Syrienflyktingar avvisas till andra europeiska länder


INVANDRING. Sverige Radio, andra journalister och politiker har en längre tid klagat och sagt att hela EU måste ta sitt ansvar för flyktingarna från Syrien.

När så 10 % – 1 500 av 15 000 – får avslag enligt Dublinförordningen om första asylland och skickas tillbaka dit drar statsradion en snyfthistoria om tuffingen Fadi al-Kabra, som lämnat fru och barn kvar, och att den stackaren blev tvungen att lämna fingeravtryck i Italien…

31-årige Fadi al-Kabra, vars flykt till Sverige började på en båt över Medelhavet, är en av dem.

– Det var en sådan båt som var 27 meter, med motor. Den var öppen. Man utsatte sig för solen, för kylan. Egentligen var det en dödsresa.

Fadi al-Kabras resa över Medelhavet tog sju dagar. När han till slut kom i land stod den italienska polisen där på stranden – de slog honom, säger han, och tvingade honom att lämna sina fingeravtryck. Och det är det som i dag avgör Fadis öde, efter att han lyckats ta sig till sina drömmars Sverige.

– Drömmen att kunna komma till Sverige, kunna hämta min fru och mina barn och kunna leva ett bra liv – allt detta är förstört, på grund av Dublin.

Det var i september i år som Migrationsverket beslutade att ge alla som flytt från krigets Syrien till Sverige permanent uppehållstillstånd, och därmed möjlighet att ta hit sina familjer – ett beslut som Sverige fortfarande är ensamt om i Europa.

Men bland de över 15 000 personer som i år har tagit sig hit – siffrorna är inte exakta eftersom många av flyktingarna är statslösa palestinier – så har nära 1 500 människor fått avslag på sina asylansökningar med hänvisning till Dublinförordningen, som säger att en asylansökan ska prövas i det första europeiska land där en person registreras.

Så i dag väntar Fadi på att skickas tillbaka till Italien. Men nu höjs röster för att Sverige ska sluta skicka syriska flyktingar dit.

– Eftersom vi vet att Italien är uppe och granskas i Europadomstolen så tycker jag att det rimliga är att vi väntar med att överföra människor dit. Det viktigaste är att människor skyddas, att de får en bra behandling av sin asylansökan, att de får trygghet. Inte att vi kan putta undan dem till ett annat europeiskt land, säger Frida Johansson Metso, som sitter i Folkpartiets partistyrelse.

-Pettersson tycker att de tuffa männen som lämnar fru och barn för att resa till Sverige ska köpa bussbiljetter för hela familjen och åka till Saudiarabien i stället…

2013-11-08_1516


5 responses to “Syrienflyktingar avvisas till andra europeiska länder

 • Olli Rein

  Hur brett var fartyget. Om det är 27 meter långt så ska det vara 1/3 så brett alltså är fartyget ca 9 meter brett i mittenpartiet, sedan beror det på om fartyget är spetsgattat i aktern eller avslutas med en bred tvär inåtgående akterspegel. Ett sånt skepp är faktiskt sjövärdigt på Medelhavet om det inte är något fel på det eller att det är för många ombord. Skeppet verkar också valt en längre rutt en den vanliga till Sicilien från Tunisien. Där skulle mindre än ett dygn ha räckt för överfarten.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Vi i Absurdistan måste ju lära oss fördela godbitarna med andra Europeiska länder..Det ”vi” sysslar med är ju rena rovdriften ,mota alla andra ”demokratier” !
  Undrar om det är Willys och Lidl som ligger bakom och sponsrar Sveriges STATS-radio o.TV ?
  Dessa är väl jämte smugglare,Bert Karlsson och hans gelikar,de enda som tjänar på massimporten !
  Alla vi andra är s.k.”Bruttobetalare” !

  Gilla

 • Pica pica

  Billström, Ullenhag m fl politiker ger alltid svaret att vi måste följa ingångna avtal när folk protesterar mot massinvandringen. Varför görs då så många undantag från Dublinavtalet?

  Gilla

 • huginomunin

  Hela historien är antingen uppdiktad eller också tillhör han definitivt inte Syriens begåvningsreserv. Då man omedelbart får PUT om man kommer från Syrien, kan man ta flyget direkt till Sverige, vilket är billigare än en människosmugglare. Men han kanske ville ha en dyr Medelhavskryssning i stället.

  Märkligt förresten att inte Migrationsverket har öppnat en charterlinje från Damaskus till Sverige. Man kunde ge PUT direkt som boarding-card…

  Gilla

 • Kurt

  Men men, fattade Sverige inte det onda i Dublin fördraget? Det bästa vore att lämna ett så inhumant sällskap som EU på stört och forma om Sverige till Islamiska kungariket Sverige, jag tro kungen skulle nog tycker om detta när han inte längre behöver stå ut med pöbelns granskning av sina förehavanden. Han är ju redan bundis med flera Arabiska och Asiatiska potentater bla, Sultan av Brunai

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: