Elstopp ”16 timmar per dygn” i Gaza

FN uttrycker oro sedan Gazaremsans enda större kraftverk i fredags stängts ned med hänvisning till bränslebrist. Detta kommer att ”drabba alla nödvändiga funktioner, såsom sjukhus, kliniker, avlopps- och färskvattenpumpar”, kommenterar James Rawley, koordinator för humanitära frågor inom FN.

”Det innebär också att Gazas 1,7 miljoner invånare tvingas leva med elavbrott på upp till 16 timmar per dygn”, tillägger han i en kommuniké.

Rawley påpekar att även när kraftverket körs har Gazaremsan bara hälften så mycket el som anses behövas. Kraftverket står för 65 megawatt, medan 120 respektive 27 megawatt kommer i ledningar från Israel respektive Egypten, rapporterar al-Jazira.

Hamas-rörelsen, som styr Gaza, skyller avbrottet på att Egypten förstört smuggeltunnlar där bränsle tidigare förts in. Den rivaliserande palestinska makthavaren Palestinska myndigheten (PA) anklagas också för att ta ut för höga skatter.

-Pettersson undrar varför Egypten förstört smuggeltunnlarna till Gaza. Varför behöver det överhuvudtaget smugglas? Den frågan borde Sveriges regering och FN ställa till Hamas ledning och inte ge dem en krona i bistånd till ett tillfredställandes svar kommit.

Hur vore det om Hamas slöt fred med Israel och Egypten och förhandlade fram ett normalt handelsavtal? De har stora portar vid övergången, som tvingats vara stängd på sistone tack vara Hamas. Tycker Hamas och Gazaborna att det är bättre att terrorisera och tigga bistånd – troligtvis, det har fungerat hittills.

Har de betalat elräkningen?

SvD    HÄR kan ni läsa om Israels enligt SVT nästan totala bojkott av Gaza. Har ni lust så mejla sedan SVT:s ledning om deras rapportering överensstämmer med pressens etiska regler om korrekt och saklig information.

8 thoughts on “Elstopp ”16 timmar per dygn” i Gaza

 1. Varför skall Israel lämna över det de erövrat i krig. Ett krig som de vann med en gäspning. Idioterna i Palestina tror att de kan slå ut Israel.

 2. Pettersson: Bra fråga: ”Varför behöver det överhuvudtaget smugglas?”
  Du har helt rätt. Palestinier ska inte behöva detta lidande. Palestinier ska inte behöva leva i det här fängelset som utlänningarna i israehell har byggt upp. Gazaborna är fängslade i sitt eget hemland. Det är väl sjukt. inte sant? Tänk om ryssarna eller sionisterna skulle invadera Sverige o behandla Svenska på detta vis? Skulle du då be FN att sluta skicka hjälp?

  Nä du pettersson. Jag tror inte att du hade velat behandlas på detta vis. Du hade inte klarat av att leva då. Men men. som vanligt säger jag att man inte kan förvänta sig mycket av vettigt av petterssons hatgäng

  • Ali, ryssarna har tagit halva Sverige och det har vi accepterat och är numera ett fredligt folk. Abbas behöver bara betala sina räkningar med alla biståndsmiljarder han samlar på sig så får han så mycket olja och el han vill. Hamas behöver bara lova att sluta mörda så får de en jättelik hamn där de kan exportera och importera allt de vill och utvinna de enorma mängder olja som troligen finns i havet utanför. Allt de araberna i Gaza och på Västbanken behöver gör är att sluta mörda, men de verkar vara rädda för att få börja arbeta.

   • Pettersson. Ryssarna har inte tagit halva Sverige och de fängslar inte miljoner Svenskar i ett inmurat område. Återigen om nu Ryssarna tar över Sverige o styckar sönder landet och behandlar svenskarna på exakt samma sätt som israelerna behandlar Palestinier. Skulle du då acceptera det? Eller hade du kämpat för din befrielse? Eller hade du förrått Sverige och samarbetat med Ryssarna? Jag antar du väljer det sistnämnda

 3. Bränslebrist? Märkligt när hela Arabvärlden dryper av olja,
  varför hjälper inte Araberna sina Bröder. Vet du Ali?

  • Tony. Det beror på att många av dessa oljeländer är lydhundar åt USA och sionistmaffian. De vågar bara inte göra så mycket. Samtidigt finns det många arabiska länder som hjälper till med miljardbelopp. Så det finns både de goda, de fega och de som inte har något samvete alls.

   • Den sista kategorin innehåller väl dig Ali, då du inte verkar förstå vad lite som behövs för att få fred.
    Kan du tala om vad Abbas har för stora personliga utgifter, vilka han har tagit efter från stormuftin av Jerusalems, egyptiska släkting Yasser Arafat. Har dessa ledare ni har någonsin fördelat gåvorna rättvist Ali. Abbas tar först själv i miljon dollar per månad. Ungefär 100 miljoner kronor i vad han tycker är en skälig årslön för honom. Där försvann 99,5 miljoner, som kunde ha fördelats rättvist. Sedan kommer inte Abbas närmaste så särskilt långt efter i årslön de heller.
    Varför slänger inte Jihadisterna ut dessa landsförrädare till ledare.

Kommentera