New York, New York…


Edward Irving ”Ed” Koch, född 12 december 1924 i The Bronx, New York, död 1 februari 2013 på Manhattan, New York City, New York, var en amerikansk jurist och demokratisk politiker.

Ed Koch, som dog vid 88 års ålder blev borgmästare i New York 1978 när staden var konkursmässig och det förekom omfattande plundringar.

Han satt tre mandatperioder, skrev en bästsäljande som blev en Off Brodway show. Samma dag han dog hade en tv-dokumentär om honom premiär där han gick runt på Trinity kyrkogården och beundra sin egen gravsten som redan var på plats, komplett med Davidsstjärna och inskriptionen ”Min far är jude, min mor är jude och jag är jude”. Trots detta valde han inte en judisk kyrkogård utan ville ha stadens puls omkring sig och vilar numera på Manhattan.

När han tog över som borgmästare, var staden på randen till konkurs. Exempelvis gav fyrtioandra gatan bara fem miljoner dollar i skatter, när han lämnade kontoret var staden omvandlad och nu ger gatan åttahundra miljoner.

Nu till anledningen att skriva om Edward Irving ”Ed” Koch. Begravningar är normalt trista tillställningar men när Ed lämnade kyrkan i en kista buren av sex New York poliser spelade organisten New York, New York och begravningsgästerna reste sig och bröt ut i stående ovationer som Ed var en idrottsstjärna som nyss gått i mål, och det var han ju på sitt sätt…

Det var Ed Koch väldigt kort. Världslig, självcentrerad, full av liv. Precis som sin älskade stad.

 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: