtaget,inte alls vad de uppgivit !

  Gilla

 • ossie

  Låt blattarna ta död på varandra fast slå ett riktigt stängsel runt förläggningen.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Olli:
  Har du börjat konkurrera med Pettersson ? Det namnet som du bokstaverat till under bilden,går inte av för hackor ! 😉

  Gilla

  • Olli Rein

   Månsson i dagens mediahantering är man oftast bara en musklick bort. Det går ju bra att kopiera det man inte kan stava till. Men foto Peter Bäcker har jag skrivit per tangentbord. Är du nöjd med svaret, eller har du fler förfrågningar. Det är okej, jag brukar väl försöka svara, om det ligger inom det rimligas gränser.

   Gilla

   • Cathrin

    Du är duktig Olli Rein!
    Själv sitter jag och knappar in sådana namn via telefon halva dagarna.
    Fan vet om det blir rätt.
    😉

    Gilla

 • Janne

  Ja, dom menar förstås att Polisen skulle ha väntat tills han haft halva kviven instucken i sitt bröst innan han ens fått avlossa ett varningsskott!
  Men nästa gång det händer så skickar vi Rainfeldt, så slår vi kanske två flugor i en smäll!

  Jag ger naturligtvis allt mitt stöd åt denna polisman och det är min övertygelse att dom allra flesta normala människor känner likadant!
  MVH
  Janne

  Gilla

  • Cathrin

   …och om polisen HADE väntat tills kniven var instucken hade det också varit polisens fel. Då hade det hetat att de inte brydde sej om de asylsökande.
   Det har vi lärt oss nu.
   Hur polisen än agerar är det fel.
   👎

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: