Öresundsbron

1991 kom regeringarna i Danmark och Sverige överens om att bygga en bro för att ansluta de två länderna över Öresund sund. Den 16 kilometer långa Öresundsförbindelsen mellan Malmö, Sverige (höger) och Köpenhamn (vänster), färdigställdes och öppnades för trafik den 1 juli år 2000.

Öresund länken har tre huvudsegment. På sidan Danmark börjar länken med en 3,5 km undervattenstunnel. Tunneln kommer upp ur vattnet på en väg på den 4 km långa konstgjorda ön Pepparholmen, som visas som en ljus vit form söder om den stora naturliga ön på bilden. Öresundsbron sträcker sig 7, 9 km över den östra delen av sundet mot Sverige, det är det tunna strecket på bilden.

Djupt vatten visas mörkblå, grunt vatten visas klarblå, vegetation visas gröna och utvecklade eller asfalterade områden visas vitt. Flera vita prickar i vattnet är båtar och fartyg.

Förbindelsen består av motorväg och dubbelspårig järnväg. Motorvägen utgör en del av E20. Trafikmängden per dygn är c:a 19 500 fordon och på järnvägen 30 000 passagerare.

Klicka gärna på bilden från NASA eller ta en tur på bron HÄR.Öresundsbron

2 thoughts on “Öresundsbron

  1. Jag tycker att bron borde rivas men det är orealistiskt. En broklaff och en tullstation borde iallafall finnas.

  2. Hela den brojäveln är ett stort misstag och en styggelse, som aldrig borde blivit uppförd. Den har varit behjälplig till fritt inflöde av allsköns otäckheter som finns i Sverige idag.

Kommentera