Somalier på is

Många trodde först att det var ett aprilskämt, men nu är det en realitet. Ett somaliskt landslag ska ställa upp i bandyns C–VM kommande vinter.

Expressen gör en sedvanlig snyftare där man gör sitt bästa för att lyfta fram somalier som snälla, utsatta, kreativa och behövande för den svenska arbetsmarknaden.

Vi får veta att 3 000 somalier bor i Borlänge, att en av spelarna har ett charmtroll till dotter, att det inte finns någon framtid i Somalia, att de äter svensk mat, att det bästa med Sverige är vintern, att en av spelarna flydde av rädsla till Sverige för fyra år sedan men reste nyligen tillbaks på en månads semester för att hälsa på anhöriga och att Sverige är hemlandet. Ni känner till flosklerna.Nu tränas det somaliska landslaget av Pelle Fosshaug, bandyns bad-boy, och i januari-februari nästa år spelas C-VM i Sibirien, där man möter andra nya nationer som Tyskland och Mongoliet.

Att jönsarna Filip och Fredrik åtagit sig att göra en dokumentär om eländet förvånar väl knappast, inte heller att pajas-kanalen TV 4 tänker direktsända.

Ur samhällssynpunkt får vi också i artikeln veta att arbetslösheten är hög i Borlänge, att segregationen är stor, att etniska konflikter mellan minoriteter är vanliga och att Sverigedemokraterna blev tredje största parti i kommunen 2010 med 9,2% av rösterna. Ett av skälen till detta bandy-jippo är just att få folk att överge SD, främlingsfientligheten och att svenskarna måste börja se på nyanlända med mer öppna ögon.

Problemet Filip och Fredrik, är just att svenskarna börjat öppna ögonen och sett vad detta land förvandlats till och hur verkligheten ter sig helt annorlunda för vanligt, hederligt folk, än för rikemanssöner som ni. Personligen tror jag att SD i Borlänge kommer att öka sina mandat rejält, för inget bandy-jippo kommer att hjälpa och inte heller era putslustiga insatser i TV-rutan.

Vilka förlorar då på detta jippo? Självklart de somalier som kommer att ramla runt på isen och bli utskrattade som de clowner de inte vill vara. Den största förloraren är dock bandyn som sport. Nu visar man med all önskvärd tydlighet att bandyn är så liten att man kan göra sporten till en cirkusföreställning som allt fler lär få svårt att ta på allvar i framtiden. Hur bandyförbundet och riktiga bandyspelare ser på detta lär vi aldrig få veta, men inte tror jag tongångarna på spelarfesterna, i duschrummen och framför middagsbordet är så positiva.

Att det inte står något på Bandyförbundets hemsida säger en del och likadant att det Internationella bandyförbundet inte nämner detta på sin.

Källa: Expressen

På Petterssons tidigare

14 thoughts on “Somalier på is

 1. Man kan väl satsa på golf Borlänge kommun kan väl kosta på en egen golfbana för somalier så att dom blir ännu mer Svenskar…

 2. Har de inte förstånd att förstå att de inget har där att göra så låt dem hålla på. Dock skall inte svenska folket betala utan det kan somaliska regeringen göra.

 3. Har hört rykten att till nästa höst ska Syrien mobilisera ett bandylag
  från någon liten ort i Sverige som har taskig ekonomi men att de
  i sin tur ska bli sponsrade av arbetsförmedlingen.

  Har försökt att nå Clas Olsson för en kommentar men han har inte varit anträffbar.

 4. Re: ” . . en av spelarna flydde av rädsla till Sverige för fyra år sedan men reste nyligen tillbaks på en månads semester för att hälsa på anhöriga och att Sverige är hemlandet. . . ”

  Om detta stämmer förstår jag inte riktigt ordvalet “flydde” …ifall jag hade flytt och sedan kunde resa tillbaka efter fyra år så skulle jag faktiskt direkt göra det….och STANNA kvar…..

  så det borde finns andra argument för flykten . .eller??

  Men det är klart det diffusa “rädsla” är lite PK-aktigt…
  vad var man rädd för?

  Sämre skattefinansierad support
  bättre jobbmöjligheter i sverige,
  enklare företagande???

 5. min stående ståndpunkt är att 100% av somalierna ska utvisas oavsett vilken status de har. absolut ingen av dom har flytt från något utan flytt till något vilken är en jävla skillnad.

 6. “Flydde till Sverige av rädsla, men åkte nyligen tillbaka till Somalia för en månads semester”. Givetvis inga följdfrågor på detta från den av Mattsson drillade Expressenreportern.

 7. Det här var ju roligt. Jag satt och skrattade tills tårarna sprutade.
  Synd att det inte var rörliga bilder 🙂

 8. Detta är ett skämt, påminner om gamla tiders lyteskomik. Kan någon somalier åka skridskor ska han naturligtvis spela i ett lokalt klubblag…

  • Ja, lite pinsamt är det minst sagt. Hoppas de inte är lättkränkta när de åker på överdriven pisk i VM. Hur i h-e tror de att de ska kunna få fram ett lag som har någonting i VM att göra på några månader? Men å andra sidan är jag inte så förvånad, de etniska svenskar som håller på med detta känner sig säkert riktigt “medmänskliga” och det är väl kul för dem…

Kommentera