Landets första hbt-certifierade bibliotek

STOCKHOLM. På alla hjärtans dag i år fick biblioteket i Hallonbergen, Sundbybergs kommun, ett diplom som intygade att arbetsplatsen hbt-certifierats av RFSL. Personalen hade då genomgått en grundlig utbildning i ämnet och även fått visa sina kunskaper i ett test. Bakom initiativet står bibliotekarien och genusinspiratören Sofie Samuelsson.

Bibliotekschefen Margareta Engstrand berättar att anledningen till att det lilla biblioteket som ligger mitt i Hallonbergens centrum ville bli certifierade var en ambition om att fördjupa arbetet med bemötande.

– Grundtanken är att du ska mötas av respekt som besökare, vem du än är. Och det gäller alla, inte bara hbt-personer. I Hallonbergen finns till exempel många ensamkommande flyktingbarn. Där är bemötandet oerhört viktigt. Det handlar om att se individen, säger Margareta Engstrand.

Bibliotekarie Monika Janvari ger fyra tips för bättre bemötande

 1. Vi könar aldrig besökare. Sitter det ett gäng killar i en soffa säger jag hej ungdomar i stället.
 2. Prata om normer och bemötande med dina kolleger. Då resonerar du dig fram till nya kunskaper och insikter.
 3. Förutsätt inte att du inte kan lära dig mer om bemötande. Det är absolut en kompetens man förvärvar och sedan måste underhålla.
 4. Det sägs ofta att man ska behandla alla lika. Behandla alla olika i stället. Vi är alla unika individer med olika bakgrund. Hbt är ett samlande begrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Hbt-certifiering erbjuds av RFSL sedan 2008 och syftar till att synliggöra hbt-frågor.

I slutet av 2011 bodde 5 291 personer i Hallonbergen, vilket motsvarade 13,4% av befolkningen i Sundbybergs kommun. År 2011 hade 72,1% av invånarna i Hallonbergen utländsk bakgrund (var födda utomlands eller hade föräldrar som båda var födda utomlands).

DN 

6 thoughts on “Landets första hbt-certifierade bibliotek

 1. Lägg stålarna på att hbt-certifiera besökarna istället.

  Jag tycker inte heller om att köna,
  men tre av tre var byxlösa i den här artikeln.

 2. Det var bättre på den tiden innan Hallonbergen var byggt och man kunde åka skidor i backarna där-

 3. Det här med att man ska ”behandla alla olika” låter lite konstigt, men är inte förvånande med tanke på zigenar ”registret” där polisen naivt försökte behandla gruppen romer som alla andra.

  • En lustig sak hände, det blev en ”tummr ner” när jag försökte klicka på en ”tumme upp” och den gick inte att ta bort. Däremot så försvinner ”tumme upp” efter ett litet tag. Har Petterssons blivit hackad av Expo?

Kommentera