Beatles i Sverige

1963 gjorde Beatles sin första utlandsturné i Sverige. Då uppträdde Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr i bland annat Göteborg, Stockholm, Borås, Karlstad och Eskilstuna.

Salig Petterssons farsa som sedan länge har seglat till andra breddgrader tyckte grabbarna var ovårdade, långhåriga slynglar som spelade vedervärdigt. Nåväl, tiden går, det är 50 år sedan…

 1. Introduction 0:00
 2. She Loves You 1:04
 3. Twist and Shout 3:58
 4. I Saw Her Standing There 6:48
 5. Long Tall Sally 9:39

30 oktober 1963, live från Gröna Lund

5 thoughts on “Beatles i Sverige

 1. Stumfilmen kom redan 1860 med exponerade celluloidrullar, sedan har vår evolution fört oss fram till filmen “Jazzsångaren” från 1927, som brukar räknas som den första “riktiga” ljudfilmen.
  Ordet “stumfilm” började användas först efter att ljudfilm blev vanlig – det är alltså en retronym. Stumfilmseran kallas ibland för “Age of the Silver Screen”.

  Den första kända offentliga visningen av ljudfilm skedde i Paris 1900, men det skulle ta flera årtionden innan pålitlig synkronisering blev kommersiellt användbart. Den första kommersiella visningen av filmer med helt synkroniserat ljud skedde i april 1923 i New York.

  Visst är det härligt att numera kunna kombinera olika historiska faser i utvecklingen till en riktigt emotionell känsloupplevelse 😉 ?

 2. Jag var 15 år och stod (tillsammans med ett hundratal andra ungdomar som inte heller hade haft råd med inträdesbiljetten) i Eskilstuna sporthalls foajé och följde konserten på avstånd. Evig heder åt vaktmästaren som släppte in oss!

 3. Långhåriga ? Skrattretande dom ser ju så välvårdade och prydliga ut.
  Kul för Trio Me Bumba att ha stått överst på konsertaffichen.

Kommentera