Tre skivor till kaffet


The Diamonds är en kanadensisk sångkvartett som fick sitt genombrott på 1950-talet och i början av 1960 med sexton Billboard hitlåtar. De ursprungliga medlemmarna var Dave Somerville (leadvokalist), Ted Kowalski (tenor), Phil Levitt (baryton), och Bill Reed (bas). De gjorde sig i början mest kända för att tolka och införa rhythm and bluesmusik till en bredare publik. År 1953 arbetade Dave Somerville som ljudtekniker för Canadian Broadcasting Corporation i Toronto , Kanada  och träffar där  tre andra killar som även de gillade att sjunga. De bestämde sig för att bilda en stand-up kvartett och kallar sig för  ”The Diamonds”. Gruppens första framträdande var i källaren till Thomas Aquino kyrkan i Toronto, där de sjunger i en julshow. Publikens reaktion på den Somerville-ledda gruppen var så enorm att de beslöt att de skulle bli professionella.

Efter 18 månaders repetition, körde de till New York och vann 1st pris på Arthur Godfreys show ”Talent Scouts”.  Priset innebar att de fick vara gästartister i en vecka på Godfrey show och ledde till ett skivkontrakt med Coral Records. Professionelle musikern Nat Goodman blev deras manager. Coral släppte fyra låtar, den mest uppmärksammade är ”Black Denim Trousers & Motorcycle Boots” skriven av Jerry Leiber och Mike Stoller , somhar skrivit många låtar åt Elvis och även några till gamla England och Cliff Richard.

Nästa stora steg var en audition i Cleveland, Ohio, hos radio diskjockeyn Dr Bill Randle som hade hjälpt till med framgången för några populära grupper, ex. The Crew-Cuts. Randle var imponerad av The Diamonds och presenterade dem för en producent på Mercury Records som gav gruppen ett skivkontrakt.

The Diamonds ”första inspelning för Mercury var ”Why Do Fools Fall in Love” ursprungligen av Frankie Lymon och the teenagers), som nådde # 12 i USA och blev deras första hit, och deras uppföljning hitsingel, ”The Church Bells May Ring” (ursprungligen av The Willows), nådde # 14 i USA.

The Diamonds största hits var 1957: s ”Little Darlin” (ursprungligen inspelad av The Gladiolas , skriven av Maurice Williams) och ” The Stroll ”, en originallåt skriven för gruppen genom Clyde Otis , efter en idé av Dick Clark.

Även om de ursprungligen kontrakterades för att göra rock and roll , så lät Mercury dem samarbeta med jazzkompositören och arrangören Pete Rugolo, i en av sina Meetserie inspelningar. Albumet med titeln The Diamonds Meet Pete Rugolo tillät dem att återvända till sina rötter och göra några etablerade slagdängor.

Gruppen sjöng ”Little Darlin'” och ”Where Mary Go” i filmen The Big Beat, och sjöng även ledmotivet till en annan film, Kathy-O.

Deras tv-framträdanden inkluderade TV-program av Steve Allen, Perry Como, Vic Damone, Tony Bennett , Eddy Arnold och Paul Winchell. De medverkade även i American Bandstand.

I slutet av 1950 lämnade Reed, Kowalski, och Levitt gruppen och ersattes av Mike Douglas, John Felten, och Evan Fisher.

Mer fakta på engelskspråkiga Wikipedia

 

Little Darlin 1957

 The Stroll 1957

 Black Denim Trousers & Motorcycle Boots 1955

Silouettes 1958

 Inlägget producerat av  Law of the Land,och finjusterat samt postat och promoted av Olli Rein

OBS! Law of the Land har en fråga till er. Han vill flytta måndagens program till söndagarna av två anledningar, han vill nämligen ha möjlighet att följa sina inlägg åtminstone en gång per vecka, min vinst av det hela blir en dag ytterligare att leta bra videor med inspelningar på YouTube och Vimio till torsdagen. Tiden kl 15:00  blir densamma. Lämna era svar på kommentarsfältet.

Så länge min dator inte är helt okej fortsätter vi med att Law of the Land producerar båda inläggen i veckan och jag finjusterar det han skriver i inläggen, och när de ser ut som de ska för vårt varumärke postar jag dem. Men jag slutar inte där utan försöker hjälpa till att gynna våra låtar, tills det är dags att välja nya artister och låtar/Olli

 Här har ni 48 USA Grafittilåtar i en samling  Det är bara att lägga sig bekvämt och lyssna


8 responses to “Tre skivor till kaffet

 • Lars Å Månsson

  Ollie:Denna gång var mitt svar av en positiv art…
  Du får skilja på det politiska och musikunderhållningen…
  Hoppas nu du förstått allt rätt… lika glad varje gång,det dyker upp något som minner om de gamla goda tiderna !

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  För mig är det egalt vilken dag ni presenterar er musik !

  Gilla

  • Olli Rein

   Vad menar du med det Månsson, är du trött på den musik som spelas. Just nu har vi lite övergångsproblem och jag har själv problem med min dator. Från början var vi ju överens om att alla skulle stötta programmet och leta upp musik från så långt bak som det finns något värt att spela på grund av teknisk karaktär. Att få några lösa ord om skivor som var populära under andra världskriget ute i Europa, finns det inte så mycket publik för i Sverige, och det mesta på 78-varvsskivorna är bara knaster och andra tekniska fel, och dessutom är jag för ung att känna till något annat än La Paloma (den vita duvan eller något ditåt) Jag ingår ju även i den normala verksamheten och ägnar alltför stor del av min tid på det vi nu har. Den hjälp jag då får från Lotl är då ovärderlig, men han är ca 5 år yngre än mig, som är 10 år yngre än du, och sitter alltså alltför långt bort både i tid och rum från en del önskningar av låtar, som väl inte alltid är populärmusik, vilket var den nisch vi enades om. Det var mycket om ganska lite, och kanske du bara menade att du inte bryr dig om tidpunkten. Den är dock viktig, om man ska kunna få någon debatt om musiken nu och då. Lotl har ett stort intresse av rockmusiken mellan 1955- 1965, vilket han nog fått från någon annan. De flesta följer bara strömmen, och väljer något av det senaste.

   Gilla

 • Olli Rein

  Som tack för hjälpen får ni en originalinspelning på Skiva, med deras största hit ”Little Darling” från januari 1957.http://www.youtube.com/watch?v=VCrpUsLd5kE&feature=player_detailpage

  Gilla

 • Olli Rein

  Här kommer en låt som Frankie Lyman and the juniors gjorde originalinspelningen av. Diamonds låter givetvis lite annorlunda

  The Diamonds – Why do fools fall in love

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  allemand:
  Förväxlade också diamanterna ! Tyckte inte att de stämde riktigt,när jag lyssnade genom..Du kom med förklaringen!

  Gilla

  • Olli Rein

   Det är inte så bra när dem har så nära namn, när de också är nära i tiden. Blå diamanter är det samma sak som safirer. Jag har för mig det och att röda är rubiner. Jag lyssnade på allemands rekommenderade länk och den var ju en lugn och fin låt. Jag vet inte om det finns något liknande hos Diamonds. Det är just nu Law of the Land som spelar av sina låtar, själv hade jag inget jag kände igen hos gruppen, men Silhouettes är ju en låt från the Platters, eller kanske det var Diamonds som gjort originalet. Little darling har jag också hört i någon lite nyare tappning. Troligen något engelskt band på 1960-talet, eller George Harrison.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: